1 Eylül 2015 Salı

Dut Kurulu Ezme


Bir torba dut kurusu hediye gelince, dut kurusu ile yapılabilecekler aklımda dönmeye başladı. Granolada kullanılmalı mutlaka, kek, kurabiye de yapılmalı derken en basitinden, kuru dutlu ezmeden başlamak kolayıma geldi. 


Tek başına dut ezmesi yaparsam birbirini tutamayacağını düşündüğüm için evdeki kuru incir ve kuru üzümden de kullandım. Fındık ve cevizi içine karıştırmak yerine süslemede kullanmayı tercih ettim. Hafif baharatlı tat elde etmek için biraz karanfil, biraz da tarçın ekledim.


Neler kullandım:
3 avuç beyaz dut kurusu
1 avuç kuru incir
1 avuç kuru üzüm
2 karanfil
Yarım çay kaşığı tarçın
Süslemek için, ceviz, bütün ve kıyılmış fındık, kıyılmış kuru dut

Nasıl yaptım:
Dut, incir ve üzümleri yıkadım, bir bez üzerinde kuruladım. Karanfili havanda dövdüm. İncirleri 3-4 parçaya kestim. Kurular, tarçın ve karanfili blendıra koydum. Malzemeler birbirinin içine girip topak oluşturana kadar blendırı çalıştırdım.


Ezmeyi uygun boyutta kestiğim streç film üzerine koyarak rulo haline getirdim. Sertleşmesi için bir süre buz dolabında beklettikten sonra ıslatılmış bıçakla parmak kalınlığında kestim,  fındık, ceviz ve kıyılmış dut kurusu ile süsledim.

Kolay, doğal ve sağlıklı atıştırmalığım servise hazır.
Afiyet olsun...

3 yorum:

EMİNE ÖZTÜRK dedi ki...

muhteşem görünüyor.. ellerinize sağlık...

jenseits dedi ki...

Müthis bir görüntü olmus ellerine saglik. Ben benzerini sadece kuru dut ve cevizi ezerek yapmistim, Elazig mutfagindan lök tatlisi deniliyor. Biraz agirdi ama, böyle cesitli özellikle incirle muhtesem olmustur.
Sevgiler
Nesrin

sarkaç dedi ki...

Sevgili Emine çok teşekkür ederim.

Sevgili Nesrin, lök tatlısını bilmiyordum, sizden yeni birşey daha öğrenmiş oldum. Dut tek başına yeterli yapışkanlığı sağlamaz sanmıştım. Sizi yazdıklarınızdan sonra incirsz de denemeliyim. Yoğun bir lezzet, dediğiniz gibi ağır oluyordur ama az miktarda ve minik minik yuvarlaklar halinde tadımlık yapabilirim. Teşekkürler.

Related Posts with Thumbnails