BAKLA BALIĞI
Bu yılın ilk bakla yemeğini “bakla balığı” olarak pişirdim. Baklanın zeytinyağlı yemeğini çok severim. Ama bakla balığını da sıcak tüketilmesi, çeşitli yemeklerin yanında garnitür olarak yenilebilmesinin yanısıra yoğurtla birlikte başlı başına bir yemek olduğu için de tercih ederim.
Annem bakla balığını hamura buladıktan sonra bol yağda kızartırdı. Yağda kızartma yapmaktan kaçındığım için ben teflon tavada pişiriyorum.
Malzemeler:
20-25 adet uzun taze bakla
½ limonun suyu
1 çay bardağı süt
1 yumurta
2 tepeleme çorba kaşığı un
2 tepeleme çorba kaşığı mısır unu
Tuz
4 adet taze soğan
½ demet dereotu
Çiçek yağı
Hazırlanışı:
Baklaların uçları kesilir, varsa kılçıkları çıkarılır, yıkanır. ½ limon suyu ve 1 su bardağı su ile düdüklü tencerede buhar valfi kapandıktan sonra 15 dakika süreyle pişirilir.
Çukur bir kapta süt ve yumurta çırpılır. Un, mısır unu ve tuz eklenerek topaksız olana kadar karıştırılır. Çok ince kıyılmış taze soğan ve dereotu eklenir.
Pişen baklaların suyu iyice süzülür. Her bir bakla bulamaca bulanarak biraz yağlanmış teflon tavaya hamsi dizer gibi dizilir.
Orta ateşde kızarana kadar pişirilir. Alt üst edilerek diğer tarafı da pişirilir. Üzerine bir miktar taze soğan ve dereotu serpilir. Yoğurtla servis edilir.
2 yorum:
sizin bloğunuzla yeni tanıştım ve inanın birçok yerde kendimi gördüm.
sanki bazı yazıları ben yazmışım gibi, sanki birçok düşünce zihnimden taşıp oralara dökülmüş gibi,sanki oradaki bir cümleyi ben kurmuşum gibi,çok ilginç değil mi?
neyse asıl konuya geleyim,baklanın böyle bir halini hiç bilmiyordum.acaba bu hanği yöreye ait bir yemek birde baklaların çok taze yumuşak olanlarımı gerekiyor
Yazdıklarınız beni çok mutlu etti. Ben de bir Gaziantep yemekleri hayranı olarak tarif için pek çok blogda dolaştım. Yazılarınızın bana çok yakınlığı, tariflerinizin de bir o kadar da uygulanabilir olması beni hemen çekti.
Bakla balığına gelince, annemin yaptığı bir yemekti, bu nedenle İzmir yemeği diyebilirim belki. Ama başka yerlerde de yapılıyor olabilir.
Bakla mevsimi henüz geldiğinde, daha içleri çok büyümeden, bakla kılçıkları ayıklanmadan yenilebilir haldeyken yapılıyor.
Yorum Gönder