1 Kasım 2010 Pazartesi

Hurma Zeytin


Sonbaharda kavuştuğumuz lezzetlerden örnekler veriyorum bir süredir. En güzellerinden biri de Hurma Zeytin. Kutsal Zeytin Ağacının mucize ürünü Hurma Zeytin.

Hurma Zeytinin özelliği; ağaçtan koparıldığı gibi, "olması" beklenmeden,  lezzeti tuz tarafından maskelenmeden yenebilmesi. Nasıl oluyor tam bilinmiyor. Bilinen Karaburun, Urla ve Foça'daki zeytin ağaçlarından elde ediliyor olması. Ağacı mı özel, yeri mi özel tam bir açıklama getirilemiyor. Denizden esen rüzgarın getirdiği bir mantar türü tarafından zeytinlerin hurmaya dönüştüğünü ifade etmiş Zeytincilik Enstitüsü. Şimdilik bilinen sadece bu.

Geçen yıl zeytin ağacının sadece bir dalındaki zeytinlerin hurmalaştığını diğerlerinin acı kaldığını gördüm. Zeytin Ağacından zeytini kiraz gibi dut gibi toplayıp ağacın altında yemenin zevkini anlatamam. Öyle çok severim ki hurma zeytini, benim için adeta bir çerezdir. Yanında ekmek olması, kahvaltıda olmam gerekmez. Avucumun içine alıp çekirdek çitler gibi yerim, dudaklarım tuzdan kavrulmadan.

Hurma Zeytin mevsimi geldi mi hemen alınırdı evimize. Bir süre sonra dayanması için tuzlanırdı çünkü. Amaç tuzlanmadan hemen almak ve zeytinyağının içinde korumaktı. Babam Ankara'daki, İstanbul'daki akrabalarımıza da gönderirdi. O kadar tembih ederlerdi ki "aman zamanı geçmeden bize de gönderin" diye. Çocukluğumun en güzel anılarındandır, dedemin evinde teyzem ve ağabeyimle birlikte bir kap hurma zeytin eşliğindeki sohbetlerimiz.

Başka bir ilimizde yaşarken mevsimi geldiğinde özlemle en yakın arkadaşıma anlatmıştım hurma zeytini. Tuzlanmadan yenebilmesini, lezzetini... Arkadaşımın tepkisi "Ben zeytini sadece tuzu için yerim" olmuştu. Sonra başkalarına da tanıtmaya çalıştım hurma zeytini, hatta tansiyon problemi olduğu için tuzlu yememesi gerekenlere de. Kendi çocuklarım da dahil hiçbiri hurma zeytini tercih etmedi, benim gibi sevemedi. Eşim bana eşlik etmeye çalışır ama bir-iki taneden fazla yiyemez.

Olsun varsın, ben mevsimi gelince alıyorum, sohbetsiz de olsa, tek başıma da olsa zevkle yiyorum Kutsal Zeytinimin mucize meyvesini.

13 yorum:

Bayram Kombesi dedi ki...

A aaa! Hic yemedim desem. Hatta ilk kez duyuyorum. Bak simdi nasil merak ettim.

yemekbiraşk dedi ki...

çok enteresan gerçekten...
tadını merak ettim şimdi :9
sevgiler..

A Kadir Bekçi dedi ki...

Hurma zeytin,uygun iklim şartlarında oluşan bir mantarın etkisi yetişir.Geçen yıl benim bahçemde de (Seferihisar) yetişmişti,bu yıl olmadı.

Unknown dedi ki...

Nasıl bir duygu acaba,zeytini ağacından kopartıp yemek..? Hiç duymamıştım böyle bir zeytinin varlığını,epeyce meraklandım şimdi,nasıl oluyor acep diye :)
Sana afiyet şifa olsun,mutlu haftalar diliyorumm...

Fatma dedi ki...

Merhabalar Sarkac bey yanlis okumadiysam hurma zeytin dalindan koparilir koparilmaz yeniyorr cok ilginc!Alisik olmadigimiz bir seyy agactan toplayip basinda yemek cok guzel olmali guzel paylasimiz icin tesekkur ediyor hayirli gunler diliyorum

agzı bozuk düşmanı dedi ki...

Sayın Sarkaç,
Zeytin konusunu öyle güzel yazmışsınız ki,ben bile az önce,Kuzey Ege'de evimin bulunduğu köyde,zeytin toplamakdan yeni gelmişken,zeytine bakış açım değişiverdi.Şu anda buralarda herkes kırma zeytin hazırlığında ve mahsul de çok iyi..
Dediğiniz gibi;dünyanın en kutsal ve bereketli ürünü...
Saygılarımla,

dokuzuncubulut dedi ki...

Zaten çok severim, bir de o kadar güzel anlatmışsınız ki, mutfağa gidip zeytin yiyesim geldi. Kendi zeytimi kendim yaparım ama, ama, hiç dalından hurma zeytini yemedim. Tahmin edebiliyorum ne kadar lezzetli olduğunu. Gerçekten de kutsal bir meyve, size de yiyen herkese de şifa olsun.
Sevgiler.

Cafe Pepela dedi ki...

'Tine ve zeytune andolsun!'
Yiyenlere,gönlünüze şifa olsun..

sarkaç dedi ki...

Sevgili Bayram Kömbesi, Yemek bir Aşk, Zeliha ve Fatma, inanılmaz gibi. Bu zeytin dalından koparılıp yeniyor. Çok yetişmediği için yaygın olarak satılamıyor. Ancak yerel pazarlarda bulunuyor. Ben sevdiremedim yeni tanıyanlara ama size alıp götürsem bir zeytin ağacının altına, toplasak tek tek elimizle, sonra da....

Değerli Kadir Bey, benim de gördüğüm her sene olmadığı, hatta geçen sene ağacın sadece bir dalındakiler olmuştu. Bu sene iklim şartları uymadı galiba.

Değerli Ağzıbozukdüşmanı, ne kadar şanslısınız. Doğayla içiçe olmak çok güzel. Kırma zeytin benim de favorimdir ama en son dört yıl önce yapabilmiştim.

Sevgili Dokuzuncubulut, hazır yeşil zeytinlere ben zeytin değil, zeytin turşusu diyorum. Evde yapmak en güzeli. Elinize sağlık.

Sevgili Pepela, çok düşünmüşümdür üzerine yemin edilenleri. Nasıl bir kutsallıktır bu, nasıl bir yüceliktir?

Adsız dedi ki...

Ne güzel yazmışsınız, Bende şanslılardanım.. Hemde bence en şanslılardan :) Karaburunluyum çünkü :)
Bayılırım hurmaya .
semra

kalpkurabiye dedi ki...

ben biliyorumm bu zeytin nasıl güzell:))
nişanlım foçalı:)) çok şanslıyım sahiden de:))
paylaşımınız için teşekkürler..

sarkaç dedi ki...

Merhaba Semra, Karaburunlu olmak büyük şans, bu şans sadece hurma zeytinden de gelmiyor üstelik. Teşekkür ederim güzel düşüncelerin için.

Sevgili Deniz, çocuklarınız daha da şanslı olacak. Hem marifetli ve tatlı bir anne ile evcimen (yazılarından öyle anlıyorum, daha pek çok meziyeti de vardır sen seçtiğiğne göre) hir babaya sahip olacaklar hem de her iki yörenin nefis lezzetleriyle buluşacaklar.

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

bu arada blogumda ödülün var...ödül verirken sensiz olmazdı... ödülünü

http://bebegimincicileri.blogspot.com adresinden alabilirsin...

resimler de çok iştah açıcı... ellerine sağlık. en çok gelincik şerbetini merak ediyorum..inşallah seneye yaparım.

Related Posts with Thumbnails