20 Şubat 2014 Perşembe

Menekşe


Menekşe deyince hangi çiçek geliyor aklınıza?

Görsellerini Sevgili Aşiyanda'nın blogundan aldığım bu güzelim afrika menekşeleri mi?

 

Yoksa şu güzelim hercai menekşeler mi?

 

Rengarenk, albenili afrika menekşeleriyle ilk tanıştığımız zamanları hatırlıyorum. Ne kadar imrenerek bakardık bu çiçeklere. Evimize bir minik saksı afrika menekşesi konuk olduğundaki heyecanımız bugün gibi kalbimde.

Hercai menekşelerin renklerine hayran olurduk ama onlar da kolay ulaşamadığımız çiçeklerdendi. Çok yıllık değillerdi, uzun süre bizimle kalamazlardı.


Bir de hercai veya afrika sıfatı almamış menekşeler vardı. Ne mütevaziydi onlar. Mis kokulu, minicik mor çiçeklerini yeşil yapraklarının altına gizler, dikildiği alana yayılır, yeşil bir örtü gibi kaplardı toprağı. Özel bir bakım istemez, sıcaktan, soğuktan etkilenmez, azıcık suyla yetinirdi. 

Cimri de değillerdi, bolca çiçek verirlerdi. Minik çiçeklerin asi ruhluları yaprakların altından başlarını çıkarır, güneş ışığına bırakırlardı kendilerini. Güneş çekilince de mis kokularını yayarlardı.


Eski evlerin bahçelerinden eksik olmazdı menekşeler. Şimdilerde ise yerlerini ekzotik çiçeklere bırakmışlar gibi. Ben ise eskileri unutamayanlardanım. Bizim iklimizle, bizim toprağımızla uyumlu bu menekşelerden bir tutam diktim bahçeme. Çocukluğumun evlerindeki gibi toprağı yemyeşil sarması, zarif çiçekleriyle mis kokular yayması için.

1 yorum:

Âşiyanda dedi ki...

Bu ne güzellikler Ya Rabbim, Bir de anlatanın güzelliği eklenince, Yaradanı düşünüp O'nun büyüklüğü insanı titretiyor. Menekşe kokulu günler hiç eksik olmasın. :))

Related Posts with Thumbnails