Rahmetli ninemin çocukluk anılarında sütlacın özel bir yeri vardı. Kurtuluş savaşı öncesi ninem ve kardeşi daha küçücük çocukken köyümüzü Yunanlılar işgal etmiş. Babasının, 8 yıllık askerliğin ardından köye dönmesi ile birlikte alabildikleri eşyalarını yüklenip yola koyulmak, daha içlere doğru göç etmek zorunda kalmışlar. İşgalin henüz uğramadığı bir kasabaya geldiklerinde kasabanın çocukları onları "bitli macırlar geldi" diye taşlamaya başlamış. Ne gariptir ki yaşlı bir yerli Rum kadın, evini onlara açmış, ilk olarak da aç, yorgun kardeşlere sütlaç ikram etmiş. Kurtuluş Savaşı kazanılıp babaları dönene kadar yaşlı Rum hanımın evinde kalmışlar, ama ninemin zihninde çocuklar tarafından taşlanması ve ikram edilen sütlaç kalmıştı.
Ninemin usulünde pirinçler bir gece önceden sıcak suyla ıslatılır, ertesi gün süzülür ve havanda dövüldükten sonra pişirilir. Üstelik bu sütlaç çay, kahve yerine misafirlere ikram edilir. Ben ise önce pişiriyor sonra rondodan geçiriyorum. İşte benim tarifim:
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 veya 1,5 su bardağı toz şeker (ağız tadınıza göre)
1 litre süt
2 diş damlasakızı
Yapılışı:
Pirinç yıkanır, 3 su bardağı su ile suyunu çekene kadar kısık ateşte kaynatılır. Sıcakken rondodan geçirilir. Süt eklenir. Oluşmuş topaklar varsa ayrılına kadar karıştırılır. Havanda dövülmüş damla sakızları eklenir. Tencerenin altı tekrar yakılır, kaynayıncaya kadar ara ara karıştırılır. Sürekli karıştırılarak 5 dakika daha kaynatılır. Şekeri eklenir. 2-3 dakika daha karıştırılarak kaynatılır, hem pirinçler şekeri içine alır, hem de nişasta gibi bir sertleştiriciye ihtiyaç olmadan koyulaşması sağlanır.
Tabaklara dağıtıldıktan sonra oda sıcaklığına kadar soğuması beklenir. Daha sonra buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında 3-4 saat bekledikten sonra ideal kıvamını kazanır.
Kızım küçükken süt-ilaç derdi. Gerçekten mideyi rahatlatan ilaç gibi gelen bir tatlı.
1 yorum:
Sütlaç tarifime farklı bir yorum kavınvalidem tarafından getirildi. Limon tadını çok seven ben de sizlerle paylaşmak istedim. Damla sakızı yerine, helezon şeklinde soyulmuş limon kabuğunu pişme sırasında sütlacın içine koyuyorsunuz. Sütlacınız piştikten sonra limon kabuğunu çıkarıyorsunuz. Sütlacınızda muhteşem bir limon rayihası oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.
Yorum Gönder