11 Ekim 2015 Pazar

Yaz Kitaplarım


Kitap kurdu Sevgili Mine, bu aralar neler okuduğumu sorunca çok uzun zamandır kitaplarımı paylaşmadığımı fark ettim. İşin doğrusu uzun bir süre mutfak deneylerimi de yazmamıştım. Blogda olmadığım süre boyunca neler okudum neler pişirdim geçip gitti ama hiç olmazsa bu yaz okuduklarımı paylaşayım.

Dünün Dünyası - S.Zweig: Bu kitabı üniversitenin son senesinde alıp okumuşum. İyi ki üzerine not düşmüşüm, böyle bir kitap okumadığımı kesinlikle idda edebilirdim. Unutmuşum tamamen, belki de hiç anlamadan okumuşum ki yer etmemiş aklımda. Oysa bu okuyuşumda kitaptan ve yazardan çok etkilendim. Birinci ve İkinci Dünya Savaşının arasındaki farkları bu kitapla öğrendim. "İkisi de savaş işte" deyip geçemeyeceğim artık. Zweig'in özyaşam öyküsünü okurken yaşadığı çağın insanlarını tanıdım. Başlayacak savaşa romantik bakan Avrupalının savaşla yüzyüze gelince değişimini, ikinci savaş öncesi gerçekçiliğin umutları da silip süpürüşüyle çöken Avrupalıyı gördüm.

Satranç - S.Zweig: Zweig'in anlatımından çok etkilenince, kitap biter bitmez yine Zweig okumak istedim ve Satranç'ı aldım. Zweig 2.Savaşın sonunu göremeden bu dünyadan ayrılmayı seçtiği için, savaşın ruhsal yıkımı yansımış bu kitaba. Bu uzun öyküyü de severek okudum.

Kabil - J.Saramago: Saramago müthiş bir yazar. Klasik olay örgülerine, zaman mekan kavramına yer yok kitaplarında. Saramago gerçekliği diyorum, onu Saramago gerçekliği içinde okumak gerekiyor.  Kabil, elbette Habil'in Kabil'i. Ama hangi zaman, hangi mekan? Zaman ve mekan değil ama ironileri şaşırtıyor.

Kağıt Ev - C.M.Dominguez: Kitap tutkunları okusun diye bir öneri görünce merak edip aldım bu kitabı. Tutkunluğun tutsaklığı desem doğru tanım olur mu emin değilim. Okurken çok etkilenmedim ama sonu sarstı beni.

Tanios Kayalıkları - A.Maalouf: Yıllardır kütüphanede duran sanırım eşimin aldığı kitaplardan biriydi. A.Maalouf'un kitaplarındaki tarihi arkaplanı sevmeme rağmen anlatım tarzına takıldığım için okumak gelmemişti içimden. Kitapsız kaldığım bir gün alıp okudum. Kıbrıs günlerini sevdim. Neden bilmiyorum ama sadece orada kişileri ve yerleri hayalimde canlandırdım. Merdivenlerdeki kızdı sanırım beni tetikleyen.

Konstantinyye Oteli - Z.Livaneli: Acınılası, üzülünesi, kahrolunası olayları neşeli ortamın canlı atmosferinde anlatmış yazar. Her olayın, her kişinin gerçek hayatta karşılığı var ama sanki biz onlardan muafmışız gibi okutturuyor kendini. İstanbul tarihi ile ilgli ilk kez bu kitaptan öğrendiklerim daha çok canımı acıttı. Günümüzde olanları kanıksadığımız için mi dersniz?

Yakındaki Uzak - R.Solnit: Bir alzheimer hastası anne ve kızını anlattığı için ilgimi çekti bu kitap. Sandığım gibi alzheimer hastası ve yakınlarının yaşadığı zorluklar üzerine değildi kitap. Hayatı boyunca annesinin gölgesinde kaldığını düşünen kızın kendi kendisiyle bir hesaplaşmasıydı anlatılan. Edebiyat yönünden tatmin etmedi ama birinin iç dünyasında dolaşmak yine de güzeldi.

Aylak Adam - Y.Atılgan: Oğuz Atay'ı okuduktan sonra Türk postmodern romancılığına merak sardım. Hangileri modern hangileri postmodern edebiyatçılar hala ortak bir karara varmamış olsalar da Aylak Adam da postmodern izleri barındıran eserler arasında olunca geç kalınmış olarak okuma listeme girdi. Sonunda bu yaz okuyabildim. Aylak adamın düşündükleri ve yaşamı yordu beni. Yordu derken okumaktan yorulmak değil, onun hayatından yorulmak. Yazarın tarzı etkilyici. Bu kitabı okuduktan sonra hareketli bir polisiye macera kitabı okumak geldi içimden ama elimdeki kitapları bitirmeliyim diye yine depressif bir kitaba devam ediyorum. Büyülü Dağ'ı bitirince ayrıca yazarım. Sevgili Mine, işte benim yaz kitaplarım bunlardı.


4 yorum:

burcu dedi ki...

Tanios Kayalıkları ve Kağıt Ev dışındakileri okumuştum. Güzel seçimler.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Yazdan Kalan, kitap zevklerimiz benzeşiyormuş. Memnunum bu kitapları okumuş olmaktan.

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

bana her daim ilham vermenize bayılıyorum bu nedenle ısrarla istiyorum okuduklarınızı öğrenmek... Dünün dünyasını mutlaka okumalıyım sanırım satrançla fethetmişti beni Zweig... Saramago biraz daha dikkatli okunmalı evet daha çok yolum var ama güzel bir yol bu hele de sizin gibi yol arkadaşları olduğunda ... teşekkürler paylaşım için

sarkaç dedi ki...

Mine'cim beni mahcup ediyorsun. Yol arkadaşlığına seve seve varım, okuduklarını da yazdıklarını da okumaktan keyif alıyorum bilgi kapıyorum. Dünün Dünyası'nı elimden bırakmakta zorlandım, siz de seveceksiniz diye düşünüyorum.

Related Posts with Thumbnails