28 Ağustos 2010 Cumartesi

Koruk Ekşili Etli Bamya



Limonu çok severim, ama sadece limon ekşisine mahkum olmak da istemiyorum. Koruk da, turunç da, nar da kullanabilmeyiz ekşi olarak. Bu kez bamyayı koruk ekşisi ile pişirdim.



Koruk kendine has hoş bir ekşilik veriyor. Ama eldesi limon sıkmaktan daha uğraştırıcı. Gelişmiş mutfak teknolojisine inat, annemin yıllarca kullandığı dere taşları ile ezdim korukları. Böylece çekirdekleri ezilmeden ekşiyi elde ettim. Koruk kullanırken benim bir sorunum da ellerimin hassasiyeti, mutlaka eldivenle yapmam gerekiyor bu işlemi. Koruklar ezildikten sonra elle iyice sıkılarak ekşisinin tamamen çıkması sağlanıyor. Kalan posayı 1 çay bardağı suyla ıslatılıp tekrar sıktım. Elde edilen koruk suyunu çay sügecinden süzdüm. Biraz bekletilirse tortusu dibe çöküyor, bu  tortulu kısım kullanılmayabilir. Bir de not: Koruk suyu açık kahverengi olur.



Malzemeler:

1/2 kilo bamya
1 büyük boy soğan
3 orta boy domates (domates yeterli renk vermezse bir tatlı kaşığı da domates salçası)
150 gram kuşbaşı et
1 çay bardağı koruk ekşisi
3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı:
Bamyalar uyuyan bamyada anlatıldığı gibi yıkanır ve ayıklanır. Soğan çentilerek, domates kabuğu soyularak küp küp doğranır. Kuşbaşı etler nohut büyüklüğünde parçalara bölünür. Koruğun  suyu sıkılır.

Soğanlar sıvı yağda rengi sararana dek kavrulur. Etler eklenir, rengi değişene kadar kavrulur. Domatesler ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır ara ara karıştırılarak domatesler tamamen eriyene kadar pişirilir, gerekirse 1 tatlı kaşığı domates salçası konur. Üzerine 3 bardak  su ilave edilir. Su kaynayınca bamyalar, hemen ardından  koruk ekşisi eklenir. Bamyalar bir kaşıkla suya bastırılır. Kaynayınca ocağın altı kısılır, 40 dakika kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

10 yorum:

Unknown dedi ki...

Epeyce emek harcamışsın canım,ama görüntüye bakılırsa fazlasıyla değmiş.Bizde limonla hazırlanır bamya.Koruk hiç tatmadım nasıl bişeydir bilmiyorum,ama limonu her öğünde kullanırım.Bir ekşiseverim yani :)..Korukları taşla eziktirmeni takdir ettim :) ne varsa eskilerde var zaten.Teknoloji kolaylık sağlıyor ama,doğallığı ve lezzeti alıveriyor..Biz zamandan tasarruf ediyoruz derken,biçok güzellikten mahrum kalıyoruz aslında.
Afiyet olsun sana,şifa olsun,nur olsun inşallah..Sevgiyle..

dokuzuncubulut dedi ki...

En sevdiğim yemeklerin başında gelir bamya... Bir de korukla pişmişse tadına doyulmaz.
Ellerinize sağlık, sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Zeliha, koruklar hem yemeklere ekşi olarak katılır hem de limonata gibi koruk şerbeti yapılır. Okuduğum kadarıyla anneannenin bahçesinde de asmalar var. Her üzümün koruk zamanı farklılık gösterir az çok. Zamanına denk gelirseniz dnemeni öneririrm. Sevgiler

Sevgili Dokuzuncu Bulut, ben de koruğu en çok bamya bir de ekşili patlıcana yakıştırıyorum. Sevgiler

sevgi dedi ki...

Bamya hem son derece faydalı hemde lezzetli bir sebze.Her ne kadar çocuklar sevmese de :)) yapmaya çalışıyorum.Koruk ekşi olarak bizde çok kullanılır.anneannem suyunu sıktıktan sonra birkaç taşım kaynatıp buzdolabında saklar.Salatada ve bir çok yemekte kullanırız.

Sihirli Yazılar dedi ki...

Bamyayı çok severim ve annemden gördüğüm gibi limonla yaparım. Koruk ekşisiyle yapmışlığım hiç yok doğrusu. Bir hayli emek vermişsiniz kuşkusuz. Hem de taşla ezmişsiniz. Güzel olduğuna eminim, emeğinizi takdir etmemek imkansız.. Çocuklar bamyayı sevmiyorlar nedense. Kızımın arkadaşı geçenlerde bizde yemeğe kaldı. "Bamya var" deyince "Iıığğğ" demez mi! Hiç sevmezmiş meğer. Ben de "bamya sevilmez mi, mis gibi yemek" diye düşündüm içimden ama çocuk işte, sevmiyor. Kızım da yiyor ama fazla sevmeden. Yeni nesil ağzının tadını bilmiyor bence:) Sevgiler...

sarkaç dedi ki...

Sevgiciğim, koruk ekşisini tadı da bir başka değil mi? Anne annenizin de ellerine sağlık.

Sevgili Sihirli Yazılar, ben de ilk çocukluğumda çok sevmezdim bamyayı, kızım da yemezdi çok küçükken. Şimdi kızımın da benim de en sevdiğimiz yiyeceklerden. Kızınızın da ilerde sevebilir belki de.
Eskiden çarşıdan almak bu kadar yaygın değilmiş malum. Koruk zamanı koruk ekşisi, turunç zamanı turunç ekşisi kullandığından olsa büyüklerimiz, ben de alıştım o lezzetlere. Bamya için koruk, enginar için turunç ararlardı hep, bahçemizde limon ağacı olmasına rağmen.

Unknown dedi ki...

Bizde sumak eksisi kullaniriz bamyada,aslinda eksili yemeklerin hepsinde sumak kullaniriz :)
ellerine saglik olsun arkadasim,resimler goze,bamyada mideye hitap ediyor ;)

sarkaç dedi ki...

Nasıl da unutmuşum sumağı ekşiler arasında saymayı. Ben de etli yaprak sarmasında sumak ekşisini mutlaka kullanıyorum. Eşkili çorbada da çok hoşuma gitmişti tadı. Bamyada da denemeliyim, teşekkür ederim arkadaşım.

Sen (Âşiyanda) dedi ki...

Sevgili sarkaç, bu kadar emekle yapılan bamya yemeğinin bazı kişiler tarafından, özellikle çocuklar tarafından sevilmemesi beni, geçtiğimiz yıllarda bir televizyon kanalından öğrendiğim tarife yöneltti.Tavuk eti haşlanıp fırın tepsisine alınıyor. diğer tarafta piyaz doğranmış soğan sotelenip üzerine domatesi ve konserve bamya ilave edilip tepsideki tavuk etlerinin üzerine dökülüp fırınlanıyor.Bamya sevmiyen kişilerin bile severek yediği bir yemek oluyor. Lütfen denesinler.Ellerine sağlık biz her türlüsünü seviyoruz...

sarkaç dedi ki...

Değerli Sen teşekkür ederim. Benim oğlum gibi tavuk da yemiyenlerden değillerse işe yarayabilir.

Related Posts with Thumbnails