28 Ağustos 2009 Cuma

Zeytinyağlı Barbunyalı Taze Fasulye



Pişirmesi kolay, lezzetli, tam bir yaz yemeği. Bloğumda annemden öğrendiğim ve yapmayı sürdürdüğüm çocukluk tatlarımı paylaşmayı tercih ediyorum, bu da onlardan biri. Bu yemeğin özelliği barbunyayla birlikte pişirilip, soğuduktan sonra İzmir tulumu serperek sunulması. Tarifin ayşekadın fasulye ile yapılması gerektiğini hatırlatmak isterim, bu kombinasyon, örneğin çalı fasulye ile kullanılmamalı.
Malzemeler:
Yarım kg taze ayşekadın fasulye
250 gr taze barbunya
4 adet orta boy domates
1 adet orta boy soğan
Bir adet kesme şeker
Zeytinyağı
Tuz
Ayşekadın fasulyelerin kılçıkları çıkarılarak yaklaşık 3-4 cm boyunda doğranır. Barbunyaların taneleri alınır. Sebzeler yıkanır, suyu süzülür. Domates kabukları soyularak ince ince doğranır. Soğan yine ince ince çentilerek doğranır.

Bütün malzeme düdüklü veya klasik tencereye konur. Soğanlar önceden yağda pembeleştirilmeyip bütün sebzeler birlikte pişiriliyor, bu da yemeğin daha hafif olmasını sağlıyor. Orta ateşde domatesler suyunu çekene kadar kendi suyunda çevrilir. Yağ-tuz ölçüsü ağız tadına göre değiştiğinden vermiyorum. Ama çok yağlı bir taze fasulyenin rahatsız edici olacağını da hatırlatmak isterim. Bu ölçüler için ben 2 çorba kaşığı zeytinyağ koyuyorum. Suyunu çekmiş sebzelerin üzerini yarım santim geçecek kadar sıcak su eklenir. Barbunya su çektiği için sade taze fasulye yemeğine göre daha fazla su koymak gerekiyor. Düdüklünün kapağı kaptılıp yaklaşık 20 dakika pişirilir. Klasik tencerede pişiriliyorsa ara ara suyu kontrol edilip eklenir, kısık ateşde yaklaşık 50 dakika pişirilir.

Taze fasulye piştikten sonra ılıyıncaya kadar tencerede bırakılır (sebzeler sıcakken alınırsa parçalanır, şekilleri bozulur). Ilıdıktan sonra servis tabağına alınıp soğumaya bırakılır. Servis edilirken üzerine rendelenmiş İzmir tulumu serpilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails