16 Ağustos 2010 Pazartesi

Kahveli Güllaç


Güllaç iftar sofrasının simgelerinden ama bizim evde çok da aranmıyor. Bir paket güllaç bize tüm Ramazan boyunca yeterli oluyor ve yenebilmesi için klasik tarifin dışına çıkmak gerekiyor. Bu Ramazanın ilk güllacı kahveli oldu. Damak tadına göre süt, şeker ve kahve miktarları değişebilir, ben aşağıdaki gibi hazırladım.

Malzemeler:

2 adet güllaç yaprağı
1 su bardağı süt
1 tatlı kaşığı garnül kahve
4 çorba kaşığı toz şeker 

İçi için:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı un
50 gram bitter çikolata

Hazırlanışı:

1 su bardağı süt ve un, un kokusu geçip koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra çikolata parçaları ilave edilir, çikolatalar erirken biraz karıştırılarak iki renkli kıvamlı bir karışım elde edilir. Karışım tamamen soğuduktan sonra kullanılır.

1 su bardağı ılık süt içinde granül kahve ve şeker eritilir. Soğuduktan sonra güllaç yapraklarını alacak büyüklükte bir tepsiye dökülür.

1 yaprak güllaç tepsiye alınır, kahveli süt karışımına batırılarak yumuşaması sağlanır. Yaprak her iki ucundan kıvrılarak ortada birleştirilir. Elde edilen dikdörtgenin uzun kenarı boyunca hazırlanan iç konur ve kol böreği sarar gibi sarılır, ortadan ikiye kesilerek ayrı bir kaba alınır. İkinci güllaç yaprağı için de aynı işlem uygulanır. Kalan süt karışımı ruloların üzerine gezdirilir. En az 2 saat buzdolabında bekletilir,  istenen uzunlukta kesilerek servis edilir.

Afiyetle...

10 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

vauvv ellerine sağlık çok değişik olmuştur eminim:)

Begonvilli Ev dedi ki...

Kahveli ve çikolatalı, mutlaka nefis olur. Denemek lazım. Tarif için teşekkürler.

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve çok leziz görünüyor.

Saygılar.

Unknown dedi ki...

güllaçı bizim evde benden başka kimse yemiyor maalesef.o yüzden sadece kendim için yapıncada çok yemiş oluyorum.bende arkadaşlarım yapınca yer oldum.ellerine saglık.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Aylin ve Begonvilli Ev, Kahve ve çikolata gerçekten yakışıyor bu tatlıya ama güllaçsevenler bunu artık güllaç olarak isimlendirmeyebilirler.

Değerli Fuat Bey, teşekkür ediyorum, ben de hayırlı haftalar diliyorum.

Sevgili Eylem, ben de güllacın büyük paketlerde satılmasından şikayetçiyim. Keşke 2-3 yaprak şeklinde veya daha küçük ebatda satılsa da az miktarlarda yapabilsek.

Cafe Pepela dedi ki...

Çok güzel görünüyor,ben bu tabağı alıp gidebilir miyim? :) Burada yok güllaç.Ellerine,gönlüne sağlık gülüm,şifa ola..
Muhabbetle!

Sevil Şahin dedi ki...

merhaba ben acayip güllaç severim
çok merak ettim bu tadı sen süper oldu diyorsan bizlere denemek düşer
ellerine sağlık arkadaşım afiyet bal olsun
sevgiler

sarkaç dedi ki...

Sevgili Pepela sen iste ben sana bir tepsi göndereyim.

Merhaba Sevil, bizim evdekiler beğendi ama süper iddiasında bulunamam, blog alemindeki muhteşem lezzetlerle tanıştıktan sonra. Yalnız küçük bir uyarı, tadı klasik güllaçdan epey bir farklı, bu nedenle klasik güllaca biraz mesafeli duranlara uygun ama senin gibi gerçek güllaçseverler ne der bilemiyorum. Eğer denersen senin yorumunla ve sunumunla daha güzel olacağına eminim.

bir dilim bir tutam dedi ki...

Esim hep sorar "güllac niye sadece ramazanda yeniyor"
Evet bende bilemiyorum ama maalesef ramazanda adi daha cok geciyor.Biz ailece cok severiz gecen ramazanda alip stokladim...Simdi böyle kahveli görüne bayildim vallahi.Deneyecegim...Berlinden Sevgiler

sarkaç dedi ki...

Hoşgeldin Serap, nedense Ramazan'a özgü bir lezzet gibi yerleşmiş zihinlere. Ama isteklisi artınca eminim yıl boyu üretip satarlar. Örneğin pide çocukluğumda sadece Ramazanda satılırdı, şimdi sürekli üretiliyor.
Güllaç'ı depolamak da güzel fikir. Ben de Ramazan'a özgü dolmalık ekmekleri depoluyorum böyle.
Tarifimin bir güllaçsever tarafından beğenilmesi beni ayrıca mutlu etti, belirtmeliyim.

Related Posts with Thumbnails