14 Ağustos 2010 Cumartesi

Şipşak Çorba


Malum işten gelince mutfağa giriyoruz. Kimi zaman hevesle çeşit çeşit yemekler yapıyoruz. Kimi zaman da tabiri caizse kolumuzu kaldıracak halimiz kalmıyor.

Her zaman zor, zahmetli yemekler pişiren teyzem böyle günlere çare bir çorba önermişti yıllar önce. Bir TV programında bir tiyatro sanatçısı tarafından tarif edilmiş. Sanatçının adını da söylemişti teyzem ama unutmuşum.

Malum gösterilerini aç karna yapmayı tercih ediyor tiyatro sanatçıları. Oyundan sonra da hemen kuliste ya da binanın neresi müsaitse bu çorbayı pişirirler ve karınlarını doyururlarmış. İlk duyduğumda garipsemiştim. Bir sanatçının nedense daha cafcaflı bir hayatı olduğunu düşünüyor insan ama bakıyorsunuz onlar da sıradan insanlar gibi bir tencere çorbanın başına oturup karın doyuruyorlar.

Bu çorbanın bir adı var mı bilmiyorum. Yemeğe fazla zaman  ve emek harcayamayacağım günlerde bu çorbayı koyuyorum menüme. Hazır çorba kullanmaktan olabildiğince kaçan biri olarak iftara acele yemek yetiştirmek zorunda olduğum günlerde de tarhana çorbası veya bu şipşak çorba benim kurtarıcım oluyor. Benimle aynı sıkıntıları yaşayanlar için işte tarifi:

Malzemeler

1 yumurta
1 yemek kaşığı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tereyağı pişerken içine, 1 tatlı kaşığı tereyağı nane ile kavrularak üzerine
3 veya 4 bardak su (çorbayı ne kadar yoğun sevdiğinize bağlı su miktarı)
Tuz, nane

Yapılışı

Yumurta, un, yoğurt çırpılır. Su eklenir, 1 tatlı kaşığı tereyağı da ilave edildikten sonra un kokusu kaybolana kadar karıştırılarak pişirilir (Göz göz olmaya başladıktan sonra yaklaşık 3-4 dakika daha). Tuzu eklenir.

Üzerine 1 tatlı kaşığı tereyağında kavrulmuş nane gezdirilerek servis edilir.

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Cidden şipşak yapılıverecek pratik bir çorbaymış canım :) Sanatçıların hepsinin lüks bir hayatı yok evet,özellikle de tiyatro oyuncularının.Çok iyi tutmuş dizilerin oyuncuları götürüyo pastanın büyük dilimini,diğerleri karnını doyuruyo ancak.Ama medya onları sürekli gezip tozarken görüntülediği için,gençler çok lüks yaşadıklarını düşünüp,imrenip,öyle olmak istiyor.Keşke alanında uzmanlaşmış ,doktor,mühendis,işadamı ve benzeri kariyer yapmış kişileri sürekli gündeme getirseler de gençliğimiz onlara öznse..Neyse çok uazattım :) tarif için çok teşekkürler..Sevgiler.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Ellerine sağlık sarkaçım ben hiç denemedim bu çorbayı hakketten pek bir şipşakmış :)

Krema Tadında dedi ki...

ellerinize sağlık hayırlı ramazanlar...

bahar dedi ki...

ellerinize sağlık hayırlı ramazanlar...

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. çÇok pratik ve iştah açıcı

Saygılar.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Zelihacığım, gerçekten gençlerimizi saran büyük bir yaraya dikkat çekiyorsun, daha çook uzatılmayı hakeden bir konu bu..

Sevgili Aylinciğim, bu tarif senin gibi marifetli atom karıcaları kesmez biliyorum ama arada şipşak tarifler de bulunsun.

Merhaba Krema Tadında, Merhaba Bahar, teşekkür ederim, sizlere de hayırlı Ramazanlar dilerim.

Fuat Bey, sağolun, beni yüreklendiriyorsunuz.

Adsız dedi ki...

merhaba,corbanızı denedim fakat içime bir süphe düştü yumurta tamamen mi katılıyordu yoksa sadece sarısımıydı belirtmemişsiniz.
birazdan yicez inşallah su an ocakta:))

sarkaç dedi ki...

Merhaba İsimsiz İzleyicim, bilgisayarı açtığımda siz çorbanızı çoktan pişirmiştiniz, gecikme için üzgünüm. Yumurtanın tamamı konuyor. Umarım çorbayı beğenmişsinizdir. Afiyet olsun.

Related Posts with Thumbnails