31 Ekim 2015 Cumartesi

Sütlü Kaynar


Kaynar veya lohusa şerbeti bizde de yapılır ve içinde baharatların yanısıra kızamık şekeri de konur. Mersin'e gittiğimde tattığım cevizli kaynar içinde kızamık şekeri barındırmıyordu. Kızamık şekeri aramadan kaynar yapılması benim de kolayıma geldi. Hazırlayıp buzdolabında saklanması, istediğimizde ısıtılıp içilmesiyle ailecek nezleyle boğuştuğumuz bu günler için ideal bir içecek oldu.

Kaynarı hiç sıcak içemezdim ama  sıcak süt ekleyince sıcak kaynar içebilmeye başladım. Oysa sütü de pek severek içen biri değilim. Lohusalığımda kayınvalidemin hazırladığı güzelim kaynarları bile soğuk içmiştim. Kaynara ceviz eklemeyi Mersin'de öğrendim, sütlü yapılıyor mu bilmiyorum ama ben sütlü halini daha çok sevdim. Sütlü, cevizli, baharatlı, mis gibi...


Malzeme miktarı damak tadına göre değişir. Benim yaptığımda şu malzemeler vardı:

1 silme çorba kaşığı yeni bahar tohumu
1 silme çorba kaşığı karanfil
5 çubuk tarçın
3 kök havlucan,
3 kök zencefil

Baharatları yıkadıktan sonra büyük bir tencereye aktardım, 4-5 litre su ekledim. Kaynayana kadar yüksek daha sonra kısık ateşte kaynattım. Kapağını kapayarak bir gece beklettim. Ertesi gün ince süzgeçten geçirdim. Ailecek fazla şekerli içecekleri sevmediğimiz için sadece 1 su bardağı şeker ilave ederek bir kez daha kaynattım. Soğuduktan sonra şişelere koyup buzdolabına kaldırdım.


İçeceğimiz zaman bir cezvede kaynar, bir cezvede süt ısıtıp yarı yarıya ölçüde fincanlara dağıtıp üzerine de dövülmüş ceviz serpince sütlü kaynarımız hazır.

Afiyet olsun...

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar, gerçekten çok süper görünüyor. Tam bir şifa kaynağı olmuş. Bu içildiğinde hiç bir hastalık kalmaz. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bende en kısa bir sürede deneyeceğim.

Saygılar.

jenseits dedi ki...

Kaynari ben de Karsli bir arkadasimda icmistim, hatta bana da evde yapabilmek icin memleketinden getirdigi köklerden vermisti. Ayrica o kökleri un haline getirip sekerle karistiriyorlarmis. Kimi tatlilara ekliyorlarmis. Harika bir sey o da.

sarkaç dedi ki...

Çok teşekkür ederim değerli blogdaşlarım.
Tatlılara ekleme fikri de çok hoşuma gitti. Sütlü tatlılarda deneyerek başlayabilirim bu fikri uygulamaya.

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

ilk defa duydum yapar mıyım bilemedim ama şifa kaynağı...

Related Posts with Thumbnails