18 Eylül 2010 Cumartesi

Fırında Kıymalı Patates Püresi




Benzer bir tarifi yabancı bir blogda görmüştüm. İrlanda mı İskoçya mı o taraflara ait bir yemek olduğunu söylüyordu. Hoşuma gitmişti, alelacele okuyup sonra döner tarifi yazarım demiştim. Belleğimin oyununa geldim ve o blogu bir daha bulamadım. Aklımda kalan sadece şekli ve etleri kavururken içine koyduğu iki kaşık undu. Belleğimdekiler ve tahminler doğrultusunda bu yemeği yaptım.

Asıl tarifte uzun doğranmış etler kullanılıyordu, ben ise dün kızım için seveceği bir şeyler yapmayı isteyince evde ne varsa onlarla hazırladım. Bir yemeği yapmayı aklıma koyduysam malzeme olmaması durumunda hemen o yemeği modifiye eder ve kendime göre hazırlarım. Fırında Kıymalı Patates Püresi için de bu geçerli oldu. 

Malzemeler:

Püre için:
10 adet küçük boy haşlamalık patates
1/2 çay bardağı krema (evde tereyağ olsaydı onu kullanırdım)
1 çay bardağı süt
Tuz
Kırmızı biber
(Asıl tarifte pürenin içinde neler olduğunu hiç hatırlamıyorum. Püre sert olsun diye sütü az koydum, kaşıkla servis yapılması düşünülürse süt miktarı daha fazla tutulup daha lezzetli olması sağlanabilir)

Harcı için:
250 gram kıyma
1 büyük boy soğan
5 adet sivri biber
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber

Patatesler yıkandıktan sonra kabuğu ile birlikte düdüklü tencerede 20 dakika haşlanır. (Fazla sulu olmaması için kabuklarını soyup doğrayarak haşlamadım.) Patatesler soğumadan tencereden alınır, kabukları soyulur ve ezilir. İçine krema (veya tereyağ), süt ve tuz eklenerek iyice karışması sağlanır.

Soğanlar ve yeşil biber irice doğranır, sıvı yağda kısa süreli kavrulur. Üzerine kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Kıyma suyunu salmışken 2 çorba kaşığı un ilave edilir ve koyulaşana kadar pişirilir. (Blog yazarı un eklenmesiyle etlerin birbirini tutacağını yazıyordu, gerçekten de kıymaları birleştirici bir rolü oldu.) Ocağı kapatınca tuz ve karabiber eklenerek karıştırılır.

Kare borcamın altına ıslatılmış yağlı kağıt serilir.(Tariftekinin aksine ben servis sırasında kıymalar üste gelsin istedim. Bu nedenle kare borcamın tabanına ıslattığım yağlı kağıdı serdim. Orijinal tarifte servis doğrudan pişirme kabından kaşıkla alınarak yapılıyordu)
Kıymalı harç dökülerek düzleştirilir. Harcın üzerine püre konarak iyice bastırılır (Asıl tarifte püre üstte olduğundan hoş görünmesi için çatalla şekiller yapılmıştı, ben de denedim).
Kırmızı biber serpilerek sıcak fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. (Ben pürenin üzerine pul biber koymuştum ve fırında yandılar, toz biber tercih edilmeli) 

Pişmesi tamamlanan yemek doğrudan fırın kabından da kıymalar altta olacak şekilde kaşıkla servis edilebilir. Veya borcam büyük bir servis kabına ters yüz edilerek boşaltılır. Bu işlem fırından çıkar çıkmaz yapılmamalı pürenin biraz kendini çekmesi için en az 5 dakika beklenmesi gereklidir.  Servis tabağına alınan püre dilimler halinde kesilerek servis edilir. (Pürenin içine yumuşak olmaması için az miktarda süt koymama ve peynir koymaktan kaçınmama rağmen çok sıcakken dilimlerin düzgünlüğünü sağlamak zor oluyor. Tabaklara dağıtırken kenarlarını biraz düzeltmem gerekti)

Kızım bu yemeği çok beğendi, ben de patates sevenlerin bu yemeği seveceklerini düşünüyorum.

Afiyet olsun.

20 yorum:

yemekbiraşk dedi ki...

ellerinize sağlık beğenilmeyecek gibi değilki nefis olmuş
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Çok nefis bir yemek olduğunu tahmin edebiliyorum.Ben bu yemeğin farklı bir versiyonunu denedim,püre üzerine misket köftelerle,çok da güzel oldu.Bu şekilde de çok hoş olmuş..ellerine sağlık..mUtlu haftasonları diliyorum sevgiler..

Unknown dedi ki...

benim oglumda patates ve et canavarı.en kısa zamanda deneyecegim.ellerine saglık.bu arada uzun süredir yoktum o yüzden geçmiş bayramın kutlu olsun.

sarkaç dedi ki...

Yemek bir aşk, teşekkür ederim güzel sözleriniz için.

Zeliha'cığım, iftar sofrası resminde görmüştüm misket köfteli püreyi. Çok da lezzetli olduğu kesin, o şekliyle de yapmalıyım. Senin de ellerine sağlık.

Sevgili Eylem, teşekkür ederim. Hoş gelmiş ve hoş tariflerle gelmişsindir eminim. Oğluna da sevgilerimle, afiyet şeker olsun.

Gözde Pasta dedi ki...

bir harika görünüyor..ellerinize sağlık...gerçekten hemen deneyeceğim, çok şık bir sunum...

Unknown dedi ki...

Seni seviyorum sarkaç :) sağlıkla mutlu kal..:))

Esma Ercengiz dedi ki...

Çok lezzetli görünüyor. Değişik bir tarif olmuş. Deneyeceğim , sevgiler..

susamcorekotuFeriha dedi ki...

çok lezzetli görünüyor:))
afiyet şifa olsun,mutlu pazarlar, sevgiler

sarkaç dedi ki...

Sevgili Gözde Pasta teşekkür ederim, umarım lezzetini de beğenirsin.

Sevgili Zeliha, ne diyeceğimi bilemedim gene ama bilmelisin ki duygular karşılıklı.

Sevgili EsEr teşekkür ederim, Afiyetle yensin.

Sevgili SusamÇörekotu teşekkür ederim, hepimize mutlu günler olsun.

Begonvilli Ev dedi ki...

Harika görünüyor. Malzemesine bakınca ''tadı da nefistir'' diyorum. Ellerinize sağlık.

Sihirli Yazılar dedi ki...

Kızınız ağzının tadını biliyor demek ki... Sizin bloğa aç karınla girmek sakıncalı:), zira iştahım artıyor. Son zamanlarda 2 kilo almışım zaten.. Ailecek biraz damak tadına düşkünüz galiba...Tarifleriniz bir harika. Yemek işinde usta olduğunuzdan şüphe yok. Ben de güzel yemek yaparım ama çok fazla çeşit bilmem. Bir de sizin gibi yaratıcı olamam, tariflere sadık kalarak yaparım yemekleri hep. Buna da pek marifet denemez ya:) Yaptıklarınızı sağlıkla, afiyetle yemeniz dileğiyle...

sevgi dedi ki...

Patates tutkunlarından biriyim.Tarifi okurken birden aklıma geldi.Acaba bu yemeği içli köfte tarzında yapsak nasıl olur.kıymayı pürenin içine doldursak ve üzerine salçalı sos yapıp pişirsek ne dersiniz:)))
Elleriniz dert görmesin inşallah

sarkaç dedi ki...

Teşekkür ederim Begonvilli Ev, beğendiğinize sevindim.

Sevgili Sihirli Yazılar, beni şımartıyorsun. Aslında yaratıcılık değil, alışverişe çıkmaktan kaçmak yaptığım. Yaptıklarını zevkle yediren herkes de marifetli demektir bana göre.

Sevgi'ciğim nefis olur. Ne güzel düşünmüşsün. Püreyi biraz daha sertleştirmek gerekebilir, yumurta bu işe yarar mı acaba?

YeMeK vAkTi dedi ki...

Yutkundurdun beni:)
Ellerine sağlık kesin denerim çünkü püreye bayılırım ahh birde şu kilolar olmasa

sarkaç dedi ki...

Hoşgeldin Aylin'ciğim. Seni merak etmeye başlamıştım. Umarım güzel bir tatil geçirmişsindir.
Sen beni hep yutkunduruyorsun bilesin.

sarkaç dedi ki...

Hoşgeldin Aylin'ciğim. Seni merak etmeye başlamıştım. Umarım güzel bir tatil geçirmişsindir.
Sen beni hep yutkunduruyorsun bilesin.

Cafe Pepela dedi ki...

Açılmış ve içinden sadece 3 kaşık alınmış,koca bir krema kutusu var şuan buzdolabında hasretle beni bekleyen,ne mi yapacağım?
Bu güzelliği..
Normalde minik fırın kaplarında kremalı patatesleri yaklaşık bir saat pişirir,son 5 dk bol kaşar peyniri rendesi ekler ve kızartırım.Et yemeklerinin vazgeçilmez garnitürüdür benim için.Kıyma ile buluşunca kesinlike 'enfes' sıfatını haketmiş.Tam benlik..
Ellerine,gönlüne sağlık ablam..
Sevgi ve muhabbetlerimle

sarkaç dedi ki...

Pepelacığım, senin yaptığın herşey enfes oluyor. Açıkçası bu tarifin Pepela'ca yorumu ve sunumunun ne muhteşem olacağını düşündükçe benim iştahım kabarıyor. Sevgilerimle

Âşiyanda dedi ki...

Aman Allah'ım o ne tat...:) Sarkaç'cığım,biraz önce bu tarifi uyguladım. Bu kadar nefis olacağını doğrusu ummamıştım.Kıymayı hindi buttan yaptım,püreye de tereyağ kattım. Kıymalı harcı borcam ın tabanına kağıtsız döşedim,nar gibi kızardı, sonuç harika.spatula ile rahatça çevrilerek servis edilebiliyor.Eşimin de çok beğendiğini söylersem, bu tarifin mükemmelliği anlaşılmış olacak. Paylaştığın için Allah razı olsun.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Aşiyan'da bence o mükemmellik sizin elinizden ve tarifin yeni yorumundan gelmiş. Elinize sağlık.

Related Posts with Thumbnails