19 Aralık 2010 Pazar

Alternatif Kapuska



Evlenene kadar hiç kapuska yememiştim. Eşimin sevdiğini öğrenince kayınvalidemden tarifini alıp pişirmiştim. Hayatımda ilk kez kapuskayı tatmış ve hayret, çok sevmiştim. Kapuska pişirmeye devam ediyorum ve severek yiyoruz. Benim yaptığım kapuska beyaz lahanadan ve kıymalı. Kırmızı lahanayı ise kapuska olarak hiç düşünmemiştim.

Nami nami' den farklı bir kapuska öğrendim. Et yemeklerinin yanında servise uygun bir garnitür olarak düşünülmüş.

Benim bildiğim kapuskadan çok farklı, belki bu şekilde adlandırmak doğru da değildir. O nedenle alternatif kapuska olarak isimlendirdim. 

Bu alternatif lezzeti çok beğendim. Acaba siz ne düşüneceksiniz?


Malzemeler

1 kg kırmızı lahana
2 adet kırmızı soğan
250 gram kuru erik (Burada bir değişiklik yapmak zorunda kaldım. Eşimin aldığı kuru meyvelerin erik olduğunu düşünmüştüm. Meğerse çekirdekli üzümlerdenmiş. Neden olmasın dedim ve çekirdeklerini çıkararak bu üzümleri kullandım)
200 ml portakal suyu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı balsamik sirke
Tuz
Taze çekilmiş karabiber


Yapılışı

Kırmızı lahana sert damarları çıkarıldıktan sonra şeritler halinde, soğan piyazlık olarak doğranır.

Soğan zeytinyağında yumuşamaya başlayana kadar çevrilir. Kıyılmış kırmızı lahana eklenir 5-7 dakika çevrilir.

Portakal suyu, balsamik sirke, ikiye bölünmüş kuru erik ve tuz eklenir. Kapağı kapatılır. Ara ara karıştırılarak kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir. Gerekirse su ilave edilir.

Lahanalar piştikten sonra servis tabağına alınır ve üzerine karabiber serpilir.

Afiyet olsun



30 yorum:

memolininannesi dedi ki...

cok degısık bısey ve farklı olabılır. bende denıycem en kısa zamanda.elıne saglık

Mekila dedi ki...

Daha önce hiç kapuska yemedim, merak ettim şimdi, fotoğrafta çok hoş görünüyor, eminim lezzetlidir de, ellerinize sağlık =)

sevda deniz dedi ki...

hiç görmemişim ama çok değişik geldi.ellerine sağlık arkadaşım.sevgiler.

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

Çok değişimiş gerçekten.. Kapuskayı cok severim buda tecrübe edilmeli en kısa zamanda:) ellerine sağlık

Begonvilli Ev dedi ki...

Çok farklı bir lezzet olduğunu tahmin ediyorum. Denemeye değer.

Selma - DUSBAHCESI dedi ki...

Hollandalilar kirmizi lahanayi yesil elma ile pisiriyorlar. Uzumu gorunce neden olmasin dedim. Fikir icin ellerine saglik. Cok severim lahanayi!!

ZELİHA-UMUTSEPETİ dedi ki...

Merhaba sarkaçcım :)
İyisindir inşallah :)..
Kabuskayı annem yapardı bol limonla yemek güzel olurdu,ama ben hiç pişirmedim..
Fakat kırmızı lahana,portakal ve sirke ile hazırlanan alternatif kabuskayı merak ettim :)
Ellerine sağlık..Ben de denerim inşallah birgün :)
Mutlu haftalar diliyorum..

dokuzuncubulut dedi ki...

Bu malzemelerin aynısını kullanarak, çiğden salatasbını yapıyorum. Ama pişirerek hiç denemedim. Görüntüsü gayet lezzetli duruyor, bir daha ki sefere böyle deneyeyim.
Ellerinize sağlık olsun.

anneanneninemekleri dedi ki...

Harika olmuş ellerine sağlık,sevgiler

Swotpisces dedi ki...

gayet sağlıklı, elinize sağlık. :)

Nilgün dedi ki...

Değişik lezzetlere çok açığımdır. Yarın hemen deneyeceğim. Paylaşımın için teşekkürler..

Gülcan dedi ki...

kapuskayı bende yemezdim ama sonra sonra sevmeye başladım.bunu hiç duymamıştım çok lezzetli görünüyor . ellerinize sağlık sevgilerimle.

HASRET dedi ki...

aa kapuska bumu ?? Almanlar cok tükekitir, bende cok severim, hatta yapmayi düsünüyordum..
kapuska ismini hep duyardim ayyy kirk yil düsünsem aklima gelmesdi :)) saolasin canim paylasminin icin.. ellerine saglik..
sicacik sevgilerimle..

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

çok ilginç bir tarif...

narcicegirengi dedi ki...

Ellerinize saglik. Ben genelde kirmizi lahanayi ceviz ile kavurup sarimsakli yogurt ile servis ediyorum. Bu sekilde de cok hos olmus. Ellerinize saglik.
Sevgilerimle...

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

Hmmm... Sebze seven bana, et yanında bu tarifi sunmak nasıl olur bilmiyorum ama, et yemekten iyidir diyorum :)
Kabuskayı ben çok az haşlayıp, bol soğanlı - kıymalı - salçalı yemek yaparım.Pirinçte atarım içine ... Mmmm canım çekti :)

Sihirli Yazılar dedi ki...

Dün burada kapuskadan bahsediyorduk. Kardeşim çocukluğundan beri bayılır kapuskaya. Hala da çok sevdiğini söylüyordu. Tabii biz beyaz lahanadan yapıyoruz sizin gibi. Ama bu alternatif kırmızı lahana kapuskası da denemeye değer. Ellerinize sağlık.

Yeşim dedi ki...

Sarkaçcım,
kırmızı lahanayı yağda hafif soteleyip salatada kullanıyorum ben
etin yanında sevis etmek hiç aklıma gelmemişti:)yeni bir bilgi kattım mutfak ansiklopedime:))
kapuska konusuna gelince bende önceden hiç yemezdim şimdi bayıla bayıla yiyiyorum:)))
sevgilerimle...

sarkaç dedi ki...

Sevgili MemolininAnnesi, bence denemeye değer.

Sevgili Mekila, bu farklı bir kapuska, sevebilirsin sanıyorum.

Sevgili SevdaDeniz, ben de ilk kez gördüm ve beğendim.

Sevgili Nazlı, beğeneceğini umuyorum.

Sevgili Begonvilli Ev, akdeniz mutfağına uyan bir lezzet olduğunu düşünüyorum.

Sevgili Selma, elmalı pişirmek de güzel fikir. Ben de deneyeyim.

Sevgili Zeliha, teşekkür ederim. Ben kapuskayı limonlu yemedim. Belki benim klasik kapuskamdan farklı bir tarifi olabilir. Yayınlarsan yapmak isterim.

Sevgili DokuzuncuBulut, salatasını aynı malzemelerle çiğden yapmak da hoş oluyordur, ben de senden öğrenmiş olarak bir de o şekilde yapayım.

Sevgili AnneanneninEmekleri teşekkür ederim.

Sevgili Swotpisces, bence de hafif ve sağlıklı.

Sevgili Nilgün, umarım beğenirsin.

Sevgili Gülcan, kapuskanın kaderi mi bu acaba?

Sevgili Hasret bizim klasik kapuskamız bu değil ama pişirilen bir lahana söz konusu olunca alternatif kapuska diye isimlendirdim.

Sevgili Emine, bana da ilginç geldi.

Sevgili Narçiçeği, ben de senin pişirme yöntemini not ettim, deneyeceğim.

Sevgili Mine, klasik kapuskayı ben de senin tarif ettiğin gibi yaparım. Bu alternatif kapuska et yanında sunulmayabilir de, bir salata gibi de tüketilebilir.

Sevgili Sihirli yazılar, kapuskaya nedense hakettiği değeri vermiyoruz. Aslında hem lezzetli ve sağlıklı hem de bakıyorum da seveni de hiç az değilmiş.

Sevgili Yeşim ben de yeni öğrendim et yanında servis etmeyi. Yaşasın blog paylaşımcılığı.

mintininmutfağı dedi ki...

sevgili sarkaç çok haklısın en azından bilinen kapuska gibi itmiyor insanı.hoş bi görüntüsü var evvela.

sen de kendimi görünyorum kimi zaman.
ben de biçok şeyi evlendikten sonra eşim seviyor diye yapar oldum.
yada onun sevdiği şekilde yapar oldum.
örneğin eşiim mkarnayı aldante yer,ben hiç yiyemezdim.ama napiyim o mahrum kalmasın diye o şekilde pişririr oldum.

sen de öyle yapıp kayınvalidenden öğrenmişsin.ben de bir iki tarif için aramıştım kayınvalidemi nasıl yapılır sizin oranın köftesi falan diye:))

ellerine sağlık arkadaşım.bence güzel görünüyor.
ellerine sağlık.bu lezzeti çok seven eşine afiyet olsun

Fuat Gencal dedi ki...

Merhabalar Arkadaşım soumya beni "STYLİSH BLOGGER AWARD" ödülü ile onurlandırdı. Kendisine teşekkürlerimi sundum.Bende bu onuru sizlerle paylaşmak istiyorum. Lütfen bloğuma uğrayıp ödülünüzü alırmısınız.

Saygılarımla.

yemekbiraşk dedi ki...

eline sağlık değişik bir okadarda güzel olmuş..

çeşnici Handan dedi ki...

Gerçekten güzel bir alternatif olmuş. Bunu hiç denemedim ama her zaman değişikliklere açığım ve mutlaka deneyeceğim. Ellerine sağlık.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Sevgili Sarkaç, çoğu kimse sevmez ama ben kapuskaya bayılırım. Hele etlisi harika olur. Kırmızı lahanayla farklı bir tarif olmuş, ellerine sağlık.

aylinin defteri dedi ki...

harika görünüyor..ellerine sağlık...

agzı bozuk düşmanı dedi ki...

Sayın Sarkaç;
Yaklaşmak da olan yeni yılınızı kutluyor,size ve tüm sevdiklerinize,sağlık,mutluluk,huzur ve başarı dolu günler getirmesini diliyorum.
Saygılarımla...

ZELİHA-UMUTSEPETİ dedi ki...

Merhaba ablacığım,nasılsın?
Uzun zamandır göremedim seni,inşallah herşey yolundadır..
muhabbetle..

Yıldız dedi ki...

Gerçekten çok değişik bir kapuska olmuş ellerine sağlık denemeye değer bu güzelliği :)9
Canım mandalina ve portakallı lezzetler etkinliğime davetlisin katılırsan çok sevinirim.
Teşekkürler..........

sarkaç dedi ki...

Sevgili Minti, evlilik işte böyle birşey. Her konuda ağız tatlarımız bozulmasın.

Değerli Fuat Bey, çok teşekkür ederim, çok naziksiniz.

Sevgili YemekBirAşk, teşekkür ederim.

Sevgili Handan, beğeneceğini umuyorum.

Sevgili Zencefil ve Tarçın, güzel pişirilmiş bir kapuskanın enfes bir lezzeti olduğunu düşünüyorum ben de.

Sevgili Aylin, teşekkür ederim.

Değerli AğzıBozukDüşmanı, çok teşekkür ederim, hepimiz için güzel bir yıl diliyorum ben de.

Sevgili Zeliha, bu kadar uzak kalacağımı düşünmemiştim. Blog dostlarınca merak edilmenin de tadı güzelmiş, bunu öğrettin bana.Sağolasın.

Sevgili Yıldız, iki bayıldığım meyve söz konusu. Katılmaya çalışacağım.

Nesli dedi ki...

ne duydum, ne yedim ama mutlaka denemeliyim harikalar yaratmışsın yine ellerine sağlık arkadaşım sevgiler....

Related Posts with Thumbnails