14 Temmuz 2014 Pazartesi

Pazılı Buzluk Böreği

Zamanım olduğunda börekleri sarıp buzluğa atmayı seviyorum. Bir ihtiyaç olduğunda elimin altında hazır oluyorlar. Pazılı börek sarmıştım, dün onları çıkarıp pişirdim ve paylaşmak için bloguma getirdim. Günlük tüketilecek börekte pazıyı çiğden kullanıyorum ama donunca güzel olmayabilir düşüncesiyle kavurarak yapmıştım bu böreklerin içini.

Neler kullandım:
1 demet pazı
4 adet yufka
2 adet soğan
1 su bardağı kadar tulum loru
Karabiber
Çiçekyağı
Süt
Üzerine sürmek için 1 yumurta sarısı

Nasıl yaptım:
Soğanları ince ince doğradım, 1 kahve fincan kadar yağda şeffaflaşana kadar kavurdum. Doğranmış pazıları üzerine ekledim ve suyunu çekene kadar çevire çevire pişirip ocağı kapattım. Lor ve karabiber ekleyip soğumaya bıraktım. Lor tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklemedim.

Yufkaları 8 üçgen parçaya böldüm, her tarafına fırça ile yağ sürdüm. Geniş tabanlarına birer kaşık iç koyup kaşık genişliğince yaydım. Yaklaşık 4 cm eninde geniş paketler olacak şekilde sigara böreği sarar gibi sardım. 

Dörder-beşer tane yanyana koyarak streç film ile sararak buzluğa kaldırdım.

Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp donuğu çözülene kadar oda sıcaklığında beklettim. Derin bir kaseye süt koydum ve çözülmüş börekleri sütte arkalı önlü iyice ıslanıp sütü emdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizdim. Üzerlerine 1 çorba kaşığı yağ ile çırptığım yumurta sarılarından sürdüm.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında alttan ikinci kademeye koyup altı, üstü kızarana kadar yaklaşık 40-45 dakika pişirdim. Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık böreklerim oldu.

Afiyet olsun...

6 yorum:

aysegulcebiseyler dedi ki...

Ellerine saglik canim bayilirm paziya, aksi gibi bu hafta yufka aldim tazecik pazilar vardi, alsammi almasammi derken biraktim, simdi pisman oldum yahuuu, neyse ayni sekilde ama ici farkli yapsam lurmu acep, mesela patatesli, oglusum bayilirdaa:))
Oyle istah aciyorki en kisa surede deniycem nasipse, sevgiler canim

mutfagabuyrun dedi ki...

çıtır çıtır nefis olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Gercekten o citirlik nefis olmus,öyle canim cektiki sormayin,aslinda börek cok yapmadigimdan oldu böyle, birde börek sevdalisi olsaydim artik yüz kilo olurdum sanirim,cok nadir misafire yapiyorum,sizinkiler tam benlik oldugundan gelip gelip baktim,ancak yazabiliyorum! Ellerinize saglik,keske su paziyi bende her an bulabilsem,sadece ekim ayinda geliyor Türkiye`den,Almanlarinkini ise bilmiyorum,belki oda öyledir,birde lisverise gitmedigimden esime siparis etmem lazim,sevgiler,tesekkürler yorumunuzu aldim!

Hilal TIRAŞ dedi ki...

mmm börek ne kadar harika sanki elimi uzatsam alıp yicem ;) ellerinize sağlık...sevgiler ;)

YELDA dedi ki...

süper görünüyor, çıtır çıtır :) Buzluk fikri çok güzel de ben yaptımmı dayanamayıp hemen pşirip yiyorum :)

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlarım. Peynirli, mercimekli ve patatesli hepsi ile de çok güzel oluyor, börek seviyor olunca:)
Yurtdışında alıştığımız sebzeleri bulmak zor oluyordur ama oranın da çok farklı ve güzel sebze meyveleri oluyordur. Her yerin kendine has güzellikleri ve zenginliklerinden faydalanmalı.

Related Posts with Thumbnails