18 Ağustos 2010 Çarşamba

Çığrından Çıkmış Zaman


Çığrından Çıkmış Zaman
Philip K. Dick

P.K.Dick sevdiğim bilim-kurgu yazarlarındandır. Kitaplığımızı karıştırırken daha önce okumadığım bu kitabına rastladım. Bilim-kurgu meraklısı eşim eski-yeni kitapçılarda bulduğu tüm bilimkurguları toplar. Bilim-kurgu türü benim de ilk göz ağrılarımdan, hala da severek okurum.

Kitap Dick’in gözde konusu “yaşadığımız zaman ne kadar doğru?”, “yaşadığımız mekan ne kadar gerçek?” temasında. Artık bu akım Matrix’le zirveye ulaşmış gibi görünse de uzun aradan sonra yeniden bir P.K.Dick kitabı okumak bana zevk verdi (bazı cümleleri anlayabilmek için saç baş yolduran çeviriyi göz ardı edersem).

1950-60’lardaki uzay araştırmalarındaki hızlı ilerlemeler bu devir bilim kurgu yazarlarında 90’larda gezegenler arası yolculukların yapılacağı en azından Ay’da koloniler kurulacağı düşüncesini yerleştirmiş. Bu ilerlemelerin olmaması onlar için ne büyük hayal kırıklığı olmuştur.

Uzaya gidilemeyeceği –en azından daha birkaç nesil boyunca- anlaşılınca yazarlar başka dünya hayallerine daldılar. 80-90’lar Tolkien’in orta dünyasının yeniden keşfi ve orta dünya türevlerininn zamanı oldu. Uzay gemilerinin yerini ejderhalar aldı. Bu kitapların çoğunu da zevkle okudum.

2000’lerde ise büyüler, vampirler, kurt adamlar hakim oldu popüler kitaplarımızın dünyasına.

Geçmişin yazın kültürüne göz atmak iyi oluyor. Benim için Ubik, Gökteki Göz, Vulkan’ın Çekici gibi kitapları yazan P.K.Dick için geçmişin yazarı demek haksızlık olsa da.

Yüksek Şatodaki Adam’da II. Dünya Savaşının galiplerinin Almanya ve Japonya olduğu bir dünya kurgulayan Dick, bu kitabında Ay’lıların haklı olduğu bir Dünya’lı-Ay’lı savaşı tasarlamış. Yazarın kendi iç dünyasının gelgitlerinin yansıdığı, zaman ve mekan karmaşası yaşayan kahramanların arayışları ve gerçeğe ulaşmaları ile süren kitap, kahramanların taraflarını seçmeleri ile sonlanıyor. Savaşı kimin kazandığını ise her okuyucu kendisi belirleyecek.

3 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

Sonunu okuyucunun belirlediği kitapları çok sevyoum ben çünkü genelde hiç benim istediğim şekilde sonlanmazlar:)

Sihirli Yazılar dedi ki...

Demek ki yazar kendi hayal gücünü alabildiğine zorlamakla kalmamış, okuyucularına "Biraz da siz zorlayın bakalım, savaşın galibini siz belirleyin" demiş:) Her okuyucuya göre farklı bir galip, farklı bir son sözkonusu olabilir yani. İlginç ve zevkli bir kitap. Tanıttığınız için teşekkürler.

sarkaç dedi ki...

Aylin'ciğim ben de bazı kitapların sonunu değiştirmeyi çok istemişimdir.

Sevgili Sihirli Yazılar, kitabın içine ne kadar dahil olursam o kadar zevk alıyorum. Dediğin gibi "hayal gücümüzü zorlayan" kitapları da daha çok seviyorum.

Related Posts with Thumbnails