Sonbahar en güzel sarıların, en güzel kırmızların mevsimi.. Rengarenk yapraklara, sonbahar pazarları da eşlik eder sarı ayvaları, kırmızı narlarıyla. Bereketli sonbahar yağmurlarının coşturduğu yeşillerle de zenginleşir tezgahlar.
Cumartesi pazarından bir sepet yeşillikle döndük biz de. Maydanoz, dereotu, nane vazgeçilmez. Roka, tere nefaset, pancar yaprağı, ısırgan otu, hardal özlenen lezzet, üstüne kuzukulağı da ödül...
Salata, çorba, kavurma, haşlama, börek... Neler yapılmaz bu güzel yeşilliklerle. Pazardan yufka da almıştık, gözlemelerle merhaba desek mi otlarımıza?
Isırgan otu ve pancar yapraklarını kullanacağım gözlemem için. Eldivenlerimi giyip zorlu ayıklama ve yıkama maratonuna başlıyorum. Isırgan otlarının yapraklarını gövdelerinden sıyırıp taze filizlerini saplarıyla koparıyorum.
Pancar yapraklarının tazelerini alıyorum, saplarını haşlama için ayırıyorum.
Defalarca yıkıyorum, kurutuyorum ve doğruyorum.
Şimdi bir tepsi kullanıma hazır ısırgan otu ve pancar yaprağı karışımım var. Kavurmalık, böreklik, Çorbalık...
Gelelim gözlememize;
Malzemeler
2 adet yufka (8 adet gözleme için)
Göz kararı miktarda ot karışımı
Göz kararı miktarda rendelenmiş peynir
2 yumurta
Karabiber
Sıvı yağ
Yapılışı
Yumurta çırpılır, peynir rendesi, karabiber ile beraber otlarla karıştırılır.
Yufkalar üst üste konarak 4'e bölünür. Üzerine göz kararı iç konur.
Ben gözlemede yufkanın sarılışını annemden gördüğüm şekilde yapıyorum. Tek yufka katı olacak ve bir kenarı açık kalacak şekilde.
İç koyduktan sonra önce sivri köşeyi katlıyorum, sonra sivri köşenin komşu kenarlarını. Yuvarlak kısmı ise katlamadan bırakıyorum. Benim katlama şeklim bir arkadaşıma çok ilginç gelmişti, o nedenle açıklama gereği duydum. Yufka katlarının ince olması yanısıra yufkanın bir kısmını da sade lezzeti ile yemeyi sevenler için farklı bir alternatif.
Tavaya 1 tatlı kaşığı kadar yağ konup kısık ateşte, arada sallayarak arkalı önlü pişirilir.
Yeşil ısırgan otlarının yanında, kızarmış yufkadan taşan pancar yaprağının güzelim mor rengini çok seviyorum.
Afiyet olsun
2 yorum:
ısırgan otundan hep çekinmişimdir ama gözleme enfes görünüyor, ellerine sağlık :)Pazar kahvaltısı için ideal.
Çok teşekkür ederim Sevgili Yelda. Çocukluktan alışma ile ilgili sanırım. Isırgan otlu saç pideleri, haşlamalar, kavurmalar eksik olmazdı evimizden. Bahçeye çıkıp 15 dakikada toplanıveren bu otla çeşit çeşit yemek yapılırdı. Hal böyle olunca, çok doğal, normal geliyor ısırgan otu yemek. Hatta elimizi daladığında, büyüklerimiz "romatizma olmayacaksın, bırak dalsın" deyip geçerlerdi.
Yorum Gönder