28 Eylül 2015 Pazartesi

Patlıcanlı Tarafından Yaz Salataları


Nasrettin Hoca birgün...
Evet, evet, Nasrettin Hoca birgün ziyafete davet edilmiş. Neler yokmuş ki masada? Patlıcan çorba, patlıcan musakka, patlıcan kızartma, patlıcan kebap, karnıyarık, imam bayıldı, patlıcan salatası, turşusu, reçeli... 
Bakmış, bakmış, içini çekmiş Nasrettin Hoca, "Evladım bana patlıcansız tarafından bir bardak su" demiş.

Nasrettin Hoca'nın tersine patlıcanı çok severim. Yemekleri bir yana, salataları da favorimdir. Patlıcan mevsiminin sonlarına yaklaşırken mini bir derleme ile geldim. İşte yaz sofralarımı serinleten patlıcanlı salata-meze tarzı eşlikçilerim:


Patlıcan Salatası:
Közlenmiş patlıcan, közlenmiş yeşil ve kırmızı biberler, ince doğranmış kuru soğan, yeşillikler, limon, tuz , zeytinyağı.
Görüntüsü pek birşeye benzemese de sunduğu tarifsiz lezzetle vazgeçilmez.


Turşu Patlıcan Salatası:
Ağır ekşi krizlerimin masum çaresi.
Haşlama suyu beşte bir sirke beşte dört su, biraz tuz. Patlıcan yumuşayıp  servis tabağına alınca olduğu haliyle bana yetiyor.  Başkalarına da cazip gelsin dersem yeşillik, ilave tuz, zeytinyağı ve biraz ezilmiş sarmısakla yapılacak sosu gezdirivermek gerek.


Köpoğlu Mancası:
Yine közlenmiş patlıcan ve közlenmiş kırmızı biber.
Bu kez karıştırılmadan alta patlıcan üste biber döşenmiş. Sarmısak, tuz ve yoğurt çırpılıp üzeri kaplanmış. Acı pul biber zeytinyağında kavrulup üzerine gezdirilmiş. Yanında yatılmayıp hemen yenmiş.

Limonlu Patlıcan Salatası:
Patlıcanlar doğrandıktan sonra limon suyu ve limon dilimleri içeren suda haşlanıyor. Sonrası ağız tadına kalmış. İster sade, ister zeytinyağı, limon suyu, tuz ve yeşilliklerle tatlandırılarak sofrada yerini alıyor.

Afiyet olsun...

2 yorum:

Özgen dedi ki...

Hepsine bayıldım çok iştah açıcı ve lezzetliler sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

yoğurtlusu favorim canım.ellerine sağlık.sevgiler.

Related Posts with Thumbnails