4 Ağustos 2010 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Barbunya



Zeytinyağlı Taze Barbunya

Barbunyayı yemekten çok ayıklamasını severim. Heyecanla açarım her kabuğu, her barbunya tanesi ayrı bir sürprizdir benim için. Renklerine şekillerine bakarım tek tek. Kendimce güzellik yarışması yaparım aralarında, her biri ayrı güzel olsa da.

En büyük hayal kırıklığım da pişince  hepsinin kararması, limon koyunca da renklerinin solması ya da üzerindeki çizgilerin silikleşmesidir. Keşke çiğ yiyebilseydik, ne muhteşem bir görüntüleri olurdu tabakta.


Taze barbunyayı genellikle ayşekadın fasulye ile pişiririm. Senede bir-iki kez de barbunya pilakiden izler taşıyan zeytinyağlısını yaparım.

Malzemeler:

1/2 kg taze barbunya (kabuklu olarak yarım kilo alıyorum, ayıklayınca kaç grama düşüyor bilemiyorum.)
1 orta boy soğan
2 orta boy domates
1 havuç
1 ufak patates
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4-5 damla limon suyu
Tuz

Yapılışı
Barbunyalar ayıklanıp yıkandıktan sonra bir tencereye konur, üzerini 1-2 cm geçecek kadar su ve barbunyaların beyazlaşmasını sağlamak için 4-5 damla limon suyu eklenir.  Yaklaşık 10 dakika kaynatılır.

Bu arada soğan ve domates yemeklik, patates ve havuç küpler halinde doğranır. Sarmısak 4-5 parçaya bölünür. Başka bir tencerede 3 yemek kaşığı yağ ile soğanlar sararana kadar çevrilir. Sarmısak, domates ve tuz eklenir. Domates yumuşayana kadar pişirilir. Ardından 2 su bardağı su eklenir.

Kaynatılan barbunyanın kara suyu süzülür. Tekrar yıkanmaz. Domateslerin üzerine koyduğumuz su kaynayınca barbunya, havuç ve patates eklenir. Ateş kısılır ve yaklaşık 40 dakika pişirilir.

Soğuyunca servis edilir. Afiyet olsun.

5 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık ne tesadüf bugün bendede barbunya pilaki var bende çok severim ama ayıklamayı değil yemeyi:)

Unknown dedi ki...

soguk meze tarzında en sevdigim bakliyattır benimde.ellerine saglık.

Unknown dedi ki...

Barbunya sevdigim zeytinyaglilardandir ama burada tazesini bulmak pek mumkun olmuyor,
ellerinize saglik olsun efendim,
muhabbetle...

sarkaç dedi ki...

Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Her yerin kendine özgü sebze ve meyveleri var. Ama gene de insan kendi lezzetlerini arıyor. Barbunya açısından şanslıyız kurusu da tazesi kadar lezzetli olduğu için.

Fatma dedi ki...

ellerinize saglik...tane tane barbunyalar cok guzel cikmislar hepsi birbirinden guzel:)

Related Posts with Thumbnails