22 Eylül 2015 Salı

Kalburabasma


Bu tarif kadim bir tarif. Çok eskilerden kalma. Yazılı tarihin değil sözlü tarihin aktardıklarından. Digital tarihe geçiren çok blogger olmuştur. Ben geç kalmış olsam da tarifi bırakanları rahmetle anarak, ev tatlılarının görücüye çıktığı bayramı da vesile ederek devam edeyim anlatmaya.

Her yerin kendine özel kalburabasması var. Benim yöremin kalburabasması kıyır kıyır gevrek gevrek olur.  Kalburabasmayı yumuşatacak irmik yoktur tarifte. Kıyırlığı iyice artırmak için zeytinyağı ve külsuyu vardır içinde.

Malzemeler oldukça basit
2 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı külsuyu
5-6 bardak kadar un
1 silme çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz

İçi için:
25 adet yarım iç ceviz

Şurubu için:
2 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu

Zaman değişti, ağız tatları değişti. Zeytinyağı kokusundan rahatsız olanlar olabiliyor. Onları düşünerek sıvı yağ cinsini değiştirebilirsiniz. Ama zeytinyağının kıyır hamura etkisini göz ardı etmeyin. Odun sobası kullanmıyoruz artık derseniz külsuyu yerine süt, karbonat tadını sevmiyoruz derseniz kabartma tozu seçenekleri elinizin altında. Şerbetin tadı size nasıl iyi giydiyorsa şeker miktarını ona göre ayarlayın ancak su miktarını değiştirmemenizi öneririm.

Nasıl yapıyoruz?
Bir kavanozun içine 2 tepeleme dolu yemek kaşığı  meşe odunu külünü  koyup 2 bardak su ekliyoruz. Karıştırıp bir gece boyunca dinlenmeye bırakıyoruz.

3 su bardağı su ile 2,5 su bardağı şekeri şurup kıvamına gelene kadar pişiriyoruz. Limon suyunu da ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

Bir gece önceden hazırladığımız küllü su kavanozundan dipteki çökeltiyi kaldırmadan dikkatlice  bir bardak su alıyoruz. Yüzeyde kül parçaçıkları varsa bir tülbentten süzmeniz gerekebilir.

Zeytinyağı, külsuyu, karbonat ve bir çimdik tuzu bir kapta karıştırıyoruz. Üzerine 5 bardak unu azar azar, yedire yedire  ekleyip şekillendirilebilir hamur kıvamına getiriyoruz. Bir ceviz büyüklüğünde kopartarak elimizde köfte haline getirip varsa bir kalbur, yoksa bir rende üzerine bastırarak yuvarlanıp yuvarlanmadığını kontrol ediyoruz. Yuvarlanabilir kıvamı alana kadar en fazla bir bardak daha un ekliyoruz.

Hamuru 1 saat kadar buzdolabında dinlendiriyoruz. Tekrar yoğuruyoruz ve köfte büyüklüğünde parçalar alıp önce elimizde köfte haline getiriyoruz sonra rendeye bastırıp hafiçe kendimize doğru çekerek bir yarı rulo oluşmasını sağlıyoruz.

 



Oluşan rulonun içine yarım ceviz yerleştiriyor ve altında yarık şeklinde bir açık kalacak şekilde toparlayıp tepsiye diziyoruz. 


Kalburabasmanın altındaki yarığı sıkıca kapatmıyoruz. Bu içinin daha iyi pişmesine ve şerbeti daha iyi emmesine yardımcı oluyor.


180 derece fırında  renk alana kadar 35-40 dakika civarında pişiriyoruz. Pişirme ayarı fırından fırına değişebileceği için şerbet dökülünce hamur olmaması için pişme ayarına dikkat! Gerekirse bir tanesini kırıp içinin pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. 

Fırından çıkarıp ilk sıcağını atması için 5 dakika bekledikten sonra kalburabasmaları yüksek kenarlı, şurubun  kalburabasmaların tamamını örtebileceği çapta bir kaba alıp üzerine soğumuş şerbeti döküyoruz. Şerbet tamamını kaplamaya yetmezse bir süre sonra kalburabasmaları ters yüz edip üst kısmının da şerbeti almasını sağlayabiliriz.
Kalburabasmalar şerbeti emip soğuduktan sonra servise hazır

Afiyet olsun...



3 yorum:

fuat gencal dedi ki...

Merhabalar, muhteşem olmuş ellerinize sağlık. Ayrıca çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılar.

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harikalar zaten orjinali küllü su ama pek bulamadığımız için süt yada yoğurt kullanıyoruz sevgiler iyi bayramlar

İstanbul Boyacı dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails