25 Eylül 2010 Cumartesi

Mantı Makarna


Mantı Makarna

Mantı makarna benim hazır yemeğim. İki tane derin dondurucuma sığan metal kabım var. Mantı makarnaları hazırlayıp derin dondurucuda saklıyorum ve  yemeksiz kaldığım günlerde kullanabiliyorum.

Hazırlarken fotoğrafını çekip buzluğa kaldırdığım makarnamı,  yemek yapmaya fazla vaktim olmadığı bir günde çıkarıp pişirdim. Acelem yüzünden yoğurdu bile iyi çırpamadığım fotoğraftan belli oluyor. Aile efradı yemek beklerken bir de araya foto çekmeyi sıkıştırdım.

Yapılışını çok çok yıllar önce bir gazete ekinde görmüştüm. Daha önceleri makarnaları çiğken dolduruyor, normal makarna gibi haşlıyordum. Ama sonuçta makarnaları boşu boşuna doldurmakla uğraştığım ortaya çıkıyordu. Çünkü makarnalar bir tarafta, tüm kıymalar küçük köftecikler halinde diğer bir tarafta yüzüyor oluyordu. Neler denedim makarnanın içinden çıkmasınlar diye, içine ince bulgur bile koydum şişip de makarnanın içinde kalsın diye, başaramadım. Bu yöntemde ise makarnaların az bir kısmı tabaklara aktarırken hafiçe zedelense bile kıymaları içinde kalıyor. Yine de arkadaşlarımdan başka önerileri olan varsa duymaktan mutlu olurum.

Tarifte yarım paket yaklaşık 250 gram makarna kullanıyorum. Bu miktar hem tepsilerim için yeterli, hem de makarnalar yapışmadan ya da şişmeden doldurma hızım bu kadara yetiyor.

Malzemeler

Yarım paket mantı makarna

İçi için:
350 gram kıyma (özellikle tarttım, yarı-pişmiş makarnalara doldurulduğu için fazla miktarda gerekiyor)
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı salça
1/4'er demet maydanoz, dereotu
Karabiber, kimyon, tuz

Sosu için:

1 su bardağı yoğurt
3-4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı su

Haşlama için
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı su, ikinci haşlama suyu göz kararı

Yapılışı

Soğan rendelenir, yeşillikler ince ince doğranır. Tüm iç malzeme iyice yoğrulur.

6 su bardağı su ve 1 yemek kaşığı sıvı yağdan oluşan haşlama suyu kaynamaya başlayınca önce tuzu ardından makarnalar eklenir. Tam beş dakika makarnalar haşlanır. Makarnaların biraz haşlanmış ama kesinlikle diri olması için bu süreye dikkat edilmelidir. Ocağın altı kapatılıp makarnalar genişçe bir süzgece alınır ki suları süzülürken fazla üst üste olup ezilmesinler ve kolay soğusunlar.

Makarnalar el dayanacak sıcaklığa gelince içlerine teker teker harç yerleştirilerek ocağa dayanıklı pişirme yapılacak bir tepsiye tek sıra veya en fazla iki sıra halinde dizilir. Bu aşamadan sonra isterseniz derin dondurucuya kabıyla birlikte kaldırabilir veya pişirmeye devam edebilirsiniz.


Dizilmiş makarnaların üzerini aşmayacak şekilde su ilave edilir. Suyu fazla olursa makarnalar hareket etmeye başlayıp şekilleri bozuluyor. Kapağı kapatılarak kısık ateşte kıymalar pişene kadar yaklaşık 15 dakika pişirilir.

Biraz tuzla ezilen sarmısaklar yoğurda ilave edilerek iyice çırpılır.  Ayrı bir kapta salça suyla yumuşatılır, yağ eklenerek hafifçe kavrulur.

Pişen makarnalar kevgirle tabaklara servis edilir. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve salça sosu gezdirilir.

Afiyet olsun

3 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

nefis bir mantı olmuş yalnız bana biraz meşakatli geldi
ellerinize sağlık

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim Yemek bir Aşk. Meşakkatli gibi görünebilir belki ama, hani bazen kafamızı dinlendirmek isteriz ama elimiz de boş olmasın deriz ya, işte öyle zamanlarda hazırlayıp derin dondurucuya koyuyorum ben de bu makarnayı.

ra-bis-kcmn dedi ki...

İcine doldurulan kiyma dagilmasin diye biavuc un la yogrulur.

Related Posts with Thumbnails