17 Aralık 2010 Cuma

Nar Suyu



Kutsal bir ay ve kutsal bir gündeyiz. Aşure de bu ayın simgesi olmuş neredeyse. Aşure tarifi vermiyorum bugün ama bence aşureye en çok yakışan süsleme malzemesi 'nar'ın suyu konum. Muharrem ayı ile nar mevsiminin birbirinden çok uzaklaştığı yıllarda aşurenin üzerindeki narı nasıl özlediğim hala aklımda. 

Önüme genişçe bir kap alıp içinde nar ayıklamasını severim. Sonra kaselere dağıtır, bir tatlı kaşığı ile ikram ederim. Kaşık kaşık nar tanesi yenir bizim evde.

Nar ayıklamak çocukluğumdan kalan bir oyunun devamıdır. Rahmetli babaannem narın tanelerinden sadece birinin içinde cennet meyvelerinin tadı olduğunu söylerdi. Eğer ona ulaşmak istiyorsak bir tek tanesini bile unutmadan, dökmeden, kaybetmeden ayıklayıp yemeliydik. Çocuklukta edinilen alışkanlıkların gücü ne büyük. Çocukluğum çoook gerilerde kaldı ama ben bir tek nar tanesini bile kaybetmeye razı olamam hala.


Nar suyu için de önce ayıklarım tek tek, sonra bir süzgecin üstüne alır, çekirdeklerini kırmadan ezerim.  Süzgecin altındaki haznede berrak mı berrak, olağanüstü renkli bir sıvı toplanır. Narın cinsine göre bazen saf, bazen sulandırılmış, bazen de biraz şeker ekleyerek sunarım.

Ama öyle günler oluyor ki eliniz ermiyor bir türlü narı ayıklamaya. Bakıyorum kabukları kuruyor, nar küsmeye başlıyor. Eski günlerdeki gibi askı yapıp tavana asmamız da mümkün değil. Biraz daha kalsalar tabana değen yüzeylerinden çürümeye başlayacaklar.

Konusu geçtiği bir gün çok sevgili arkadaşım Emel, narları limon gibi sıkmamı önerdi. Acı olmuyor mu diye sorduğumda hayret edilecek şekilde acısının olmadığını söyledi. Aklımın bir köşesine yazdım bunu.


Nar zamanın gelmesiyle arkadaşlarımın nar önerileri de dikkatimi çekmeye başladı. Sevgili SusamÇörekotu ne güzel anlatmış narın yararlarını. Sevgili Selda da kolay yolunu göstermiş nar soymanın. Bir arkadaşım daha narın üstüne vurarak nar tanelerinin nasıl kolayca çıkarılacağından söz etmiş. Ama onun postuna ulaşamadım, belki sizler hatırlarsınız. Sevgili Nesrin  nar şurubunun yapılışını anlatmış güzelce. Üstelik portakal gibi ikiye bölüp de sıkabilirsiniz demiş. Tıpkı canım arkadaşım Emel gibi.




Dün akşam limon-portakal gibi sıkma işini bana küsmek üzere olan narlarımda denemek istedim. Çok fazla baskı uygulayıp nar zarlarının ve kabuğunun acısının suya geçmesine yol açmamak için, elde, limonluk kullanarak sıktım.  Oluşan minik sıçramaların etrafa dağılmaması için limonluğu derin kenarlı bir kap içine yerleştirdim.


Elde ettiğim nar suyunda çok hafif bir acımsılık var, ama  çocuklar bile rahatça içebilir. Bekleyince acılığı artar mı bilmiyorum, amacımız zaten taze taze içmek. Rengi hafif bulanık da olsa göz zevkini bozacak düzeyde değil. 

Sıkıldıktan sonra kabuklarda az miktarda nar tanesi kalıyor, resimdeki gibi. Kalan bu nar tanelerinin de atılmasını izin vermedim doğal olarak.

Narı limon gibi sıkmayı test ettim ve kullanabileceğim bir yöntem olarak onayladım.


24 yorum:

Adsız dedi ki...

canımcım aynı alışkanlık bendede var eşim bir türlü beceremez ama bende saatlerce ugraşmayı cok severim.cok güzel anılar bende aklıma geldikce gülerim bizi gercekten egitmekmi,yoksa nar etrafa sıcramasın diye bir formülmü bilmiyorum.yada gercekten bir tanesi cennet meyvası tadımı bilinmez bilinen güzelliklerle hatıralar sevgiyle mutlu kal canım....

Unknown dedi ki...

Ellerine sağlık arkadaşım nar suyu
şifadır sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bayılırım nara ve nar suyuna :) şu yeni çıkan nar ayıklama aletleri de çok güzel tavsiye ederim pıt pıt düşüyor içine sana da afiyetle yemek kalıyor :)

nesrin dedi ki...

Tek narin degil dogadan gelen bütün sebze ve meyvelerin sayisiz faydalari var. Ben bunlari degil nasil degerlendirebilecegimi bilmek isterim. Nar suyunun rengine hayran kaldim, ben sanirim bir nara göre fazlaca sulu serbet hazirlamistim. Bizim burada marketlerde visne gibi cesitli meyvelerin benim anlattigim tarzda suruplari satilir. o suruplari evde sulandirarak tüketiriz. Yani burada bilinen bir alskanlik. Sadece nar pek taninmiyor, egzotik bir meyve olarak geciyor. Bu kadar dikkatli oldugun icin hayranim sana. hayirli cumalar...

dokuzuncubulut dedi ki...

Aşureye de, salatalara da çok yakışır. Pazarda nar çıktı mı, biz de de nar keyfi başlar. Güzel paylaşım için teşekkürler arkadaşım...
Ellerine sağlık.

anneanneninemekleri dedi ki...

Ne güzel yazmışsın,ellerine sağlık.Çok severim bende tanelerini çıkarıp getiririm böylece etraf da kirlenmiyor:)

mutfagabuyrun dedi ki...

tam kış içeceği.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

Unknown dedi ki...

ne güzel çok sağlıklı,bugünlerde daha çok ihtiyacımız var,ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

reyhandan dedi ki...

merhaba bloğunu ilk defa ziyaret ediyorum sade vede hoş eline emeğine sağlık nar suyu da ağzımı sulandırdı sevgiyle kal banada beklerim.SELAMETLE...

Filiz dedi ki...

nar en sevdiğim meyvedir..ah bir de ayıklaması zahmetli olmasaydı..nar soyma oynunu sevdim:)ben de bir tanesini bile ziyan etmemeye gayret ederim.yalnız nar suyunu bir dikişte içmemek gerekiyormuş,tansiyon dengesini bozuyuormuş çünkü.geçenlerde bir doktor söylemişti..

Sevil Şahin dedi ki...

suyunuda tane tane yemesinide çok severim birde üstüm kirlenmese tam olacak :)

agzı bozuk düşmanı dedi ki...

Sn.Sarkaç
Nar suyu konusunda çok haklısınız.
Ben de size nar çekirdeği yağından söz edeyim.
Piyasada da bulunabilen Nar Çekirdeği Yağı;Menapoz sıkıntılarını giderebiliyor,cildi besleyici,selülit giderici olarak kullanılabiliyor.Kolesterol ve hipertansiyonu düşürüyor.Kalp riskini azaltıyor..
Umarım bu bilgilerin de ekstra yararı olur.
Herkese Sağlık dolu günler dilerim.

dokuzuncubulut dedi ki...

Ne bereketli, ne sağlıklı bir meyve. Mevsimi geldi mi evimizden eksik olmaz. Afiyet şifa olsun, ellerinize sağlık.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Selinka, amaç muhtemelen etrafa saçılıp kirletmemesi ve de hiç bir şeyin boşa götürülmemesiydi. Ama gerçekten güzel hatıralar ve bizde bıraktıkları da güzel izler.

Sevgili Derya, şifa olsun tüm içenlere.

Sevgili TesettürAşktır, bir araştırayım bakayım, teşekkürler.

Sevgili Nesrin, sayfandaki nara baktım da bizim tatlı nar dediğimiz, taneleri şeffaf beyaz veya pembe olan nar türünden. Tatlı narın suyu pembe oluyor, kırmızı nardan ise daha koyu renk elde ediliyor. Zaten bütün meyve sularını biraz içme suyu ile yumuşatmak da gerektiği için gayet hoş olmuş senin sunumun da. Bizde de narlar çok olduğunda şurup yapılır daha çok dayanması için. Ve yazdıklarınla bir kez daha pek çok meyveye sahip olduğumuz cennet bir vatanda yaşandığımı anladım.

Sevgili DokuzuncuBulut, çok yakışıyor katıldığı herşeye.

Sevgili AnneanneninEmekleri, eskiden yer sofrasında koca bir sini etrafında toplanıp yerdik etrafı kirletmeden. Ama artık mecburuz ayıklayıp getirmeye. Ellerinize sağlık sizin de.

Sevgili SevdaDeniz, mevsimin hoş nimetlerinden.

Sevgili Arzu, katılıyorum size böylesi sağlıklı yiyeceklerimiz varken yararlanmalıyız.

Sevgili Reyhandan, hoşgeldin. Hemen uğrayacağım.

Sevgili Filiz, annem portakal suyu dahil hiç bir meyvenin suyunu saf içirmezdi bize. Mutlaka sulandırırdı ve en küçük porsiyonu bile en az üç yudumda içmemizi isterdi. Demek ki büyüklerimizin deneyimleri de böyle gerektiriyormuş. Özellikle nar suyu çok yoğun oluyor ve dikkatli içmek gerekiyor. Bu bilgi ve uyarı için özellikle teşekkür ederim.

Sevgili Sevil, bu güzelin kusuru da bu değil mi?

Değerli AğzıBozukDüşmanı, ilk kez sizden öğrendim. Nar çekirdeği yağını bilmiyordum. Aldığım bu faydalı bilgiden yararlanmalıyım. Teşekkür ederim.

Sevgili DokuzuncuBulut, teşekkür ederim.

Unknown dedi ki...

selam canım
eşimle bende narı ve nar suyunu çok severiz ben saatlerce ayıklarım büyük bir zevkle:))
sonra kase kase yeriz:D
ama sanırım en kolay ve en iyi sıkma şekli pres sıkıılarla yapmak bende çarşıya gider gitmez hemen alıcam inşaallah
sana da tavsiye ederim
sevgiler

bilge dedi ki...

Merhabalar bahçemdeki nar ağaçlarımın resmini yayınlamıştım nar ı bizim evde eşim ve kızım ayıklar bazen salatanın üzerinede nar koyarız aşureye de çok yakışıyor sevgi ve dostlukla..

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

cok severim narida suyunuda ;) bende limon gibi sikmayi tercih ediyorum..

lezziz görünüyor..

bana da hep birtanesini bile düsürmeden yersen cennetlik olursun derlerdi ;) rahmetli babaannen cok güzel anlatmis ama ;) Allah mekanini cennet eylesin..

sicacik sevgilerimle..

susamcorekotuFeriha dedi ki...

EŞİM BENİM İÇİN HER GÜN NAR SUYU ÇIKARMIŞTI SAĞOLSUN,LİMON SIKACAĞI VE ELEKTRİKLİ NARENCİYE SIKACAĞI İLE **NAR,PARMAK UÇLARINI TAHRİŞ ETTİ BU YÜZDEN ELDİVENLE ÇIKARMAYA BAŞLADI** SİZİN DE BAŞINIZA GELMESİN DİYE HATIRLATMAK İSTEDİM
ŞİFA OLSUN İNŞALLAH,SEVGİLER

Yeşim dedi ki...

Bende uzun süredir bu şekilde sıkıyorum.Diğerine göre çok daha zahmetsiz.
sevgilerimle...

mintinin dünyası dedi ki...

SARKAÇIMM,

DUYGU YÜKLÜ ARKADAŞIM.
NE GÜZEL SAKLAMIŞSIN BABAANNECİĞİNİN NASİHATINI ÖYLE.KOYNUNA KOYUP MİSLER GİBİ KOKLAMIŞ,EN GİZLİNDE SARIP SARMALAMIŞSIN.ÇOOOOK SEVERİM BEN BABAANNEMİ.BANA EMEĞİ ÖYLE BÜYÜKTÜR Kİ SIRTIMDA HACCA GÖTÜRSEM KARŞILAYAMAM SANIRIM.BU YÜZDEN İÇİMİ OKŞADI YAZIN.EĞER HAYATTAYSA BABAANNECİĞİN ALLAHTAN SIHHAT,RAHMETE ERDİYSE DE RABBİMDEN RAHMET DİLİYORUM.BENİM BABABANNEM SAĞ VE ÇOK UZAĞIMDA.NE ZAMAN GELSE AKLIMA BURNUMUN DİREĞİ SANCIR İNAN.
NAR SUYU İÇİN ELLERİNE SAĞLIK.KAŞIK KAŞIK YİYEN EV AHALİSİNE ŞİFA OLSUN.SU GİBİ İÇTİM YAZINI.
BİZİM EVDEDE NAR AYIKLAMA İŞİ SAĞOLSUN EŞİME DÜŞER.O DA BANA HAZIRLAR KASE KASE.ALLAH RAZI OLSUN.

NE ÇOK YAZDIM DİMİ.
SON BİŞEY DAHA.GEÇENLERDE EŞİM NAR AYIKLAMA KABI ALIP GETİRMİŞ.İNANILMAZ KULLANIŞLI.DELİKLİ VE PLASTİKTEN BİR IZGARASI VAR ÜZERİNDE.NARI İKİYE BÖLÜP,IZGARAYA TERS ÇEVİRİP,KAŞIKLA NARIN ÜZERİNE ÜZERİNE VURUYORSUN.VE NAR TANELERİ KENDİLİĞİNDEN HAZNEYE DÖKÜLÜYOR.
TAVSİYE EDERİM.
SEVGİLER...

Bayram Kombesi dedi ki...

Nar ayri, suyu ayri guzel. Ellerine saglik.

memolininannesi dedi ki...

o bır bardak antıoksıdan deposunu ıc sonrada bogazı bır bastan bır basa yuzecek enerjı ıle dol saglık bul ınsallah...
elıne saglık

sarkaç dedi ki...

Sevgili Aynur, teşekkürler önerin için, ben de düşüneyim bunu.

Sevgili Bilge, ağaçlarını rsimleriyle de olsa ziyaret ettim. Bahçenizi hayranlıkla gezdim. Ne mutlu size.

Sevgili Hasret, büyüklerimiz güzel alışkanlıklar vermeye çalışmışlar bize, hepsinin mekanı cennet olsun.

Sevgili SusamÇörekotu, ne kadar güzel bir uyarıda bulunmuşsunuz. Gerçekten narın kabuğu tahriş edici olabiliyor, özellikle cildi duyarlı olanlarda. Bunu dikkate alacağım.

Sevgili Yeşim, ben yeni öğrendim ve gerçekten memnun kaldım.

Sevgili Minti, karşılıklı sohbet ediyormuşum gibi hissettim, iyi ki de yazmışsın. Büyüklerimle cennette kavuşmayı diliyorum. Güzellikleri ile daima aklımdalar. Babaannene ilk konuştuğunda benim de ellerinden öptüğümü ilet lütfen.
Nar ayıklama kabına da bakacağım, teşekkürler.

Sevgili BayramKömbesi, sana katılıyorum.

Sevgili MemolininAnnesi, inşaallah hepimiz için sağlık olsun.

aylinin defteri dedi ki...

tam zamanı ve vitamin deposu...eksik etmemeli...

Related Posts with Thumbnails