28 Kasım 2015 Cumartesi

Karnıbahar Köfteleri


Doğada ne sonbahar solgun ne de kış gri.  İnsan ruhu güneşin aydınlığının azalmasıyla çöküntüye meyilliyken doğa rengarenk. Güneşe söz geçiremesek de sebzelerin renkleriyle sofralarımız hala aydınlık, hala renkli.

Karnıbaharın beyazı, havucun turuncusu, pancarın moru, brokolinin yeşili köftelerimin rengi.

Neler Kullandım:

Ana malzeme:
Yarım kilo kadar karnıbahar
1 irice soğan
1 yumurta
2 su bardağı irmik
Nane maydanoz dereotu
Karabiber, kimyon, kekik, yenibahar, acı pul biber, tuz
3-4 çorba kaşığı galeta unu

Renkli malzeme:
1 havuç
Yarım küçük yumru pancar
Bir avuç kadar brokoli ağaççığı
Yarım çay kaşığı zerdeçal

Kaplama:
3-4 çorba kaşığı mısır unu
1-2 çorba kaşığı galeta unu
Yarım bardak kadar su

Pişirmek için tavayı yağlayacak kadar sıvı yağ


Nasıl yaptım:
Karnıbahar ve brokoliyi küçük küçük ayırıp yıkadım ve buharda yumuşayana kadar pişirdim. Soğanı, pancarı ve havucu rendeledim.

Karnıbahar ılıdıktan sonra patates ezici ile iyice ezdim. Rendelenmiş soğanı, kıyılmış yeşillikleri, yumurta, irmik, tuz ve baharatları ekleyerek yoğurdum. Elde ettiğim harcı dörde böldüm. Ezdiğim brokoli ile karıştırırak yeşil, rendelenmiş pancar ile mor, rendelenmiş havuç ile turuncu köftelerimi yaptım. İstenirse havuç da buharda pişirilebilir. Ben bu kez çiğden rendesini koydum. Kalan son parçaya da yarım çay kaşığı zerdeçal ekledim. Malzemelerimi karıştırıp köfte şeklini verirken kıvam ayarlamak için az miktarda galeta unu ekledim.

Ayrı bir kapta mısır unu ve galeta ununu karıştırdım. Azar azar su ilave ederek köfteleri kapayacak kıvama getirdim. Tavayı kızdırdıktan sonra az miktarda sıvı yağ koydum. Yağ da ısındıktan sonra köfteleri mısır-galeta unu karışımına bulayarak orta hararette pişirdim.

Yeşil malzeme için ıspanak koysam daha renkli olacaktı ama evde yoktu. Brokoli rengi köftede kaybolmuş olsa da lezzeti yeşili hatırlatıyordu.

Köftelerimi ılık olarak sarmısaklı ve kıyılmış yeşillikli yoğurt eşliğinde servis yaptım.

Afiyet olsun...


Son bir not vegan ziyaretçilerim için:
Pancar köftesi tarifi için gelen vegan ziyaretçilerim olduğunu öğrendim. Sebze köfteleri tariflerimde yer alan yumurtayı sadece ev halkına hayvansal protein olsun diye koyuyorum. Yumurtasız yaptığımda da köftenin şeklini koruması problem olmuyor. Tariflerden yumurta ve sunumdaki yoğurdu çıkararak gönül rahatlığı ile uygulayabilirsiniz.

4 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

çıtır çıtır harika olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık yine harika bir yorum katmışsın arkadaşım hem de böylece tüm sebzeler yenmiş oluyor sevgiler

Gezgin Kova dedi ki...

Görüntü mükkemmel umarım tadıda öyledir ellerinize sağlık değişik bir tarif çok beğendim.

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlarım. Tadı damak özelliklerine göre farklı farklı değerlendirilebilir. Karnıbahar seven biri olarak ben beğeniyorum ama karnıbahar sevmeyenlerin fikri daha önemli:)

Related Posts with Thumbnails