5 Haziran 2010 Cumartesi

Erik Ekşili Taze Yaprak Sarması


Erik Ekşili Taze Yaprak Sarması

Sarmalık taze yapraklar çıktığında bahçemizdeki erik ağacı da ekşi eriklerini vermiş olurdu. Rahmetli annem de erikli zeytinyağlı yaprak sarması yapardı. Eşimin son aldığı erikler tam da bu yemeğe uygundu. Ben de hemen yaptım. 

Sevgili arkadaşım Figen bir sıra sarma bir sıra dilimlenmiş ekşi elma şeklinde sarma yaptıklarını elmanın ekşisinin ve lezzetinin sarmaya çok güzel bir tat kattığından bahsetmişti.  Bu tarifi hep denemek istedim ama yeterli ekşilikte elma denk gelmedi.

Malzemeler:

500 gr taze sultani yaprak
2,5 su bardağı pilavlık pirinç
2 büyük boy soğan
3 orta boy domates
3/4 çay bardağı zeytinyağı
1/2'şar demet maydanoz, dereotu, nane
Tuz, karabiber, kimyon, kekik
2-3 avuç ekşi erik

Yapılışı:

Yapraklar yıkandıktan sonra 8-10 yapraklık gruplar halinde kaynayan suda 1-1,5 dakika haşlanır.
Pirinçler yıkanır, ince kıyılmış soğan, küçük doğranmış domates ve kıyılmış yeşilliklerle karıştırılır. Yağ, tuz ve baharatlar eklenir.

Tencerenin dibine yıkanmış dereotu, maydanoz sapları yerleştirilir. Üzerine bir sıra yaprak serilir. Sarılmış yapraklar tencereye dikey olarak yerleştirilir.

(Annem zeytinyağlı yaprak sarmalarını dikey dizerdi. Ben de ondan öğrendiğim şekilde yapıyorum. Tavsiye ederim. Ön pişirmeden geçmemiş pirinç böyle daha iyi pişiyor, dikey sarmaların arasından buhar geçerken eşit pişirme sağlıyor.  Alttakilerin canı çıkmıyor, üsttekiler diri kalmıyor. Tencerenin boyutunu iyi seçmek önemli, asla boşluk kalmamalı, kalırsa patatesle doldurabilirsiniz sarmaların açılmaması için.)

Sarmaların üzerine bir sıra yaprak serildikten sonra bir sıra ekşi erik sıralanır. Bir iç kapak kapatılır. Yarım çay bardağı su eklenir, kapağı kapatılır. Kaynayıncaya kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirilir. Suyunu çektikçe yarımşar çay bardağı sıcak su ilave edilir. Pirinçlerin lapalaşmaması için su azar azar konmalı, alttaki maydanoz saplarının üzerini aşmamalıdır.

Yeterince piştikten sonra ılıyıncaya kadar kapağı açılmamalıdır. Benim fotoğraf çekmek için yaptığım gibi acele eder de açarsanız, yaprakların üzeri kurur ve kararır.

Pişen eriklere gelince, ekşilerini sarmaya verdikleri için görevlerini tamamlamışlardır, atabilirsiniz ya da seviyorsanız bir iki tanesini tadabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails