21 Ağustos 2010 Cumartesi

Patlıcan Sarma


Patlıcanın kızartılarak yapılan yemeklerinin lezzeti bir başka. İftarda ise biraz daha hafif yemekleri tercih etmek gerekiyor. Patlıcan sarmada kızartma yok, patlıcanın sarılabilir olması  için ince ince dilimliyor ve tuzla yumuşatıyoruz.

Malzemeler:

4 adet ince uzun patlıcan (mümkünse çekirdeksiz olmasına dikkat edilmelidir)
150 gram kıyma
1 adet orta boy soğan
1/2 demet maydanoz, dereotu
3 adet orta boy domates
2 diş samısak
Tuz, kekik, kırmızı biber
Sıvı yağ

Patlıcanlar yıkanıp sapı kesildikten sonra boyuna olarak ince ince dilimlenir. -Ben bu iş için salatalık-patates kabuğu soyacağı kullanıyorum.- Dilimler 2 mm'den kalın olmamalıdır.

Dilimlenen patlıcanlar üzerine tuz serpilerek bir süzgece alınır. Güneşte acı sularını bırakmaları için 30 dakika kadar bekletilir.



Soğan yemeklik olarak ince ince çentilir. Maydanoz, dereotu kıyılır. Baharatlar ilave edilerek kıymayla iyice yoğrulur. -Patlıcanları tuzladığım için iç harcına tuz koymuyorum. Siz ağız tadınıza göre tuz ilave edebilirsiniz.-

Patlıcan dilimleri avuç içinde nazikçe sıkılırak acı suyu tamamen çıkarılır. Bir ucuna dilimin büyüklüğüne uygun miktarda iç harcından konur ve muska şeklinde sarılır.



Dibine maydanoz sapı serilmiş tencerenin içine dizilir. Üzerine 6-8 parçaya kesilmiş sarmısak, rendelenmiş domates ve üç yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek kısık ateşde yaklaşık 40 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

nedense çok yaglı olmasına ragmen ben kızartılmış olanı tercih ederim.daha leziz oluyor sanki.ellerine saglık.

Sevil Şahin dedi ki...

canım patlıcan en çok sevdiğim sebze salatası başta olmak üzere her halini severim
ellerine sağlık canım
afiyet bal olsun
sevgiler

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor. Patlıcanlı herşeyi severim.

Saygılar.

sarkaç dedi ki...

Eylem'ciğim haklısın, kızartılmış patlıcan yemeklerinin lezzeti tartışılmaz. Ama bazen iştah merkezimizle midemiz çatışıyor. Bu tarifi de midesi mızıkçılık ednlere öneririm. Tabi ki dileğim midelerin hiç mızmızlık etmemesi.

Sevil'ciğim ve Fuat Bey teşekkür ederim, gerçekten patlıcan sevilmeyecek gibi bir sebze değil.

sevgi dedi ki...

benzer bir yemeği, patlıcanları tost makinasının sıcağında bir süre bekletip daha sonra sararak yapıyorum.ellerinize sağlık

sarkaç dedi ki...

Sevgi hanım, tost makinesi kullanmak çok güzel bir fikir, patlıcan böyle daha da lezzetli olacaktır. Bunu denemeliyim. Teşekkür ederim.

Begonvilli Ev dedi ki...

Nefis görünüyor. Yapacağım bunu.

Related Posts with Thumbnails