21 Ekim 2015 Çarşamba

Pirinç Unlu Akıtma


Bu tarifi yazarken ne kadar bencil olduğumu fark ettim. Tatlıyla pek aram olmadığı için evde çok az tatlı yapıyorum. Oysa evde benden başka herkes tatlıyı seviyor.

Aldığım pirinç unundan bir kez muhallebi yapıyorum, kalanı aylarca dolapta duruyor. Sonra sıkılıyorum ikide birde artmış malzemenin önüme çıkmasından ve pirinç ununu kullanabileceğim tuzlu tarifler arayışına başlıyorum. Buluyorum da.  Bu pirinç unlu akıtma gibi tarifler.
 
 Neler kullandım:

1 bardak pirinç unu
Yarım bardak irmik
2 bardak su
2 adet taze soğan, bir tutam yeşillik
Tuz, karabiber
Tava için az miktarda zeytinyağı

Nasıl yaptım:

Soğan ve yeşillikler yıkanıp ince kıyılır. Uygun boyutta bir kaba pirinç unu, irmik, karabiber ve tuz konur. Azar azar su ilave edilerek akıtma hamurundan daha akışkan bir hamur elde edilir.

Teflon tava ısıtılır, çok az yağ sürülür. Hamur bir kepçe yardımıyla dıştan ortaya gelerek ince kalınlıkta dökülür. Hamur krep hamuru gibi yayılmadığı için delikli bir görüntü oluşacak. İstenirse delikli bölümlere biraz daha hamur dökülebilir.

Hamurun dökülmesi tamamlandıktan sonra ateş orta veya biraz daha harlı hale getirilerek akıtmanın kızarması sağlanır. Ters yüz edilerek diğer yüzünün de pişmesi sağlanır.

Sıcak olarak servis yapılır.

İrmiğin akıtmanın içinde kıtır kıtır hissedilmesinden endişelenmiştim. Endişem boşunaymış, gayet iyi pişmişti hiç fark edilmiyordu. 

Yağ tavaya benim koyduğumdan fazla konsaydı daha kızarık daha hoş bir görüntüsü olurdu ama yağlı olmasını istemediğim için görüntü çok cazip olmadı.

İçine erimeyen peynir, süt gibi farklı malzemeler konabilir mi denemeden birşey demek zor.

İlk kez yaptığım bu tarife tepkiler ne oldu derseniz;
Ben beğendim, ev halkı beğenmedi. Bencillik etmeyip muhallebi pişirseydim pirinç unum seve seve yenecekti. İşte bu da böyle bir başarısız deneme olarak kayıtlara geçmiş oldu. 

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Merhabalar, siz başarısız bir deneme diyorsunuz ama görüntü çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

Saygılar.

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

kesinlikle denemelik deneyeceğim tarifler iyice artmadan kolları sıvamalı sonbahar rehavetimden silkinmeliyim :)teşekkürler

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Pirinç ununu değerlendirmek için iyi fikir. Hafta sonu kahvaltılarında bol yeşillikle (taze soğan-maydanoz) yaparım ben de. Ellerine sağlık, sevgiler... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

Bizim Mutfak-Aysel dedi ki...

Bu arada gözümden kaçmış yazının sonunda erimeyen peynir süt koysak olur muydu demişsin, evet ben eklerim her ikisini de su yerine süt ayrıca bir de yumurta kırarım. Otlu omlet/akıtma arası olur. Üzerine diğer yüzü kızarırken kaşar peyniri rendesi serperim. İstersen böyle dene bir dahakine bakalım sevecekler mi :) Sevgiyle... http://bizimmutfakdan.wordpress.com/

mutfagabuyrun dedi ki...

değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Yüreklendirici yorumlarınız için teşekkür ederim blog dostlarım.

Sevgili Aysel, önerdiğin şekilde mutlaka deneyeceğim. Ev halkı sizin tarifi kesinlikle seveceklerdir.

Related Posts with Thumbnails