Anneme TV reklamlarında gördüğümüz gibi spagetti pişirmesi için neredeyse yalvarırdık. Bu isteğimizi ancak yılda bir iki kez yapardı. Çoğunlukla tercih ettiği ise kendi usulü çubuk makarna pişirmekti.
Önce spagettileri demet demet paketinden çıkarır, bir kabın içine yaklaşık 5'er santim uzunluğunda kırardı. Sonra kaynayan suya biraz tuz ve kırılmış makarnaları eklerdi. Piştiğinde, -makarna ustalarına inat edercesine- musluğun altına koyar, soğuk suyla doldururdu tencereyi. Kaynayan suyun ilk sıcağı geçince makarnaları süzgeçe boşaltır, bol soğuk suyla yıkayarak iyice soğutur ve diriltirdi.
Sonra tencerede bazen tereyağ, bazen zeytinyağı olmak üzere yağı biraz ısıtır, suyu süzülmüş makarnayı içine koyar, bir güzel çevirirdi.
Makarnayı tabaklarımıza dağıttıktan sonra üzerine izmir tulumu rendesi veya kavrulmuş kıyma eklerdi.
Artık rahmetli annemin bol domatesli, hüüp diye dudaklarımızdan içeri çekeceğimiz uzun spagettileri pişirmek için niye bu kadar isteksiz davrandığını anlıyorum. Annem gbi titiz bir kadının ağzımızın etrafına, çenemize yapışan kırmızı renkli yağlı, spagettilere tahammülü çok zormuş. Onun gözüyle bakınca TVde çocukların spagetti yiyişi benim hiç iştahımı açmıyor. Çatala dolanmış bir ağız dolusu spagettiyi ağızlarına sığdırmaya uğraşmalarını da, çeneye yapışmış yağlı artıkları da görmemeye uğraşıp çocuğun sevimliliğine odaklanıyorum.
Ben çocukluğumda yemeyi istediğim şekilde spagetti pişirdim hep. Uzun uzun, bol domatesli, bol sebze soslu. Son zamanlarda baktım ki ben de biraz kısaltsam mı spagettilerin boyunu diye düşünmeye başlamışım. Ben böyle düşünürken iki kat boydaki uzun spagettiler girmeye başladı evimize. Makarna konusunda düşündüklerimle yaptıklarım ters yönde kısaca.
Bu kez uzun makarnaları farklı bir sosla denemek istedim. Balkonumda her daim fesleğenim olduğundan makarna için hazırladığım soslara fesleğen yapraklarını ince kıyıp koyuyordum ama meşhur pesto sosu denememiştim.
(Bu makarnayı pişirdikten hemen sonra Sevgili Handan 'ın tarifi geldi. Handan'ın tarifini daha sonra deneyeceğim)
(Bu makarnayı pişirdikten hemen sonra Sevgili Handan 'ın tarifi geldi. Handan'ın tarifini daha sonra deneyeceğim)
Pesto sosu için Cafe Fernando' nun tarifinden yaralandım. Kısa sürede tüketilecek miktarda hazırladım, belki ağız tadımıza uymazdı.
Verilen miktarları orantısal olarak azaltmaya çalıştım ve tarifte var olan cevizi eklemedim.
İlk kez yapacağım bir tarif olduğu için terazi kullanarak gram gram tarttım. Sonra göz kararı el ayarı ölçüsüne döndüreceğim sanırım, belki biraz fesleğen ve yağ miktarını da azaltabilirim.
Verilen miktarları orantısal olarak azaltmaya çalıştım ve tarifte var olan cevizi eklemedim.
İlk kez yapacağım bir tarif olduğu için terazi kullanarak gram gram tarttım. Sonra göz kararı el ayarı ölçüsüne döndüreceğim sanırım, belki biraz fesleğen ve yağ miktarını da azaltabilirim.
Malzemeler
Makarna:
Yarım paket uzun spagetti
1 tatlı kaşığı tuz
10 su bardağı su
Makarna:
Yarım paket uzun spagetti
1 tatlı kaşığı tuz
10 su bardağı su
Pesto Sos:
40 gram fesleğen yaprağı (iri yapraklı fesleğen çiçeğinden)
30 gram parmesan peyniri
15 gram çam fıstığı
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarmısak (orantısal olarak bir diş koymamız gerekir ama ben 2 diş koydum)
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Pesto Sos:
Sapları ayıklanmış fesleğen yaprakları yıkanır ve suyu süzdürülüp nemi alınır.
Çam fıstıkları kısık ateşte yavaş yavaş kavrulur ve soğumaya bırakılır
2 diş sarmısak tuzla birlikte macun kıvamında ezilir.
Parmesan peyniri rendelenir.
Rondonun içine sırasıyla fesleğen yaprakları, ezilmiş sarmısakları koyup macun kıvamına getirilir. Zeytinyağını ekleyip karıştırılır. Sırasıyla peynir ve fıstık da eklenip hemhal olana kadar karıştırılır. Bu haliyle buzdolabında 2-3 gün saklanabilirmiş, uzun süreli saklamalar için derindondurucuyu öneriyor Cafe Fernando.
Bu ölçülere göre yoğun bir fesleğen tadı ve kokusu elde ediliyor, sarmısak ise hemen hemen hiç farkedilmiyor.
Makarna
Kaynayan suyun içine tuz eklenir. Ardından spagettiler konur, ara ara karıştırılır. Kıvamında piştiğinde iki kepçe kaynama suyundan ayrılır ve pesto sosun inceltilmesinde kullanılır.
Makarna bir süzgece dökülür. Ayrı bir tavada pesto sos ayrılan makarna suyu ile inceltilir. Süzülen makarna üzerine eklenir. Hafif çevirme hareketi ile sosla makarnanın bütünleşmesi sağlanır.
Afiyet olsun
30 gram parmesan peyniri
15 gram çam fıstığı
1/4 su bardağı zeytinyağı
2 diş sarmısak (orantısal olarak bir diş koymamız gerekir ama ben 2 diş koydum)
Yarım çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Pesto Sos:
Sapları ayıklanmış fesleğen yaprakları yıkanır ve suyu süzdürülüp nemi alınır.
Çam fıstıkları kısık ateşte yavaş yavaş kavrulur ve soğumaya bırakılır
2 diş sarmısak tuzla birlikte macun kıvamında ezilir.
Parmesan peyniri rendelenir.
Rondonun içine sırasıyla fesleğen yaprakları, ezilmiş sarmısakları koyup macun kıvamına getirilir. Zeytinyağını ekleyip karıştırılır. Sırasıyla peynir ve fıstık da eklenip hemhal olana kadar karıştırılır. Bu haliyle buzdolabında 2-3 gün saklanabilirmiş, uzun süreli saklamalar için derindondurucuyu öneriyor Cafe Fernando.
Bu ölçülere göre yoğun bir fesleğen tadı ve kokusu elde ediliyor, sarmısak ise hemen hemen hiç farkedilmiyor.
Makarna
Kaynayan suyun içine tuz eklenir. Ardından spagettiler konur, ara ara karıştırılır. Kıvamında piştiğinde iki kepçe kaynama suyundan ayrılır ve pesto sosun inceltilmesinde kullanılır.
Makarna bir süzgece dökülür. Ayrı bir tavada pesto sos ayrılan makarna suyu ile inceltilir. Süzülen makarna üzerine eklenir. Hafif çevirme hareketi ile sosla makarnanın bütünleşmesi sağlanır.
Afiyet olsun
Yukarıdaki fotoğrafa gelince; Fotoğraflarım çok iyi çıkmadığı için renkleri de iyi yansıtamıyor. Aslında spagettiler çok hoş bir yeşil renge sahipti. Bu görüntüyü pancarın güzel rengi ile süslesem nasıl olur dedim ve az bir miktar üzerinde deneme yaptım.
29 yorum:
Pesto sosu çok severim, uzun süre saklanabildiği için dolabımdan hiç eksik etmem. Ama o pembiş makarnalar ayrı bir güzel olmuş, ellerinize sağlık.
sevgiler....
Pesto kullanmaya başladığımdan beri makarnaları hep pestolu seviyorum gerçekten nefis bir lezzet
dediğin gibi pestolu makarnanın rengi güzel ama resmini çekince ben de istediğim gibi görüntü alamadım.
Ellerine sağlık canım.....
Pancarlı renge bayıldım aklıma güzel fikirler getirdin :))
Sevgiler..........
Hayırlı günler, ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor. Çiçek gibi olan bu tabağı müsadenizle ben aldım.
Saygılarımla.
Canım spagettin harika görünüyor el
lerine sağlık kucak dolusu sevgiler
aksine hayal gibi güzel görünüyor canım ellerine saglık benimde eşim spagettiyi seviyor ama bende annen gibi yapmak için asla aceleci davranmıyorum.sevgilerle nurlar içinde yatsın annen...cennetinde buluşun inşallah"
Ellerine sagklik. makarna da seviliyor iste. Ama annenin usulü peynirlisi de cok güzeldir, ben de deneyeyim.
Annemde aynı şekilde pişirirdi makarnayı üzerinede mutlaka peynir ufalardı.
Pesto sos benimde denemek istediğim bir sos ama evdekiler beğenmez diye hep erteliyorum.Bakalım bir cesaret belki bugün denerim:)
sevgilerimle...
Ellerıne sağlık canım.Ben görüntüye acıktım yani :)
O pembe rengine bayıldım çubukların !
Birdaha sabah gelirgelmez bakacağım bloğunuza..
Aç karına bu saatte ziyaret çekilmez oluyorr.
Yiyecekler müthişşşş :)))
İyi akşamlar...
Pesto sosun;rengi,kokusu,tadı çok hoşuma gidiyor!
Pancar fikri de bomba olmuş.. :)
ellerinize sağlık.. makarnayı annemde hep anneniz gibi yapardı taki mutfağa ben el atıp anne böyle değil böyle yapılmalı diyene kadar hatta laf da dokundurur sen evlenip gidince yaparım ozaman dediğini şimdi sen yap ben yiyi de tadını çıkarayım der:)
pesto sosu bizimkilere ne zaman teklif etsem yok ya domatesli yada kıymalı olsun derler.. artık evlenip gidince yaparım:)))
Pek renkli olmuş ne güzel ellerine sağlık canım.sevgiler.
merak ederdim ama hiç araştırmamıştım pesto sosu.. sevgili sarkeç sayende bugün yeni bir şey daha öğrendim. teşekkürler...
oldum olası spagettiye bayılırım,bol soslu makarnayı hüplete hüplete yemeyi de:)fesleğeni pek yemeklerimde kullanmıyorum ama yeni tatlara açığım..eline sağlık canım..
Sanırım tüm anneler böyle :) Bir de ben kendim yaparken de aynı şeye devam ettiğimi fark ettim. Galiba nesilden nesle böyle gidiyor :))
ellerine emegine saglik güzel arkadasim! nam, nam cok nefiss görünüyor.. ;)
gönülden selamlar!
Spagetti ancak bu kadar güzel gözükebilir..
Ne hoş bir görüntü o öyle :)
pembiş pembiş :)
Sevimli,sempatik :)
Anneciğin haklı belki ama olsun,ben de çok düzgün yiyemem büyük olduğum halde :)
ama çok severim,ve sıkça hazırlarım..
Tulum peynirlisi favorimdir her zaman :)
Fesleğenli sos da süper olmuş..
Pancarlı kısmına ise bayıldım hakikaten..
Ellerine sağlık...
sevgilerimle...
Benim gibi bir pembe hastasına yapılmaz ki bu. Bir sonraki makarna denemesinde pancar kullanılacak Nazlı untuma yaz bir kenara:)
Ellerien sağlık canım.
eline sağlık renk iştah açıcı:)
annelerimizin yaptıkları aklımızdan hiç çıkmıyor
şifa olsun sevgiler
Sevgili Aslı, elimizin alltında hazır bulunması iyi olacak gerçekten. Sonraki denememde fesleğen miktarını biraz azaltıp maydanoz eklesem nasıl olur acaba?
Sevgili Yıldız, orjinal renkleri yansıtamamanın eksikliğini hissediyorum ben de.
Değerli Fuat Bey, memnuniyetle, lütfen buyrun.
Sevgili Derya, teşekkür ederim.
Sevgili Selinka, Amin. Erkeklerin makarnayı sevmesi güzel bir şey, kurtarıcımız oluyor makarnalar.
Sevgili Nesrin, peynirli ne kadar sade ve duru bir lezzet.
Sevgili Yeşim, yoğun bir kokusu ve tadı var. Ağır gelebilme ihtimali yüksek ama bizimkiler rahatça yedi.
Sevgili Mine, dayanamadım pembenin çekiciliğine.
Değerli Özden Bey, bu güzel iltifata ne cevap vereceğim bilemiyorum. Çok teşekkür ederim.
Sevgili Pepela, teşekkür ederim. Yeşille birlikteliklerinin güzel olacağını düşündüm.
Sevgili Deniz, bir süre sonra annenin yaptığı gibi pişirmek isteyeceksin. Ben şimdi o hallerdeyim. Bizimki İtalyan değil, Türk usulü olsun diye düşünüyorum zaman zaman.
Sevgili Arzu, teşekkür ederim.
Sevgili Emine, ben de yeni öğrendim. Aslında yapması çok basitmiş.
Sevgili Filiz, biz de eskiden sadece reyhan kullanırdık. Fesleğen benim mutfağıma da sonradan girdi.
Sevgili Francesca katılıyorum sana, ne kadar yenilik arasam da bir süre sonra annemin mutfağına dönüyorum. Genlerimize işlemiş, o şekilde beslendik doğmadan önce de çocukken de.
Sevgili Hasret, çok teşekkür ederim.
Sevgili Zeliha, şöyle güzel bir tulum peynirinin yerini ne tutabilir? Ancak arkadaşlarımın böyle hoş yorumları
Sevgili Nazlı, harikasın çok teşekkür edrim.
Sevgili SusamÇörekotu, anneyim, Allah izin verirse büyükanne de olayım. Her zaman annesine hayran küçük kız olmaya devam edeceğim.
selamlar sevgili arkadaşım.
ne tatlı bir görüntü böyle. tek kelimeyle şahane.pembiş pembiş...ellerine sağlık.sevgiler gönderiyorum sana derin muhabbetlerimle
Ablacığım..
Maydanoz'dasın :)
http://cimcimeblog.blogspot.com/
Sevgili Minti, aldım kabul ettim. Sevgiler karşılıklı
Sevgili Pepela, Maydonoz nedir acaba, bir bakayım. Teşekkürler.
eline sağlık pesto soslu polentalı pirzola yapmıştım bende bu pesto sosu herşeye yakışıyor..
nefis gözüküyor:)
sevgiler..
Makarna enfes olmus ellerinize saglik. Pesto da ayri bir guzel olmus.
Sevgili Yemek Bir Aşk bu hatırlatma iyi oldr. Ben de yapayım.
Hoşgeldiniz Selma, teşekkür ederim, tanıştığımıza memnun oldum.
Canım makarnan harika olmuş renk süper çok beğendim ellerimne sağlık afiyetler olsun. Benim pesto sosu da mutlaka denemeni öneririm.
Pesto sosu denemeyenlerden biri de benim sanırım... Görüntü çok güzel, ayrıca bloğunu çok beğendim, takibimdesin... Sevgiler...
Yorum Gönder