6 Temmuz 2014 Pazar

Bamya Kızartması



Bamya kızartmasını bloglarda görüyordum, ilgimi çekiyordu. Bu haftsaonu aldığım bamyaların irilerinden 30-35 tanesini kızartma için ayırdım. Tarif almak için blogları dolaştım. Bulduklarım yumurtaya bulayıp kızartma şeklindeydi ama bugünün sıcağında hem yumurta hem kızartma ikilisi fazla geldi bana ve kendimce bir kızartma sosu hazırladım. Sosun içine Antakya'ya özgü kahvaltılık zahterden ekledim. İçinde kekikten anasona, tuzdan susama kadar pek çok şey var. Hem baharatların hem de kavrulmuş susam ve çeşitli çekirdeklerin verdiği hoş bir lezzete sahip.


Neler kullandım:
30-35 adet orta irilikte bamya
2 çorba kaşığı buğday unu
2 çorba kaşığı mısır unu
2 çay kaşığı kahvaltılık zahter
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı çavdar kepeği
Unlu karışımı bulamaç yapacak kıvama kadar su
Kızartmak için çiçekyağı 


Nasıl yaptım
Bamyaları iyice yıkadıktan sonra başlarını konik olarak soydum. Bamyalar çok tazeydi, haşlamaya gerek duymadım. İstenirse biraz limon ve tuz bulunan suda kısa süreli haşlanarak da yapılabilir.

Buğday ve mısır ununu, zahteri karıştırdım. Sirke ve su ekleyerek bamyaların bulanabileceği kıvama getirdim. Yayvan bir kaba da çavdar kepeğini koydum.

Bamyaları önce bulamaça sonra da kepeğe bulayarak bir tabağa dizdim. Küçük bir tavada çiçek yağını orta hararette ısıttım. Bamyaları ekleyerek kızarana kadar pişirdim. Sarmısaklı yoğurt ve marul ile servis yaptım. 


Bamyaları sarmısaklı yoğurda bandıktan sonra marula sarıp yemek benim hoşuma gitti. 

Küçük bamyalar kıtır kıtır bir atıştırmalık ancak nisbeten büyük olanlar bamya lezzetini olduğu gibi korumuştu. Bamya sevmeyenler kızartmayı miniklerden yaparlarsa bamya yediklerini fark bile etmeyebilirler.

Afiyet olsun...


2 yorum:

Aysel dedi ki...

Pazardan aldığımız bamyaların bir kısmı kızartmak için ayrıldı, ama ben de hiç denemedim. Bu yöntem hoşuma gitti. Ama zahter karışımını yerine kurutulmuş karışık otlarım var (Nane-Maydanoz-Dereotu-Kekik) ondan katsam bir tutam nasıl olur?

Ellerine sağlık, sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Çok da güzel olur. Şimdiden ellerinize sağlık. Umarım siz de beğenirsiniz.

Related Posts with Thumbnails