28 Ekim 2015 Çarşamba

Yaza Patlıcanla Veda


Sebzelerin mevsimi dışında soframa gelmesi pek nadir olur. Mevsimlerinde kullanıp, araya özleme periyodları koymayı seviyorum. Yeni mevsimin sebzelerinin çıkmasını beklemek farklı bir heyecan katıyor mutfak hayatıma. Mevsimin ilk sebzesini pişirip sofraya getirdiğimde, babamdan edindiğim alışkanlıkla, "Bir dahaki mevsime, yine bu sofrada hep beraber huzurla olalım" diye dua ederek alınan ilk lokmanın tadı bambaşka benim için.

Mevsimlere "hoşgeldin"ler gibi, "güle güle"ler  de var elbette. Bazen kabakla, bazen fasulyeyle, bazen patlıcanla. Çünkü en uzun dayanan yaz sebzeleri bunlar. Bol yağmurlu güneşsiz bir güne denk geldi yaza veda sofram. Sadece yaz sebzelerine değil, yaza da veda ettik.

Veda soframın başkonuğu patlıcandı. Pazarda yaz tarlasının son ürününü satan bir köylüden aldım minik patlıcanları. 7-8 santim var yok. Hepsi şeker gibi, bir tek çekirdek yok içlerinde. Daha alırken karar verdim çığırtma yapmaya.

Çığırtma zor bir yemek değil ama pişirmesi için en azından  2-3 saati gözden çıkarmak gerek. Patlıcanlarımın minikliği pişme süresini birazcık azaltacak.

Minik patlıcanları alacalı soymaya kıyamadım, derisini olduğu gibi bıraktım. Spiral kesikler atmalıydım ama kopmalarından çekinip boyuna üç kesik attım. Biber olmazsa olmazımız. Onların da çekirdeklerini çıkardım. 


Kalın tabanlı yayvan bir tencerenin dibini kaplayacak ama 1-2 milimden fazla kalınlık oluşturmayacak kadar zeytinyağı döktüm. Önce patlıcanları, üstüne biberleri dizdim. Tencerenin kapağını kapadım. Ocağımın en küçük gözünün en kısık ateşine koydum. Yaklaşık 45 dakika hiç ellemeden pişmesini bekledim. Patlıcanları ters yüz edip çığıra çığıra pişmesi için yarım saat daha bekledim.


Bu arada birkaç domatesi rendeledim. 3-4 diş sarmısağı irice kıydım. Patlıcanların her iki yüzü de iyice kızarınca üzerine domates rendesi ve sarmısakları döktüm. Tuz serptim. Ocağı orta hararete getirdim. Domates suyunu çekince altını kapadım. Yemeğim ılık veya soğuk yenmek üzere servise hazır.

Afiyet olsun...

2 yorum:

mine dedi ki...

nefis gözüküyorlar... ben de en çok üzüme veda edeceğim için dertliyim :) sağlıklı huzurla kavuşalım gelecek sonbahara diye dualarla uğurlamalı...

Unknown dedi ki...

Ellerinize sağlık.Çok güzel görünüyor.

Saygılar.

Related Posts with Thumbnails