22 Eylül 2010 Çarşamba

Vişneli Tatlı Lorlu Pay


Annelerimizden kalan klasik tariflerden birisi, öyle şimdiki zamanın modern tartları gibi binbir özenle hazırlanması gerekmiyor. Biraz el biraz göz kararı hazırlanıyor. Belki çocukluğumuzdan itibaren bu lezzetlere alıştırıldığımız için ya da alıştırıldığım için güzel geliyor. İçi ise ne uygun görülürse onunla doldurabilir. Genellikle de elmalı olurdu benim yediklerim. Bu kez Sevgili Fatma için vişneli ve tatlı lorlu.

Malzemeler

Hamuru için:
250 gram tereyağ
2 yumurta
3 su bardağı un (yumurta büyükse göre 2,5 bardak da yetebiliyor)
1 paket kabartma tozu

İçi :
500 gram tatlı lor
1/2 veya 1 su bardağı vişne reçeli tanesi (ne kadar tatlıdan hoşlandığınıza bağlı)

Yapılışı:

Un ve kabartma tozu karıştırlır. Küçük küçük kesilmiş tereyağ ve yumurta ile yoğrularak tepsiye serilecek kıvama getirilir. Hamurun yarısı kare borcamın tabanına bastırılarak yayılır, buzdolabına kaldırılır. Kalan yarısı bir bezin arasında buzluğa konur. Ertesi gün işlemlere devam edilir.

Tatlı lor vişne reçeli ile karıştırılır. Borcamdaki tabanın üzerine yayılır. Buzluktan çıkarılan hamur üzerine rendelenir. Orta sıcaklıkta yaklaşık 170 derecede hamur renklenene kadar pişirilir. Sıcakken üzerine pudra şekeri serpilir.

Notlar:
İzmir'de hemen hemen her mahallenin yufkacısında tatlı lor bulmak mümkün. Eğer bulamıyorsanız veya kendiniz yapmak istiyorsanız Sevgili Eylem'in blogunda bir tarif var onu kullanabilirsiniz.

Pay hamuruna şeker konmuyor, vişne reçelinin şekeri yetiyor. Taze veya donmuş vişne kullanacaksanız yine bir miktar şekerle pişirip kullanmanızı öneririm, çünkü çok sulanabiliyor.

Fazla şekerli sevmiyorsanız üzerine pudra şekeri serpmeyin, şekersiz de oldukça şık görünüyor.

Afiyet olsun


6 yorum:

Unknown dedi ki...

Bence çok güzel olmuş..Tadının da çok nefis olduğunu düşünüyorum..Anneannem kek yapardı eskiden,senin de söylediğin gibi,ölçü mölçü değil,el ayarıyla..Öyle güzel olurdu ki,şimdi yediğim keklerde o lezzeti bulamıyorumm.Hikmet,anneannedemiydi,yoksa çok fazla çeşit olmadığı için o bize çok mu güzel gelirdi,hala ayırt edebilmiş değilim...
Bu pay da eskilerin tadı var sanki :) Öyle hissettim..Sevgiyle..

antepliyemekler dedi ki...

Daha önce birkaç kez vişneli tatlar denedim ve hiçbiri bana cazip gelmedi,ekşi bir meyveyi kek yada tart içine pek yakıştıramıyorum .Ama tarifinizde lor olduğu için deneyeceğim.elleriniz dert görmesin..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Anne tarifleri her zaman garantili ellerinize sağlık sevgiler...

susamcorekotuFeriha dedi ki...

HARİKA GÖRÜNÜYOR,ANNELERİMİZİN TARİFLERİ ÇOK GÜVENİLİR VE KIYMETLİ:) TATLI LOR DEDİĞİN TUZSUZ LOR VEYA KAŞAR LORUMU YOKSA FARKLIMI??
HAYIRLI CUMALAR SEVGİLER

sarkaç dedi ki...

Zeliha'cığım sanırım onların sevgisiydi bize o tatların bu kadar güzel gelmesini sağlayan. Ben inanıyorum ki bizim çocuklarımız ve inşaallah torunlarımız da bizim onlara olan sevgimizle yaptıklarımız böyle anacaklar.

Sevgi'ciğim, bu bir ağız tadı meselesi. Genelde tatlıyı çok yiyemeyenler, tatlıyı kesen bir şey olarak vişneyi seviyorlar (benim gibi). Tatlıların içine konabilecek o kadar çok meyvemiz var ki, hepimize uyan meyveli tatlılar yapma şansına sahip olmamız çok güzel.

Mine'ciğim anne tarifleri çok değerli dediğin gibi. Tek zor tarafı duruma göre o tariflerde ufak tefek içerik değişikliklerinin yapılıyor olması ve o müthiş göz kararı el ayarını her zaman yakalayamamak.

Değerli Susam Çöreotu, hepimize hayırlı cumalar olsun. Lor ismi farklı yörelerde farklı peynirlere verilen ad. Bizim yöremizdeki adlarıyla ve benim bildiğim şekliyle açıklamaya çalışayım. Bizde tatlı lor veya sepet loru adıyla satılan Peynir yapımı sırasında ortaya çıkan (nasıl olduğunu tam bilmiyorum) yağlı bir peynir. Neredeyse günlük tüketim diyebileceğim şekilde çok hızlı tüketilmesi gereken tatlılarda kullanılan ya da reçelle birlikte yenen bir tür.Tatlı lor genellikle yerel market veya mandıralarda satılıyor.
Tuzsuz lor adıyla büyük marketlerde satılan ise bizim çökelek adını verdiğimiz yağsız ayrandan elde edilen çökeltinin tuzsuz hali.
Kaşar loru ise daha farklı ve özellikle böreklerde ve sabah kahvaltılarında kullandığımız yağlı ve çok lezzetli bir peynir türü.
Aslında hepsi bir çökeltiden elde ediliyor ama farklı lezzetlere sahipler. Dediğim gibi isimler yöreden yöreye değişiyor ve benim bildiklerim bu kadar, umarım yardımcı olabilmişimdir.

sarkaç dedi ki...

Sevgili SusamÇörekotu, özür dilerim. Son bahsettiğim kaşar loru değil, tulum loru olacaktı. Kaşar lorunun ne olduğunu malesef bilmiyorum.

Related Posts with Thumbnails