8 Ağustos 2010 Pazar

Yoğurtlu Deniz Börülcesi



Yoğutlu Deniz Börülcesi

Dedemin bahçesi denizin hemen kenarındaydı eskiden, şimdi önünden yol geçti denizle bağlantısı kalmadı. Eski zamanlarda denizin zaman zaman dalgalarıyla yaladığı tuzlu topraklarda bolca deniz börülcesi yetişirdi kendiliğinden. Biz de istediğimiz kadar toplar salatasını yapardık.

Deniz börülcesi salatasında da farklı soslar kullanılır diğer ot salatalarında olduğu gibi.  En çok zeytinyağı, limon, sarmısak üçlüsüyle, bazen taratorla  yapılır. Benim tercihim ise çoğunlukla yapılanın aksine yoğurtlu deniz börülcesi.

Malzemeler

İki demet deniz börülcesi
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 diş sarmısak

Deniz börülcesi alırken mümkünse ilk çıktığı mevsimde alınmalıdır. Daha ince uzun iken. Daha sonra yan dalları çıkar, bu salkım saçak deniz börülcesini ayıklamak zordur ve içinde kılçığı kalmışsa yemesi de bir işkencedir.



Deniz börülcesi bol suyla iyice yıkanır. Sararmış, kullanılamayacak bölümleri ayıklanır. 15 dakika kaynatılır. -Kaynama sırasında çıkan koku lezzettin habercisi gibi görünmese de siz devam edin - İsterseniz düdüklü tencere kullanarak zamanı kısaltabilirsiniz.


Deniz börülcesi pişince suyu süzülür. Biraz soğuduktan sonra ayıklama işlemi başlar. Aslında ayıklaması kolay ve zevklidir. Bir elinizle kalın tarafından tutar diğer elinizle bakır kablonun üzerinden plastiğini çıkarır gibi çekersiniz.

Kılçıkları temizlenmiş deniz börülcesi yoğurt, zeytinyağı ve ezilmiş sarmısak sosuyla karıştırılarak servis edilir. Deniz börülcesinin yetiştiği yere göre doğal tuzluluğu ve ekşiliği farklı oluyor. Tattığınızda herhangi biri damağınıza az gelirse tuz, limon suyu ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

8 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Çok farklı ve leziz bir tarif ellerinize sağlık.

Saygılar.

Unknown dedi ki...

Sevgili Sarkaç,
ilk zamanlar bende cesaret edememistim,o yuzden ekmek yapmaya hazir karisimlardan baslamistim,
ama siz ekmek olayina soyle bir serbest dalis yapin hiç pisman olmayacaksiniz :)

Ellerinize saglik olsun,deniz borulcesinin tadini hiç bilmiyorum desem :)nasildir acep??
sevgiyle kalin...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

ellerinize saglik cok guzel gorunuyor
kuru borulye yedim ama hic yesil borulce yemedim bende denemek isterim

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık şu börlcenin kılçığı olmasa ne güzel olurdu dimi::)))

Sen (Âşiyanda) dedi ki...

İlknur bu tarife bayılacak, çünkü ilk yediğinde de çok sevmişti, ellerine sağlık.Deniz börülcesini hiç bilmeyen bile bu tarifle mükemmel yapabilir. Allah seni eşine ve yavrularına bağışlasın,mutluluğunuz eksik olmasın.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Deniz börülcesine bayılırım,hele yoğurtlusuna her zaman varım.Ellerine sağlık,sevgilerrrr....

sarkaç dedi ki...

Fuat Bey, Teşekkür ederim. Ben de sizin "şifalı ot" tariflerinizi dikkatle izliyorum.

Sevgili Mihriban, yüreklendirmen için teşekkür ederim. ekmek yapmaya başlarsam bil ki senin sayende olacak.
Tatların tarifi konusunda yetersizim malesef ama diyebilirim ki deniz börülcesini tadıp da sevmeyen sayısı çok azdır.

Sevgili Öznur, İzmir'e yolun düşerse -artık dedemin bahçesinde yetişmese de- Alaçatı ve Özbek köyü çevresinde doğal ortamında onları görebilirsin. Ben de seve seve sana eşlik ederim.

Sevgili Aylin, çocukken annemin dizinin dibinde oturarak tencere dolusu deniz börülcesi ayıklamaya o kadar alışmışım ki marketlerden alınan bir demetin ayıklaması bana hiç zor gelmiyor. Ama sana hak veriyorum, pişme kokusunu duymadan ve ayıklamakla uğraşmadan önüme gelse ben de çok memnun olurum.

Değerli Sen, keşke bunu biseydim ya da unuttuysam hatırlasaydım da İlknur'a ikram edebilseydim. Borcum olsun. Allah dualarımızı kabul etsin.

Sevgili Annemineli, damak tadımız ortak. Taratorlu ya da sadesinin yeri ayrı olsa da ben de yoğurtlusuna bayılıyorum.

Unknown dedi ki...

İlk firsatta deneyecegim,elinize saglik

Related Posts with Thumbnails