30 Ekim 2015 Cuma

Bezelyeli Pilav


Çoğunlukla bezelyenin içi seviliyor, kabuğu sevilmiyor. Bense tam tersine kabuğunu bezelye tanelerinden daha çok seviyorum. Konserveler veya dondurulmuş ürünler sadece bezelye tanelerinden yapılıyor. Bu durumda taze bezelye mevsimini kaçırmayıp, emekten de sakınmayıp bezelye ayıklamaya girişmek gerekiyor.

Bezelye kabuğunun etini zarından ayırmak biraz zaman biraz da tecrübe gerektiriyor. Zarlar kalırsa bezelye yemeğini yemek pek zevksiz hale gelebilir.

Daha önce zeytinyağlı bezelye yemeğini paylaşmıştım. Garnitür olarak da çok kullanılan bu sebze, pilavlarımızı da güzelleştiriyor. Ben yine sadece tanelerini değil ayıklanmış kabuklarının da koyarak yaptım pilavımı.

Neler Kullandım:

Yarım kilo taze kabuklu bezelye
4 su bardağı baldo pirinç
5 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağ ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Bu ölçü kalabalık sofralar için uygun. 4 kişilik bir aile için yarı ölçü kullanmak bol bol yetecektir.


Nasıl Yaptım:

Bezelyeleri ayıkladım, yıkayıp süzdüm.
Pirinçleri ayrı bir kaba aldım. 1 tatlı kaşığı tuz ve pirinçlerin üzerini 1 parmak kadar geçecek kadar sıcak su koydum. Su kaynar olmaycak ama elin dayanmadığı bir sıcaklıkta olacak. Pirinci suyu oda sıcaklığına gelene kadar beklettikten sonra nişastası kaybolana kadar bol suyla yıkadım, süzgecte süzülmeye bıraktım.

Bezelyeleri pilav tenceresine aldım. Üzerine 5 bardak su, yağ ve tuzu ekledim. Orta hararette 10 dakika kadar kaynattım. Kaynayan tencereye pirinçleri ekledim, kapağını kapatıp buhar çıkana kadar orta, daha sonra kısık ateşte 15 dakika pişirdim, ocağı kapadım. Tencerenin ağzına kağıt havlu serip tekrar kapağını kapatıp 10 dakika dinlendirdim. Tahta bir kaşıkla nazikçe alt üst ettikten sonra 5 dakika daha dinlendirip servis yaptım.

Afiyet olsun...

4 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Ellerinize sağlık. Nefis görünüyor. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

günlük yaşamım dedi ki...

bezelyeler nefis görünüyor elinize sağlık

sarımutfak-hande dedi ki...

bu yeşil toplara bayılıyorum bizde de bu akşam kıymalı yemeği var
ellerine sağlık çok güzel olmuş pilav

Mine Tozanlıoğlu dedi ki...

bezelyeler çok tazeyken yapraklardan zeytinyağlı yaparım ama hem taneli hem yapraklı pek yapmadım... harikasınız...

Related Posts with Thumbnails