29 Eylül 2010 Çarşamba

Sarı Mercimek Çorbası



Güzelim sonbahar yağmurları başladı.  Daha önümüzde pastırma yazı var ama havalar  soğumaya yüz tuttu. Bu da demektir ki çorbaların değeri bir kat daha arttı.

Annemin mercimek çorbası yapışını hatırlıyorum. Mercimekleri kenarları hafif yüksek bir kaba döker, su doldurur, yüzdürme yöntemiyle mercimekleri başka bir kaba aktararak taşların dipde kalmasını sağlardı. Bir kaç kez bu işlemi uyguladığında en küçük boyuttaki taşları bile temizlemiş olurdu. Bense hiç hakkıyla yapamadım bu işi. Mutlaka bir iki taş kalırdı, onları da ekarte etmek için mercimekleri haşladıktan sonra süzgeçden geçirmem gerekirdi.

Şimdi ne kadar rahatım, artık paketi açıyorum ve hiç taş temizliğiyle uğraşmıyorum. Yıkamak yetiyor, pişitkten sonra blendırdan geçirince çorba hazır. Eh bu kadar kolay olunca haliyle çok yapılan çorbalardan biri benim evimde, sevmeyenimiz de yok zaten.

Sarı mercimek de kırmızı mercimek de aynı şekilde pişirilebilir ama bizim evin kuralları var.

Kural 1: Sarı mercimek çorbasının sarı, kırmızı mercimek çorbasının kırmızı olması gerekiyor. Bu kural oğlum tarafından konulduğu için harfiyen uygulanıyor.

Kural 2: Sarı mercimek çorbasına un, kırmızı mercimek çorbasına patates ve havuç konuyor. Bu da annemle ve benim yöntemlerimin karışımı.

Ne gerek var bu kurallara derseniz, hiç bir gerek yok, hatta kurallarla sınırlamamamız gerekir yemeklerimizi. Ama dedim ya emir büyük yerden, birinci kurala uymak zorunda olunca ikinci kurala da uyuluyor.

Gelelim benim sarı mercimek çorbamın tarifine:

Malzemeler:

1 su bardağı sarı mercimek
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz,  kırmızı pul biber
6-7 bardak su

Yapılışı
Sarı mercimek yıkanır süzülür. Soğan iri doğranır. Tencereye alınan mercimek ve soğanın üzerine su ilave edilir, yumuşayana kadar pişirilir.

Dibi kalın bir tencerede bir yemek kaşığı un hafif ateşte rengi dönene kadar kavrulur. Ocak kapatıldıktan  hemen sonra 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenir, tencerenin kendi sıcağıyla karıştırılarak kavrulması sağlanır. Bu meyane, yağla un birlikte kavrularak da yapılabilir ama bu yöntemde daha çok yağ kullanmak gerektiği için tercih etmiyorum.

Pişmiş mercimeklerin üzerine meyane ve tuz eklenir, el blendırı ile homojen hale getirilir. Bir-iki taşım daha kaynatılır. Koyuluğuna göre gerekirse sıcak su ilave edilir.

İki kaşık zeytinyağı bir kap içinde hafifçe kızdırılır. Altı kapatıldıktan sonra pul biberler eklenir. Servis sırasında çorbaların üzerine bir miktar yağ-biber karışımı gezdirilir. Limon ile birlikte servis edilir.

Afiyet olsun.


5 yorum:

Esma Ercengiz dedi ki...

sınıflandırma çok iyi.. ben sadece kırmızını yine senin kırmızı tarifin gibi yapıyordum..
yeşiliyle de yeşillikli yeşil bir çorba mı yapsak :))
ellerine sağlık sevgiler..

Unknown dedi ki...

Buralara yağmur tanesi düşmedi hala :( Özlemle hasretle bekliyorum yağmuru,sonbaharın o tatlı esintisini..Sıcacık çorbalar hazırlayıp,keyifle içmeyi..
Çorbana gelince çok güzel olmuş hakikaten ellerine sağlık.Zaten elinden çıkan herşeyde bir özen,ayrı bir alıyorum ben..
Oğlun çok haklı bence :) sarı mercimek sarı,kırmızı mercimek de kırmızı olmalı :) ki isimleriyle müsemma kalabilsinler..Afiyet şifa olsun,güzel ablacığım..gönül dolusu sevgiyle...

Sevil Şahin dedi ki...

canım ellerine sağlık çok ama çok severim
afiyet bal olsun
sevgiler

sarkaç dedi ki...

Sevgili EsEr, yeşil mercimek sorunumuz, "neresi yeşil, kahverengi bu" diye itiraz ediyor oğlum zaten. Onun ilkelerine göre yeşillikli bir yeşil mercimek çorbası yapmak iyi fikir.

Sevgili Zeliha, yine beni şımartıyorsun, ama çok hoşuma gittiğini de bilesin canım. Oğlum daha düz mantık evresinde, herşey adıyla müsemma olmalı ona göre.

Sevil'ciğim çok teşekkür ederim, hepimize afiyet olsun.

mandalincikmazi dedi ki...

En sevdiğim çorba
hasta oldum mu mutlaka mercimek çorbası ister canım yoksa iyileşemem :))
ellerine sağlık arkadaşım nefis görünüyor uzun zaman olmuştu yapmayalı hafta sonu yapmalıyım :))
İyi akşamlar......

Related Posts with Thumbnails