20 Temmuz 2014 Pazar

İki farklı Kabak Salatsı - Çiğden ve Pişmiş


Pazarlarda bebek kabaklar boy gösterdiğinden beri aklımdaydı çiğ kabak salatasını denemek. Bu haftasonu aldığım yarım kilo bebek kabağın irice 4 tanesini çiğ salata için ayırdım, kalanını yine bildik usul haşlama yoğurtsuz salatada kullandım.

İrice dediğime ve resimlerde büyük göründüğüne bakmayın, boyları 5-8 santim arası, kalınlıkları da 1 santim civarında. Haşlamada önemli değil ama çiğden yaparken çekirdek geliştirmemiş kabakların kullanılması veya kabağın çekirdekli kısmına kadar alınması, çekirdekli bölümün kullanılmaması öneriliyor.

Çiğ kabak salatası deneyimimiz nasıldı derseniz, çiğ kabak olduğunu söylemedim kimseye. Salatalık olduğunu düşünülerek seve seve yendi. Benim düşünceme gelince, salata menümüzde  daimi olarak yer almaz ama arada bir değişiklik olsun diye yaparım.

Çiğ Kabak Salatası

Neler kullandım:
4 adet bebek kabak
Yarım limonun suyu
1 limon kabuğu rendesi
2 diş sarmısak
Yarım kahve fincanı kadar zeytinyağı
Karabiber, tuz
2 adet taze soğan
Az miktarda nane, dereotu, maydanoz
İzmir tulumundan 8-10 parça yonga

Nasıl Yaptım:
Patates soyacağı ile kabakları yongaladım, derince kapaklı bir kaba koydum.

Sarmısakları ezdim.  Limon suyu, limon kabuğu rendesi, zeytinyağı, karabiber ve tuzu güzelce karıştırdım. Kabakların üzerine döktüm ve karıştırarak her tarafının sosa bulanmasını sağladım. Bir gece boyunca buzdolabında beklettim.

Ertesi gün ince kıyılmış taze soğan ve yeşilliklerle birleştirip servis tabağına aldım. Yine patates soyacağı ile hazırladığım İzmir tulumu yongalarını üzerine serpiştirdim.

Afiyet olsun...

Haşlama Yoğurtsuz Kabak Salatası


Neler kullandım: 
Yarım kiloya yakın bebek kabak
Bir limonun suyu
Bir dilim bayat ekmek içi
2 diş sarmısak
Taze nane yaprakları
Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
Toz kırmızı biber, tuz

Nasıl yaptım:
Kabakların kabuklarını yer yer kazıyarak alacalı renk vermeye çalıştım. Her bir kabağa boylamasına derince dörder adet kesi yaptım, daha sonra sosunu içine alabilmesi için.

Kaynayan suya atarak 7-8 dakika haşladım. Sarmısakları dövdüm, ekmek içini ufaladım, naneleri kıydım ve tüm sos malzemesini karıştırdım. 

Kabakları kaynayan sudan alıp servis tabağına dizdim ve sıcak sıcakken sosunu döktüm. 2-3 dakika sonra kabakları alt üst yaptım. Ilık veya soğuk yenmek üzere servise hazır oldular.

Afiyet olsun...

3 yorum:

A Kadir Bekçi dedi ki...

Kabak deyince aklıma hep Ordu'lu arkaşlarım gelir.Onlara 'kabakcı' sen de diyerek takılırdık.Sanki kabak kötü bir şeymiş gibi!
Kabağın salatası olduğunu,hele çiğ olarak hiç duymamıştım.Bizim kabaklar iri ama eşime yaptırayım bakalım,sizinki gibi güzel olacak mı.

mutfagabuyrun dedi ki...

ikiside değişik ve güzel tarif olmuş canım.ayrıca sunumlarıda çok beğendim.ellerine sağlık.sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Kabak tadı olumsuzluğu içimize yer etmiş:)
Kabak bu olumsuzluğuna rağmen yine de mutfaklarımızın en sık kullanılan sebzelerinden. Oturtma, kızartma, dolma, zeytinyağlı yemek, salata, kalye, tatlı, reçel, mücver... Çok zengin çeşitler sağlıyor bize.
Çiğ salatasını ben ilk kez yaptım ve tatttım. Umarım sizler de beğenirsiniz.

Related Posts with Thumbnails