29 Haziran 2014 Pazar

Serinlemek için: Yoğurtlu semizotu ve cacık


Minyatür tarlamızdan topladığım yabani semizotları ile yoğurtlu salata yaptım. Bir özelliği yok, semizotlarını iyice yıkayıp, birer lokmalık kırdım. 1 diş sarmısağı biraz tuzla ezip birkaç kaşık yoğurtla karıştırdım ve semiz otlarının üstüne döktüm. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirmek, biraz da baharat serpmek adettendir ama ben yağsız ve sade halini daha çok seviyorum.


Cacığa da yağ ve baharat eklemiyorum hatta sarmısak da eklemiyorum. Onu da sade seviyorum. Acur veya salatalık, süzme yoğurt-normal yoğut karışımı, tuz ve bol su. Evet benim cacığım bol sulu olur. Hatta biz kaşık kaşık kaşıklamak yerine bardakta içmeyi tercih ediyoruz çoğunlukla.

Bardakta içiyorsak ince ince çentiyorum salatalık veya acuru. Kaşıkla yiyeceksek rendelemek daha kolayıma geliyor. Bol sulu salatalık veya daha özlü acur, hangisi varsa onunla oluyor cacığımız.


Yuvarlak acurlar çok şirin. Minik taze olanları cacığa uygunken biraz büyüklerinin çekirdekleri sertleşiyor ve anca dolma yapmaya uygun oluyorlar.

 
Yoğurdu bol sofram telli patlıcana eşlik etti. Mor-beyaz çizgileri ve bembeyaz içiyle telli patlıcanı daha bir severim. 

Telli patlıcanlarımı dikey kestim yağladım ve ızgarada hafifçe kızarttım. Sonra aralarına köfte, üstüne de domates rendesi koyup fırında pişirdim. Patlıcan ve yoğurtlu serinlikler ne çok yakışıyorlar birbirlerine...

Afiyet olsun...



8 yorum:

BAL ANNE dedi ki...

tam iftalık olmuş soğuk sğuk tam yenilesi ....
ellerinize sağlık

Unknown dedi ki...

Pek sağlıklı mmmm.. Olsada yesek :) Ellerinize sağlık.. Sevgiler...

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Bugün niyetliyim yemek sayfalarina bakmasam daha iyi olacak galiba:)) Hayirli Ramazanlar bu arada,bu semizotunu cocuklara sevdiremiyorum bir türlü,hep hüsran oluyor cok üzülüyorum,ben istiyorumki her türlü sebzeyi yesinler,tabi bu her annenin dilegidir! Tabi sizinkilerin tadi eminimki daha farkli! Neyse en kisa sürede tekrar önlerine koyacagim,bu sefer biraz sert olmaliyim ki en azindan ne kadar ciddi oldugumu yine anlasinlar! Brokolide de ayni yey olmustu,agladi bi tanesi,simdi en
cok sevdigi brokoli!Neyse uzattim ben, yeni oturdum,bazen herkese ayni anda yazamadigimdan dolasiyorum simdi,sevgiler elinize saglik!

Armina dedi ki...

Acurlusunu hiç denemedim ama cacığı bizde bu şekilde yapıyoruz, tadı çok güzel ve serinletici oluyor. Ellerine sağlık.

mutfagabuyrun dedi ki...

ikiside harika görünüyor canım.ellerine sağlık.sevgiler.

sarkaç dedi ki...

Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim arkadaşlarım.

Çocuklar çok seçici oluyorlar ama büyüdükçe yeni tatlara da alışıyorlar. Benim oğlum da malesef ağzına koymuyor. Belki bir gün diye umutla bekliyorum:)

çeşnici Handan dedi ki...

Çok güzel ve sağlıklı ellerine sağlık canım. Hayırlı Ramazanlar.

sarkaç dedi ki...

Teşekkürler Sevgili Handan. Hepimize hayırlı ramazanlar olsun.

Related Posts with Thumbnails