27 Şubat 2014 Perşembe

Mayalı Boğaça


Mutfakla haşır neşir olan herkesin bir mayalı boğaça tarifi vardır. İç malzemesi değişir. Bazen peynirli, bazen kıymalı, bazen sucuklu-sosisli, bizim evde yapılıyorsa çoğunlukla yeşil mercimekli...

Benim mayalı boğaça hamurumun tarifi de evdeki malzemelere göre değişir. Varsa sütlü, yoksa sulu, yumurtalı, yumurtasız, susamlı, çörek otlu, mahlepli, mahlepsiz... Boğaça pişirmek için malzeme tamamlamaya çalışmam. Un ve maya varsa yeter benim için.

Malzemeler:
Tepeleme 1 yemek kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 su bardağı mayalama sıcaklığında ılık süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 yumurta, birinin sarısı üzerine
3,5-4  su bardağı un
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz 
Üzeri için çörek otu, vs... 

Yapılışı
3 bardak un, maya, şeker, tuz, mahlep karıştırılır. Ortası havuz yapılıp yumurta, yağ ve süt eklenir. Kenarlardan içe doğru yedirilir. Yumuşak ama ele yapışmayacak bir kıvam alana dek gerekirse kalan 1 bardak undan azar azar eklenerek iyice yoğurulur. Üzerine ıslak bez örtülerek ılık bir yerde kabarmaya bırakılır.

Bu sırada ne kullanılmak isteniyorsa iç malzemesi hazırlanır.

Parmakla basıldığında eski şeklini almıyorsa mayalanma tamamlanmış demektir. Tekrar yoğurulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak, avuç içinde açılır. İç malzemesi konarak boğaçalar hazırlanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirilir. 15-20 dakika kadar ılık ortamda ikinci mayalanma için bekletilir.

İkinci mayalanmanın sonunda bir yemek kaşığı sıvı yağ ve bir yumurtanın sarısı karıştırılır. Boğaçaların üzerine sürülür. İstenirse susam, çörekotu, haşhaş gibi tohumlarla süslenebilir.

Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir.

Afiyet Olsun...



4 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Ellerinize emeğinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

anneminkizıyim dedi ki...

Hiiim nefis görünüyorlar, pogacalari cok severim, ellerinize saglik, sevgiler....

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

muhteşem görünüyor.. pazar kahvaltıları için çok güzel bir tarif...

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

yeşil mercimeği kullanmayı ben de çok seviyorum ama şu mayalama olayına bir türlü alışamadım fırından çıkınca nasıl güzel kokuyordur ellerine sağlık canım

Related Posts with Thumbnails