7 Şubat 2010 Pazar

Zeytinyağlı Pırasa


Zeytinyağlı Pırasa
Tam pırasa mevsimi, ben de pek çok kişinin tersine tam bir pırasaseverim. Neredeyse her hafta pırasa pişiririm. Fakat pırasanın klasik zeytinyağlısını değil de şekersiz salçalısını daha çok tercih ederim. Soğuk kış günlerinde soğuması beklenmeden ılık da yenilebilen bu tarz bana daha uygun.

Bu yemeğin bir özelliği de çok kolay bir yemek olması. Fazla zaman harcatmaz, kolayca yıkanır, soğan gerektirmez. Çalışan bir insan daha ne ister ki.

Malzemeler:

1/2 kg pırasa
1 havuç
1 limonun suyu (ekşiden çok hoşlanmıyorsanız miktarı azaltabilirsiniz)
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı pirinç
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı

Pırasaların pörsümüş dış yaprağı varsa soyulur, saçaklı kök kısmı kesilir. İsterseniz bütün olarak yıkayabilirsiniz, üst yapraklar arasındaki kumların temizlenmesine dikkat etmelisiniz. Eğer doğradıktan sonra yıkarsanız suyunu çok iyi süzdürmelisiniz ki kavrulma lezzeti ortaya çıksın.. Pırasaları zevkinize göre ince ya da kalın olarak dağrayabilirsiniz.  Kalın olursa karıştırırken katları dağılmaz.

Havuç da soyulduktan sonra dilimlenir.

Bu arada pirinç yıkanır, üzerini kaplayacak kadar sıcak su konarak bekletilir.

Doğranmış pırasa, havuç, 2 çorba kaşığı zeytinyağ, tuz, limon suyunun yarısı ile birlikte tencereye konur. Orta ateşde pırasaların saldığı su çekilene kadar ara ara karıştırılarak kavrulur. Salçası eklenir, iki üç kez daha çevrilir. Üzerini 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir, hafif ateşde yaklaşık 15 dakika pişmeye bırakılır.

Pırasaların üzerine suyu süzülmüş pirinç eklenir. Pirinçler kaşıkla yüzeyde dağıtılır, kesinlikle karıştırılmaz. Eğer pırasalar ile karışırsa kolayca dibini tutar. Yine pirinçlerin yüzeyini kaplayacak kadar az miktarda sıcak su ilave edeilir. Yaklaşık 10 dakika daha hafif ateşde pişirilir.

Ocağın altı kapatıldıktan sonra bir kaşık yardımıyla pirinçler pırasa ile karıştırılır, soğumaya bırakılır. Ilıyınca servis tabağına alınır, kalan limon suyu üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails