30 Ekim 2010 Cumartesi

Cezeryemsi


Sonbaharla birlikte kavuştuğumuz lezzetlerden biri de siyah havuç. Bizim pazarlarımızda çok bulunan bir sebze değil. Bulduk mu kaçırmıyoruz, mutlaka alıyoruz. Turuncusu da siyahı da çiğ olarak severek tüketiliyor evimizde. Bulunca bir de cezeryeye benzeyen tatlısını yapıyorum.

Cezerye de çok sevdiğimiz bir lokum çeşidi, ama nasıl yapıldığını bilmiyorum. Kendimce cezerye lezzetini hatırlatan bir şeyler yapıyorum. Cezereyeden daha yumuşak oluyor. Cezeryeye biraz benzediği için adını cezeryemsi olarak verdim.


Malzemeler:
Standart bir tarif uygulamıyorum. Son yaptığım cezeryemsideki malzemeleri ve miktarlarını bir fikir olması için yazdım.
5 adet orta boy siyah havuç
5 adet orta boy turuncu havuç
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme çorba kaşığı nişasta
1/2 çay bardağı su
2 adet karanfil
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
1 su bardağı iri dövülmüş badem, ceviz, fındık karışımı
2-3 çorba kaşığı hindistan cevizi


Yapılışı:

Havuçlar yıkanıp soyulduktan sonra rendelenir. Kalın tabanlı bir tencereye konur, üzerine şeker eklenir. Kısık ateşte kendi suyuyla ara ara karıştırılarak pişirilir. (Pişirme sırasında içine tane karanfil atılabilir, ancak havuçların rengi çok koyulaştığı için sonradan içinden bulup çıkarmak zor oluyor. Karanfili dövüp sonradan içine atıyorum. Bu durumda da karanfilin acımsı tadı arttığı için az miktarda kullanıyorum)

Havuçlar iyive yumuşadıktan sonra 2 çorba kaşığı sıvı yağ eklenerek 4-5 dakika kavrulur. Bir çorba kaşığı nişasta yarım çay bardağı suda eritilir ve tencereye eklenir. Baharatlar da eklendikten sonra karıştırılarak yaklaşık 5 dakika daha pişirilir. Ilıyınca badem, ceviz ve fındık karışımı eklenerek karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir kaba dökülerek düzleştirilir. Tamamen soğuyunca kesilerek hindistan cevizine bulanır.

Afiyet Olsun

17 yorum:

dekorapsuwasyon dedi ki...

Eline sağlık canım, ilk defa oğlumun 1.yaş gününde sade truncu havuçla yuvarlayıp hindistan cevizli yapmıştım , yalancı cezerye gerçekten:)

Yemekçinin Mekanı/Nazlı dedi ki...

Ben bu havucu hiç görmemişim sanırım:)
Cezerye ne kadar güzelse cezeryemside bir o kadar güzel olmuştur tahminimce. Ellerine sağlık..

derya dedi ki...

Cezeryeye bayılırım ellerine sağlık wminim çok lezizdir sevgiler...

ZELİHA-UMUTSEPETİ dedi ki...

Ne kadar şirin,şeker ve cezeryemsi şeyler bunlar :) Çok nefis gözüküyor,çikolatalı pasta gibi sanki..
Siyah havucu da ilk defa senden duydum ve gördüm,çok ilginç geldi,pancara benzettim..
Tadı nasıl acaba diye de merak ettim :) ellerin dert görmesin..sevgilerimle..

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Çok güzel görünüyor siyah havucu pazarda görmedim belki büyük marketlerde bulabilirim ellerinize sağlık sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Selda, eline sağlık. Bizim evde de seviliyor cevizin havucun her hali.

Sevgili Nazlı, güzel yorumun için teşekkürler.

Sevgili Derya çok teşekkür ederim.

Sevgili Zeliha, rengi pancara benzese de tadı turuncu havuca daha yakın. Bu fotoğrafları çekerken önerini uyguladım. Şimdi diyebileceği tek şey: Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum.

Sevgili Mine, siyah havucu nadiren buluyorum. Yayınlamakta olduğum sonbahar tatlarını siyah havuç dahil Urla pazarından aldım.

Bayram Kombesi dedi ki...

Cezeryenin nasil yapildigini bilmesende tam tutturmussun. Havuctan yapiliyor gercekten de. Ellerine saglik, bende bayilirim, cezeryemsi de cok guzel gorunuyor.

mine dedi ki...

ellerine sağlık siyah havuç hiç kullanmadım merak ettim şimdi bulunca alacağım
güzel bir pazar dilerim sevgiler...

Âşiyanda dedi ki...

"cezeryemsi" ismi çok güzel uymuş,ellerinize sağlık. Ben de aynı şekilde yapıyordum siyah havuçları cezerye tadında olması için. Hatay taraflarında çok bulunuyor ve adına da (keşşir) diyorlar, daha çok turşularda renk vermesi için bolca kullanıyorlar şalgam ile birlikte. Bence cezeryesi çok daha güzel,resim harika.

Sihirli Yazılar dedi ki...

Söylemeseniz hiç tahmin edemezdim siyah havuçtan yapılmış yalancı cezerye gibi birşey olduğunu! Kakaolu bir pasta gibi görünüyor. Görüntü çok hoş, herhalde tadı da öyledir. Bu arada, siyah havuç ne bizim pazarda ne de civardaki marketlerde yok, hiç görmedim buralarda. Hayret... Sevgiler.

papatya68 dedi ki...

ellerine sağlık canım çok lezzetli olduğu her halinden belli içindekiler vitamin küpü zaten güzel fikir denemek lazım
sevgiler

sarkaç dedi ki...

Sevgili Bayram Kömbesi, cezerye özel lezzetlerimizden biri. Birazcık ona yaklaşan bir lezzet elde ediyorum böyle.

Sevgili Mine, siyah havuç çok bulunmuyor bizim buralarda da.

Sevgili Aşiyanda, keşşir adını sizden öğrenmiş oldum. Keşşirin rengi gerçekten de müthiş.

Sevgili Sihirli Yazılar, alışık olduğumuz pancardan bile daha koyu kırmızı-mor bir renk veriyor. Bunu Urla pazarında buldum, çok sık bulunmuyor. Hatay-Adana-Mersin yörelerinde çok bulunuyormuş.

Sevgili Papatya68, ülkemizin güzel ve yararlı ürünlerinden biri. Rengi ve tadı da bir o kadar güzel

dokuzuncubulut dedi ki...

Siyah havuçla rengi daha güzel olmuş sanki. Bol havuçlu olduğu için çok da sağlıklı bir tatlı olmuş, ellerinize sağlık. Ben de bolca kullanırım siyah havucu. Yazdığınız gibi tadı da gerçekten çok güzel.
Sevgiler.

yemekbiraşk dedi ki...

havuçlar işlenmemiş haliyle bile nefis duruyorlar. çok faydalı ve yemesi bir okadar da zevkli tatlı olmuş
eline sağlık
sevgiler..

Ece Nur'un Annesi "Mine" dedi ki...

mmm güzel görünüyor.Denenmeli ama çalışınca pazar'a denk gelinmiyor.bulunca deneyeceğim ... ellerine sağlık

mintininmutfağı dedi ki...

sevgili arkadaşım bene en çok cezeryemsi ismini sevdim.ve bence çok yakışmış.çok dane fis olmuş.ellerine sağlık canısı...

Nesli dedi ki...

bende adına bayıldım ama tadına da bayılacağım kesin çünkü cezeryeyi de çok severim ellerine sağlık yaratıcılığından dolayı kutluyorum seni canım sevgiler dostçakal...

Related Posts with Thumbnails