26 Nisan 2014 Cumartesi

Zeytinyağlı Enginar Dolması (2)

Yıllardır enginar dolması pişiririm. Her zaman yaptığım dolmayı daha önce paylaşmıştım. 

Dün Sevgili Arnavut Ciğeri'nin hazırladığı enginar dolmasını gördüm. Enginarların pişirme ve sunum şekli çok hoşuma gitti. Enginar dolmasında özleşmiş, enginarın muhteşem lezzetli suyu ile yumuşamış pirinçlerin tadına bayılırım. Enginarları tabanı alta gelecek şekilde doldurduğumuzda pirinçler tane tane kalır, fazla pişirmeye kalkınca da enginarlar dağılır. Pirinçler önceden kavrulup, ıslatıldığında daha kolay yumuşar ama bu kez de enginarın tadını yeterince içine çekmemiş olur.

Blog arkadaşımda gördüğüm bu tarifi hemen uygulamalıyım diyerek bugün aldığım enginarları ters pişirdim. Gerçi biraz erken kapatmışım, pirinçler henüz rizotto kıvamına ulaşmamış ama bir dahaki sefere doğru ayarı tutturabilecğimi düşünüyorum.


Enginarları saplarının bir kısmı kalacak şekilde temizledim. Limon ile ovaladım ve limonlu unlu suya koydum. Olabildiğince az tuz tüketmeye çalıştığım için tuz koymadım ama tam tarifi Sevgili Arnavut Ciğeri'nin blogundan alabilirsiniz. Resimdeki su miktarının azlığına bakmayın, tam yıkamak için suyunu dökerken aklıma geldi resim çekmek.

Bahçedeki minik asmamın yapraklarından da topladım biraz. Aslında karartır diye enginarın yanına yaprak sarmak istenmez ama az miktardaki tazecik yaprakları da değerlendirmek istedim.




Bol yeşillikli dolma içimi hazırladım. Enginarlarımı doldurup, yapraklarımı sardım.



Enginarlarımı doldurup üzerine bir kaç enginar taç yaprağı ile kapatıp ters çevirerek yerleştirdim dolmamı. Aralarına da sarmalarımı dizdim. Limonlu su gezdirdim üzerlerine. Mutfağımda hiç yüksek tencere olmadığını fark ettim. Sığmayınca, sapları biraz bükerek kapattım kapağını.

Kaynayana kadar orta, daha sonra kısık ateşte 45-50 dakika kadar pişirdim.

Afiyet Olsun...

Sevgili Arnavut Ciğeri'ne beni bu pişirme yöntemiyle tanıştırdığı için çok teşekkür ediyorum.

3 yorum:

Oglak Kizlari dedi ki...

Eline ayağına sağlık.
Özlediğimi farkettim.

Aç anne

yemekbiraşk dedi ki...

bahçemde 3 tane enginarım var altından kıymetli benim için ve hala karar veremedim nasıl pişireyim diye :) ellerine sağlık canım nefis gözüküyor sarmalarda keza.. sevgilrimle..

sarkaç dedi ki...

Özlenen lezeeti özleyen anne, teşekkür ederim, bir an önce özleminize kavuşmanız dileklerile...

Sevgili Yemekbiraşk, kararsız kalmakta çok haklısın, enginarın her yemeği birbirinden güzel.

Related Posts with Thumbnails