16 Temmuz 2014 Çarşamba

Çıtır Kasede İftarlık


Bir zamanlar bloglarda çıtır kaseler içinde çorbadan salataya pek çok yemeğin sunumu yer alıyordu. Ben de Sevgili Cafe Pepela'nın tarifini kullanarak yapmıştım çıtır kaseli yemeklerden. Çıtır kasenin lezzeti aklıma düşünce yine Cafe Pepela'ya uğrayıp tarifi bir kez daha uyguladım. Ama bu kez yemek koymak için değil, iftarlıklar için. İftarlıklar yendikten sonra ardından gelecek çorbaya bu çıtır çıtır kaseler katık olur diye hayal ettim.

Bardaklarımın sıcağa dayanıp dayanmayacağından emin olmadığım için kaseleri bardak arkasında yapmaya cesaret edemedim. Yıllar önceki sunumda kullandığım kalıplarım da yoktu artık evimde.Yine de aklıma koyduğum için minikek kalıbını kullanarak kasemsi birşeyler yapmaya çalıştım. Biraz derinleştirebilmek için hamurun kenarlarını biraz çimdikleyerek yükselttim. Acayip görüntülü birşey oldu ama idare eder.

Neler kullandım:
2,5 su bardağı un
Yarım su bardağı ılık su
6 çorba kaşığı zeytinyağı 
1 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zahter tozu
2 tatlı kaşığı susam
2 tatlı kaşığı çörek otu 
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı acı kırmızı biber
Tuz


Nasıl yaptım:
Hamuru yoğrduktan sonra yarım saat kadar dinlendirdim. Kalıplarımı yağladım. Hamuru merdane ile 3-4 mm kalınlığında açıp, bir kasenin ağzını kullanarak kalıbıma uygun olacak şekilde yuvalarlaklar kestim. Yuvarlak hamurları kalıbıma yerleştirdim. 

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirdim. Soğuyunca kalıplarından çıkardım.

Minik kaselerime mütevazi iftarlıklarımı yerleştirmeye gelince iş, peynir ve zeytinlerle kuruyemişlerin tatlarının karışması riski çıktı ortaya. Mecburen hurma ve kayısıyı minik külahların içine yerleştirdim. Uygun kalıp seçmeyince estetik olmayan bu görüntü kaçınılmaz oldu ama niyet iyiydi:)

Tutulan oruçları Allah kabul etsin ve afiyet olsun...

4 yorum:

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Valla süper olmuslar,ne kadar güzel bir fikir olmus,elinize saglik,hemen aliyorum efendim iftariyeliklerimi bu arada:))

YELDA dedi ki...

Sunum şahane, eminim lezzeti de öyledir. Çay saatleri, hafta sonu kahvaltılari için de güzel bir alternatif.hemen denenecekler listesine aldım. Ellerinize saglik😊

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim arkadaşlarım. Çıtır çıtır pişirilmesi gerekiyor ve hoş bir kraker oluyor. Sabah kahvaltıları için de güzel fikir. Fikri aldığım cafe pepeleya'da tekrar sevgiler ve teşekkürler. Umarım sizler de beğenirsiniz.

Aysel dedi ki...

Ben de geçenlerde niyetlenmiştim ama benim niyetim iyiydi :) Niyetde kaldı. Eline sağlık, Allah kabul etsin davetini, sevgiyle...

Related Posts with Thumbnails