Ispanağı çok severim çocukluğumdan beri.
Kıymalı ıspanak yemeğini ise güzelim ıspanağın mahfedilmiş hali olarak düşünürdüm. Birkaç gün önce klasik zeytinyağlı ıspanak yemeğimizi yerken, eşim "annem kıymalı tuzlu yoğurtlusunu yapardı" dedi, aklında kaldığınca malzemelerini saydı.
Kıymalı ıspanağı hiç sevmeyen bana bile güzel geldi anlattıkları. Tuzlu yoğurdu çok severim ve onunla yapılan yemeklerin güzel olacağına da inanırım.
Tarifin aslı için kayınvalideme başvuruldu. Rahmetli kayınvalidesinden öğrendiği yemeğin tarifi alındı, adının da "Ispanak Borani" olduğu öğrenildi. Gelinden geline aktarılan basit ama lezzetli bir tarif var şimdi elimde.
İç göçler, bunun sonucu gelişen şehirlerarası evlilikler, geldikleri yörenin lezzetlerini arayan insanların artmasıyla yaygınlaşan yerel ürün dükkanları damak tadımızı ne kadar zenginleştirdi. Örneğin ben ne nar ekşisi bilirdim ne de tuzlu yoğurt.
Antakya yerel ürünleri satan bir dükkandan alınan tuzlu yoğurt ile hemen ıspanak boraniyi pişirdim.
Neler kullandım:
Yarım kilo ıspanak
100 gram kadar kıyma
1 orta boy soğan
5-6 diş sarmısak
200 gram kadar tuzlu yoğurt
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Nasıl Yaptım:
Soğanı yemeklik doğradım, sıvı yağda yumuşayana kadar çevirdim.
Kıymayı ekleyip kavurdum.
Yıkayıp doğradığım ıspanakları, boyuna dilimlenmiş sarmısakları ve tuzu ekleyip suyunu çekene kadar pişirdim. Suyunu çektiğinde pişmesi tamamlanmıştı. Pişmediyse biraz sıcak su ekleyip pişmesi beklenebilirdi.
Tuzlu yoğurdum oldukça yoğun kıvamlıydı, bir kahve fincanı kadar suyla yumuşattım. Pişen ıspanakların üzerine ekleyip iyice karıştırdım. Bir taşım kaynatıp ocaktan aldım. Kaynar sıcağı geçtikten sonra ılık olarak servis ettim.
Kıymalı ıspanak sevmeyen biri olmama rağmen, ıspanak boraniyi çok sevdim.
Afiyet olsun...
4 yorum:
sevdiğim yemeklerden biridir :)
hımm nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
canım çekti vallahi.
Ellerine sağlık.
Aç anne
Çok teşekkür ederim blog dostlarım. Gerçekten ben de çok beğendim, nefis bir lezzet.
Yorum Gönder