2 Eylül 2009 Çarşamba

Fırında Karnıyarık




Patlıcan en sevdiğim sebzelerden, karnıyarık ise en sevdiğim yemeklerden biri. Patlıcanı kızartmak ise en sevmediğim işlerden. Kızartma yağı kokusuna dayanamıyorum ve çok iyi havalanan yerlerde yapabiliyorum ancak.

Kızartma yapmayı sevmemem karnıyarık yapmamı engellemiyor. Belki lezzeti biraz eksik oluyor, olsun gene de güzel.

Malzemeler:

4 adet ince uzun patlıcan. (özellikle ince olanlar seçilmeli)
200 gr. kıyma
1 orta boy soğan
3 orta boy domates
4 adet sivri yeşil biber
Maydanoz, dereotu, nane
Karabiber, kimyon
Çiçekyağı
Tuz

Yapılışı:

Sebzeler yıkanır. Patlıcanlar kurulanır ve pijama şekline soyulur. Patlıcanın uzunluğuna göre 2 veya 3'e bölünür. Bir yüzünden uçlarından 1 cm kalacak şekilde boylamasına çentik atılır. Patlıcanların her tarafına fırçayla sıvı yağ sürülür. Daha sonra pişirme için de kullanılabilecek kenarlı bir kaba yerleştirilir. Fırını ızgara bölümünde orta hararette kızarıncaya kadar tutulur. Alt üst edilerek alt tarafı da kızartılır.

Soğan ince kıyılır, 2-3 yemek kaşığı yağda pembeleşinseye kadar çevrilir (neden pembe denir ki aslında sararmakla kızarmak arası bir renk). Kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. İki domates ve bir domatesin içi yemeklik doğranır, kavrulan kıymanın üzerine konur. Suyu çekene kadar pişirilir. Kıyılmış yeşillikler ilave edilir, 1-2 dakika karıştırılarak pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra tuz ve baharatlar eklenir ve karıştırılır.


Izgarada kızarmış patlıcanların çentik atılmış bölümü üste getirilir, çentik bir kaşık yardımı ile açılarak ortası genişletilir. İçine hazırlanmış olan harçtan patlıcanın büyüklüğüne göre 1-2 kaşık konur. Harcın üstüne dilimlenip içi alınmış domatesden ve sivri biberden birer adet konur. Patlıcanların yüksekliğini yarısını aşmayacak miktarda sıcak su ilave edilir.


Fırında 200 C de 30-40 dakika pişirilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails