5 Şubat 2010 Cuma

Zeytiyağlı Lahana Sarması




ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Yaprak sarmasında fıstıklı dolma içi kullanmıyorum, lahana sarmasında ise fıstıklı iç çok hoşuma gidiyor. Kızım da bu sarmayı çok seviyor, o yerken ben de mutlu oluyorum. Hele şu sınava hazırlanma döneminde…

Malzemeler
Küçük boy dolmalık lahana (Sert ve ağır olmamalı, elinize aldığınızda katlar arası boşluğu hissedecek kadar gevşek olmalı)
1 su bardağı pirinç
¾ çay bardağı zeytinyağı
1 iri soğan
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yeni bahar
½ çay kaşığı karabiber
½ demet maydanoz, dereotu

Hazılanışı

Lahana yaprakarı ayrlır, yıkanır.
Herbir yaprak ikişer-üçer adet olarak kaynayan suya atılarak 1 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar kevgirle suyu süzdürülerek başka bir kaba alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra sap kısmından yalaşık iki-üç santim kesilir, bunlar tencere tabanına serilir. Kalan yaprak enlemesine ikiye bölünür ve iki dikdörtgen parça elde edilir. Küçük yaprakların sadece sap kısmı kesilir.

Soğan ince ince çentilerek doğranır. Zeytinyağıyla kavrulmaya başlanır. İçine fıstıklar eklenir. Biraz bembeleşmeye başlayınca yıkanıp suyu tamamen süzülmüş pirinç eklenir. Pirinçler kaşığa tane tane yapışana dek kavrulur. Üzerine kuşüzümü, tuz ve şeker konur, pirinçleri 1 cm geçecek kadar kaynar su eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, suyu çekene kadar yaklaşık 10 dakika kısık ateşde pişirilir. Ocaktan alınan harcın içine baharatlar ve yeşillikler eklenip karştırılır. El dayanacak kadar soğuması beklenir.

Dikdörtgen şeritler halindeki lahanalar iç konarak sarılır. Tencereye dizilir. Üzerine kalan lahana partçaları yayılır, bir porselen tabakla da iç kapak yapıldıktan sonra 1 çay bardağı su konur. Orta ateşde 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails