14 Kasım 2015 Cumartesi

Bir İlk Tadım: Balkan Marulu(?) Çin Lahanası(?)


Yemek sitelerinde sık gördüğüm bu marul pazarımızda da satılmaya başlayınca hemen alıp denedim. Bizim göbek marulumuz ile beyaz lahana arasında bir tadı var gibi. Göbek marula göre artısı sanırım diriliğini hiç kaybetmemesi olabilir. 

İlk olarak yapraklarının bir kısmından klasik marul salatası yaptım. Beğenerek yedik.


Tuz ve limona rağmen diriliğini kaybetmediği için çok bereketli oldu. Bir kök maruldan her güne farklı bir salata yapabildim.


Diri ama sert olmayan çıtır-kıtır, bol sulu damar kısımlarını ayırmıştım. Ertesi gün de onları koyu cacık olarak değerlendirmeyi düşündüm. Yoğurdu biraz zeytinyağı, tuz ve ezilmiş sarmısakla karıştırdım. Kıydığım nane ve küp küp doğradığım marul damarları ile karıştırdım. Bir kısmını yapraklardan yaptığım tabakta, bir kısmını da salata tabağında sundum.



Marulum hala bitmedi. Salataya devam...
Bu kez tere ve rokanın bol hardallı tadıyla birleştirdim. Biraz ceviz, küp doğranmış bir portakal, vişne ekşisi, sızma zeytinyağı ve tuzla harmanladım.


Üç farklı salatanın ardından marulumun göbeğine ulaştım. Göbeği de yabancı yemek sitelerinde bolca bulunan sıcak salatalardan uyarlama şekilde değerlendirdim.


Göbeği boylamasına ortadan ikiye kestim. Izgarada yağsız olarak her iki tarafını da pişirdim. Izgara haliyle marulun lezzeti adeta katlandı. 

Bir diş sarmısak ve maydanozu tuzla birlikte blendırdan geçirdim. Limon suyu ve sızma zeytinyağı ekleyip püre kıvamına kadar blendıra devam ettim. Sosu marulların üzerine gezdirip sıcak sıcak ikram ettim.


Afiyet olsun....

9 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar, hiç görmedim, hiç tatmadım. Görünüşü süper, ellerinize sağlık.

Saygılarımla.

mutfagabuyrun dedi ki...

görüntü olarak lahanaya benzettim bende.salatalar nefis görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Oglak Kizlari dedi ki...

Deme yaw.
Ne bereketli olmuş.
Neydi adı bu marulun?

Dikkatsiz anne

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

tarifler aklımı başımdan aldı... yemek yapmak sanat, yaratıcılık ve siz bunu mutfakta her akşam çok güzel başarıyorsunuz... ellerinize sağlık
(marulu ilk defa duydum, almalı, denemeli)

jenseits dedi ki...

Lahananin sicak ikram edilmesi ne hos. Eminim ne lezzetlidir. Ev halki biraz daha yeni lezzetlere acik olsa hemen bugün denerdim. Ellerine saglik.

kalpkurabiye dedi ki...

hiç görmemiş ve dolayısı ile tatmamıştım.
lahane ile marul arasında diyince siz belkide aşılama bir üründür diye düşündüm.
afiyet şifa olsun..

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Hiç dikkat etmedim ben bu marula, bizim pazarlara, marketlere bir bakayım. Diri kalması güzel, bizimkiler 2-3 gün sonra porsuyup kötü olmaya başlıyor. Ellerine sağlık, sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

sarkaç dedi ki...

Yorumlarınız ve güzel sözleriniz beni çok mutlu ediyor.
Soğuğa dayanıklı bir türmüş. Belki de gerçekten aşılamadır. Izgara halinin bu kadar hoşuma gideceğini tahmin etmemiştim. Yaklaşık 1 gün dolabimda bekledi ve diriliğini kaybetmedi.

Özgen dedi ki...

Ellerine sailık arkadaşım salataların harika olmuş yine kullanmışsın yaratıcılığını ayrıca bana olan güzel yorumların için teşekkürler sevgilerimle

Related Posts with Thumbnails