30 Temmuz 2014 Çarşamba

Sade Kabak Cipsi - Keçi Yoğurdu Eşliğinde


İyi Bayramlar...
Bayram tatlılarından bunalan var mı? Ben daha ilk ziyaretin ilk ikramının ardından başlarım bunalmaya. Ev sahibini kırmamak için ikramları tamamıyla geri çeviremem ama hatır için çiğ tavuk yemek gibi desem abartmış olmam durumumu. 

Bayram ikramlarımda tatlı sevenler için tatlı ikram ederken benim gibi tatlıdan rahatsız olanlar için de tuzlu seçeneği sunarım mutlaka. Bloguma iyi bayramlar demek için uğramışken de tatlı değil, tuzlu bir atıştırmalık getirmemin sebebi de bu.

Basit, kolay bir atıştırmalık kabak cipsi. Kabak sevmeyenler bile birkaç tane atabilir ağzına kabak tadı hissetmeden. Basitçe yaptım kabak cipslerimi, yumurtasız, galetasız, sütsüz, peynirsiz. Ama yanında keçi sütünden tuzlu yoğurdum var.

Bizim evde yoğurt yapmaya eşim meraklıdır. Çocuklarımız bebekken de o yapardı. Şimdi de ara ara yapmayı sürdürüyor. Bir süredir Antakya'nın meşhur tuzlu yoğurttan yapmayı  aklına koymuştu. Köyden keçi sütü bulunca projesini uygulamaya geçirdi. Önce sütü kaynattıktan sonra yoğurt mayaladı. Ertesi gün yoğurdu ocağa aldı, tuz ekledi ve suyunu uçurup süzme yoğurt kıvamına gelene kadar karıştıra karıştıra pişirdi. 

Tuzlu yoğurt sabah kahvaltılarımızın sevilen lezzeti. Kabağa çok yakıştırdığım taze nane ile karıştırdığım tuzlu yoğurt kabak cipsinin de eşlikçisi oldu.

Neler Kullandım
2 adet uzun girit kabağı (Sakız kabağından da olur ama sarı cipslerin kenarında koyu yeşil görüntü daha hoş göründüğü için girit kabağını tercih ettim)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Birkaç fiske tuz 

3 çorba kaşığı tuzlu keçi yoğurdu
1 avuç taze nane

Nasıl Yaptım:
Kabakları yıkayıp ucunu kestim. Rendenin cips tarafı ile en fazla 2 mm kalınlığında olacak şekilde kestim. Kabakların çok ince olan kısımları fazla kızarıp kavruluyor. Mümkün olduğunca hepsinin eşit kalınlıkta kesilmesine dikkat etmek gerekiyor.

Kabakları bir süzgece aldım, üzerine bir iki fiske tuz serpip iyice karıştırarak tuzun bütün kabaklara değmesini sağladım. Kabak piştikten sonra yerken rahatsız etmeyecek miktarda tuz koymak gerekiyor. 

Tuzlanmış kabakları 15-20 dakika bekleterek suyunu salmasını ve süzülmesini sağladım. Havlu kağıt ile hafifçe dokunarak kabakların üzerinde kalmış suyu da aldım. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 2 kattan fazla olmayacak şekilde yaydım.

Kabakların üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirdim ve fırça ile hepsinin üzerine yaydım.

Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kuruyup kızarana kadar 40 dakika kadar pişirdim. Fırından çıkarmadan 5 dakika öncesinde üzerlerine toz kırmızı biber serptim.

Naneyi ince kıydım ve tuzlu yoğurtla karıştırdım, cipslerle birlikte servis yaptım.

Afiyet olsun...


7 yorum:

Swotpisces dedi ki...

HARİKA GÖRÜNÜYOR...

mine dedi ki...

buralarda yuvarlak girit kabağı var uzununu bulabilir miyim bilmiyorum kara görünüşü daha güzelmiş gerçekten ... fırında kabak ve patatesi ara ara yapıyorum ama özellikle kabak suyu çekilince ufacık kalıyor yani 4 kabaktan bir tabak kabak ya çıkıyor ya çıkmıyor o yüzde çok sıklıkla yapmıyorum ama bir kez daha şans vereyim değil mi : ) yazın güzellerinden kabak hakkediyor bunu :)

nesrin dedi ki...

Ben bayramlarda tatli yemekten hic erinmiyorum ama günün sonunda aldigim kalorileri düsünmek beni kötü yapiyor. Tuzlu bir ikram harika bir secenek, ellerine saglik, iyi bayramlar.
Nesrin

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Valla nefis,bende kabagi esime sevdirmeye calisiyorum,kabuklarini almadan kizartmis gecen gün biz yokken,ama aci bir tadi vardi,ben izgarada kizarttigim kabaklari ve piricli yemegini seviyorum,esinizin yogurt mayalamasi bu islerden anladigini gösteriyor tipki benim esim gibi,oda öyledir,biz disardan gec geliyorsak istedigimizi hazirlar koyar önümüze sagolsun!Firinda böyle citir oluyorsa hemen denerim ben bunu,keci yogurdu yemedim ama peynirine bayiliyorum!

Tekrar iyi bayramlar...

anneminkizıyim dedi ki...

Hayirli Bayramlar canim, bayram ikramligin harika, gercektende hep sekerli tatlilarin yanina tuzlu alternetif sunmak gerek, sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Çok teşekkür ederim Sevgili Swotpisces.

Mine'cim çok haklısın ufacık kalıyor kabaklar. Hele burda amaç kıtır kabaklar yapmak olduğu için suyunu önceden de alınca kabaklar iyice küçülüyor. Bu kıtırlar yemek değil de atıştırmalık birşey oluyor.

Sevgili Nesrin hem sen hem de konuk olduğun kişiler şanslı bence. İkramların keyifle yenebiliyor olması çok güzel. Kalori hesabı değil de benimki, tatlının özellikle şerbetli tatlıların metabolizmama iyi gelmemesi, sonrasında da midemi rahatsız etmesi.

Sevgili Terazi Kızı, ben de severim kabağın yemeğini bir de haşlama yoğurtlu salatasını. Bazen acımsı bir tada yol açıyor kabağın kabukları neden bilemiyorum. Eşlerin mutfak işlerine yatkın olması iyi oluyor. Erkek de başını becerebilmeli, yemek için eşine muhtaç olmamalı.

Teşekkür ederim Annemin Kızı. Tuzlu ikram olması benim gibileri rahatlatıyor, ev sahibi de kırılmamış oluyor. İkramı beğenmedi mi acaba kaygısına düşmüyor.

lezzettabağı dedi ki...

Güzel arkadaşım öncelikle geçmiş bayramınız kutlu olsun.. Bu güzel tarifi verdiğin için ayrıca teşekkürler ben de bayramda tatlılardan çokça bunalanlardanım üstelikte bu kadar zararı varken hala bol bol tatlı ikram ediyoruz..kabağın koyu yeşilini bulduğumda tercih edenlerdenim koyu yeşil rengihep çok severim hem de sağlığa daha faydalı diye düşünürüm . kabak cipsleri, üstelikte fırında üstelikte yanında taze nane ile çeşnilendirdiğiniz keçi yoğurdu sosla yaptığınız ikramınıza bayıldım bunu en kısa zamanda koyu yeşil kabaklar bulur bulmaz yapacağım..kocaman sevgiler.

Related Posts with Thumbnails