9 Eylül 2010 Perşembe

Bayramınız Kutlu Olsun


Bayram Kahvaltısı

Düşününce bayram sabahları için hazırlanan özel yiyecekleri, bayram kahvaltımız çok mütevazi. Hatta sıradan denebilir, ama bayram sabahında ayrı bir zevkle yeniyor.
Bizim bayram kahvaltımızda mutlaka gevrek olur. Çocukluğumdan beri böyledir bu.
Camimiz etrafında iki farklı satıcı yerleşmiş olurdu bayram namazı öncesinde. Gazeteciler ve gevrekçiler. Bilirsiniz bayram namazlarına camiler yetmez, insanlar bahçede hatta sokaklarda namaz kılmak zorundadırlar. İşte burada devreye gazete satıcıları girerdi. Gazetelerin işlevi seccade altına serilmekti bayram sabahlarında. Camiye gelirken gazete alanlar çıkışta da gevreklerini alarak tutarlardı evlerinin yolunu.
30 gün boyunca uzak kaldığımız çıtır gevreğimize ulaşırız biz de bayramın ilk günü. Mahallemizde bir gevrek fırını var. Bayram sabahında görmeyin kuyruğun uzunluğunu. Camiden çıkan koşuyor sanki gevrekçiye. Eşim için de bir telaştır kuyruk uzamadan gevrekçiye ulaşmak.
Bayramımızı başka ilde yaşamıştık bir keresinde. Adetimiz üzere bayram namazı sonrası gevrek aramaya başlamış eşim. Ortalarda ne gevrekçi ne simitçi olmadığı gibi gezdiği bütün fırınların da kapalı olduğunu görmüş. O bayram kahvaltısını gevreksiz yaptık, gevreksizdi ama çok zengindi. Sadece yiyecekler değildi zenginleştiren, canlarımızla birlikte bir bayram sofrasını paylaşmak yeterdi zaten, kuru ekmek bile olsaydı ortada.
Biz hâla o bayramı konuşuruz. Bir yandan anlayamayız bütün fırınların bayram günü kapalı oluşunu, bir yandan da işte bayram bu değil mi zaten diye düşünürüz. Fırıncısı da, gevrekçisi de o gün aileleriyle birlikte bayramı yaşıyorlar.
Bayram sabahında ulaşılanın sadece “gevrek” olmayacağı umuduyla. Hayırlı ve mutlu bayramlar…

4 yorum:

A Kadir Bekçi dedi ki...

Bayramınızı kutlar mutluluklar dilerim.

Sen (Âşiyanda) dedi ki...

"Yine canlandı hayalimde bütün hatıralar"... Nice mutlu, sağlıklı,huzurlu bayramlara eşiniz ve yavrularınızla İnşallah.

Unknown dedi ki...

Hayirli,bereketli,mutlu ve huzurlu bayramlar geçirmeniz dilegiyle...

sarkaç dedi ki...

Değerli A.Kadir Bekçi, Sen ve Mihriban yorumlarınız için teşekkür ederim, nice mutlu bayramlara

Related Posts with Thumbnails