28 Ağustos 2009 Cuma

Kötü Bir Yılın Güncesi




Kötü Bir Yılın Güncesi J.M. Coetzee


İlk kez bu formatta bir kitap okudum, başka yazarlar da denemiş midir böyle bir formatı bilmiyorum ama Coetzee bunu olağanüstü etkileyicilikte başarmış.

Kitabın kahramanı (İpuçları Coetzee’nin kendisi olduğunu gösteriyor.) günümüz olayları ve kavramlarını irdeliyor ve içtenlikle görüşlerini veriyor. Bazıları alışılmış, çoğunluğu çarpıcı. Hissettiğim ama adlandıramadığım pek çok konuyu benim için somutlaştırmış sanki (bazılarına katılmasam da). Hayran olduğum Rus Edebiyatı ve vazgeçemediğim yazarlar Tolstoy ve Dostoyevski hakkındaki görüşleriyle de beni ayrıca mutlu ediyor.

İlginç olan; aynı sayfada kahramanın entellektüel dünyasını okurken, orta bölümde o anlık düşüncelerini, içinden geçenleri, alt bölümde daktilografının ağzından daktilograf ve sevgilisinin düşüncelerini okuyorsunuz. Üç kişinin görünen ve görünmeyen (üç kişi-altı dünya) dünyalarını izliyorsunuz. Ve bu dünyalar bize o kadar yakın ki…

Coetzee mükemmel bir yazar olduğunu bir kez daha kanıtlıyor ve deneme tarzındaki kitabını roman sürükleyiciliğinde okutmayı başarıyor.

2 yorum:

mine dedi ki...

sayenden tanışmış oldum kendileriyle bu kitabı da listeme aldım bakalım bakalım : )

sarkaç dedi ki...

Mine'ciğim, Coetzee'nin bütün kitaplarını çok seviyorum, umarım sen de beğenirsin. Özellikle Barbarları Beklerken ve Utanç'ın etkisinden kurtulabileceğimi düşünemiyorum.

Related Posts with Thumbnails