25 Kasım 2010 Perşembe

Tavuklu Pilav




 Bu tarifim epey bir zamandır taslaklarda bekledi. Artık yayınlayacak başka şey kalmayınca mecburen tedavüle girdi. Ne tesadüf, Aylin'in arpa şehriyeli tavuk çorbası, Deniz'in  italyan otlu parmak tavuğu, Feriha Hanım'ın barbeküde tavuk şişi, Sultan'ın  nohutlu tavuklu pilavı gibi leziz tariflerle bir seri oluşturdu. 

Köy tavuğu yediğimiz eski zamanlarda evde tavuk haşlanınca, menü genellikle tavuk suyuna çorba, haşlanmış tavuk ve tavuk suyuna pilav şeklinde olurdu. Biraz otobur sayılacağım için bir menüde üç ayrı yemekte tavuk lezzeti bana hep fazla gelirdi. 

Artık ben tavuk haşlayınca suyunu saklıyorum ve tavuk etinin bulunmadığı bir menüde kullanıyorum. Bir misafirimin "tavuğu haşlamışsın, niye şöyle güzel bir tavuk suyuna çorba yapmadın" şeklinde sitemiyle karşılaşmadım da değil. Ben yine de sürdürüyorum böyle yapmayı.

Tarzım böyle olunca, klasik bir tavuklu pilav benim evimde çok az pişiyor. Rahmetli annemden gördüğüm gibi tavuğu önce haşlıyor, sonra yağda biraz çevirip pilavın yanında öyle servis ediyorum. Tavuk yemeyi pek tercih etmeyenleri de (kimi kastediyorum dersiniz?) pilavın içinden tavuk ayıklamak zorunda bırakmamış oluyorum.

Pilavı da çeşitli şekillerde pişiriyorum. Zamanım azsa pirinci kavurarak, zamanım yeterliyse sıcak suda bekleterek, o gün yemek yapmaya çok hevesim varsa hem hem sıcak suda bekletip hem de kavurarak pişiriyorum. (Ne sınıflama ama!) Bu pilavımı ikinci şekilde yaptım.

Malzemeler

Pilav için: (verdiğim ölçüler 6 kişi için çok rahat yetiyor, eğer yanında garnitürü bolsa 8 kişi için de yeterli)
2 su bardağı pilavlık pirinç
2+1/4 su bardağı su (sevenleri için tabii ki tavuk suyu)
3 çorba kaşığı sıvı yağ (veya tereyağ)
2-3 damla limon suyu
Tuz

Haşlama suyu için pirincin üzerini 1 cm geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz

Tavuk için:
2 adet derisi çıkarılmış tavuk göğüs eti
8-10 adet tane karabiber
Defne yaprağı veya adaçayı dalı
Tavuk etini kaplayacak kadar su
Kızartmak için 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağ

Yapılışı:

Pirinçler ısıya dayanıklı yayvan bir kaseye alınır. Ayıklamaya ihtiyaç varsa ayıklanır. 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Çaydanlıkta su kaynatılır. Ocak kapatıldıktan sonra 1-2 dakika beklenir ve pirincin üzerine dökülür. Pirincin suyu oda sıcaklığına kadar düştükten sonra, su süzülür ve pirinçler zedelenmeden nazikçe nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Süzgeçte süzülmeye bırakılır.

Pilav tenceresine 2+1/4 su bardağı su  (pirinci ölçtüğünüz bardakla) konur. Pirincinizin su çekme özelliğine göre ve ağız tadınıza göre su miktarı değiştirilebilir. Pilavı diri taneli tercih edenler için bu ölçü 2 su bardağından fazla olmamalıdır.

Suya sıvı yağ eklenir (Tane tane güzel pilav için bol yağ konması önerilir, -ben pek tercih etmiyorum, biraz taneler yapışıyor ama beni rahatsız etmiyor,-  ağız tadına göre miktar ayarlanmalıdır). Tuz ve birkaç damla limon suyu ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve orta ateşte kaynaması beklenir.

Su kaynamaya başlayınca süzülmüş pirinçler eklenir. Kaşıkla düzeltildikten sonra kapağı kapatılır. Tencere yeniden kaynamaya başlayıp kapağından buhar çıkışı görülünce ateş kısılır. Hafif ateşte 15 dakika pişirilir. Pilav pişerken tencere kapağı hiç açılmaz ve karıştırılmaz. Ocak kapatılınca kapağı açılır ve üzerine temiz havsız pamuklu bir bez veya kağıt havlu serilir kapak yine kapatılır. Yaklaşık 5 dakika dinlendirilir. Kapağı açılır, bir kaşık yardımıyla pirinçler alt üst edilir. Bez ve kapak tekrar kapatılır. En az 10 dakika daha bekledikten sonra servis edilir.

Tavuklar yıkandıktan sonra tane karabiber, defne veya adaçayı yaprağıyla birlikte kaynatılır. Pişen etler alınır. Tavuk suyu daha sonra kullanılmak üzere ayrılır. Her bir çift göğüs eti soğuduktan sonra enine ve boyuna kesilerek 8 parçaya bölünür. 

Teflon tavaya 2-3  kaşık yağ konur ve kızması beklenir. Göğüs eti parçaları arkalı önlü kızartılır. İstenirse baharat ilave edilir. Çıtır etten hoşlanmayanlar için kızarmış etler demlenme aşamasında pilavın üzerine konarak yumuşaması sağlanır. Kızartılmış tavuk parçaları sıcakken pilavla birlikte servis edilir.


Afiyet olsun.

18 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Aynen bende bu şekilde pilav pişiriyorum annemden öğrendiğim gibi pişinceye kadar karıştırmıyorum ve her zaman tane tane ellerine sağlık annemde eçocukluğumda tavuk olduğu zaman böyle üçlü yapardı ve ben bu lezzeti çok arıyorum.Sevgiler...

Yeşim dedi ki...

Sizin evdede yemeğinde sürekli bişeyler ayıklayanmı var bizdeki gibi:))) neyseki tavuklu pilavı seviyorda ayıklamıyor bizim oğlan:)
Tavuklu pilav hep kurtarıcı bir yemek olmuştur benim için nedense?
Adaçayını tavuk suyunda hiç denemedim bir daha ki sefere deneyeceğim mutlaka:) defne yaprağı dışında bir tanede soğan atarım içine öylede güzel oluyor.
sevgilerimle...

fuat gencal dedi ki...

Hayırlı sabahlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

Saygılarımla.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Mine, ben de annemden böyle öğrendim. Karıştırarak hiç denemedim ama dediğin gibi böylesi gayet güzel oluyor. Annelerimizin eli ve o zamanın tavuklarının lezzetini de hep özleyeceğiz sanırım.

Sevgili Yeşim, evde herkesin yemek zevki aynı olmayınca oluyor mecburen böyle ayıklamalar. Soğan hakikaten güzel bir tat veriyor, bunu unutmamalıyım. Adaçayına gelince, tavuk kokusunu bastırdığı için seviyorum ama tavuk kokusunu seven veya adaçayı kokusunu sevmeyenlere tavsiye etmem.

Değerli Fuat Bey, çok teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

Adsız dedi ki...

Çook nefis görünüyorr zaten pilav sevmeyen yoktur eminim :) Ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

eskiden yedigimiz tavuklarda tavuk kokusunu tadını alırdık.şimdi ise resmen tatsız tutsuz tavuklar var.ne üzücü degil mi?ellerine saglık.

yemekbiraşk dedi ki...

nefis olmuş bende çok severim tavuklu pilavı
eline sağlık
sevgiler..

Sevil Şahin dedi ki...

BU TARİF TAM BANA GÖRE OLMUŞ HEMDE TAVUK HEMDE PİLAV OH GEL KEYFİM GEL YANINADA MİS GİBİ BOL KÖPÜKLÜ AYRANIN VARSA ÖĞLEN YEMEĞİNE GELİYORUM CANIM ..

Unknown dedi ki...

Bu güzelliğe kim hayır diyebilirki ellerine sağlık sevgiler.

nesrin dedi ki...

Tavuklu pilav cok severim. Ellerine saglik. Seni mimledim bu arada. Sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

akımımıza kapılmanız çok iyi olmuş harika bir seri oluşturduk:))
çok hoşsunuz :)) sizi pek bir seviyorum:))
bir de italyan otlarında neler var diye sormuşsunuz şişenin üzerinde pek bir bilgi yok mucizevi otlar gibi ibareler var ama tadından anladığım kadarıyla; biberiye, kekik, fesleğen geliyor insanın ağzına.. aroması çok hoş tavsiye ederim:))

Unknown dedi ki...

Bizde tavuk bile pişmeş :) Eşim hiç sevmiyor. Bende mecburen yiyemiyorum. Halbuki bayılrım tavuklu pilava. Ellerine sağlık canım.

Zencefil ve Tarçın dedi ki...

Canım, pilavın çok güzel olmuş.Ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

Bir tavukobur olarak her türlüsüne varım..
Suyu yağı derisi :) ve tabii eti :)
Ellerine sağlık,nefis olmuş..
Ben suyuna çorba yaparım genelde,çok da sevilir..
Pilava da kullanmalıyım sanırım..
Afiyet olsun..
Blogda ödülün ve mimin var :)
Onları da kabul edermisin :)

sarkaç dedi ki...

Sevgili Tesettür Aşktır, bizim evde de pilav bir numara oldu hep.

Sevgili Eylem, evet üzücü, artık yapay besinlerle beslenmiş yapay tavukları yiyoruz.

Seval'ciğim teşekkür ederim.

Sevil'ciğim ayransız olur mu? Hemen gel bekliyorum.

Sevgili Derya teşekkür ederim.

Sevgili Nesrin hemen uğruyorum.

Sevgili Deniz, size kapılmamak mümkün mü? Hepinizi seviyorum. İtalyan otunu da deneyeceğim. Sevgiler.

Sevgili Nazlı, tavuklu pilav pişirince sen davet etsem, ne dersin?

Sevgili Zencefil ve Tarçın teşekkür ederim.

Sevgili Zeliha, afiyet şeker olsun. Hemen uğruyorum sana da.

Filiz dedi ki...

ben pilavı hep kavurarak yapıyorum,ne bileyim annemden öyle gördüm öyle devam ediyorum..eğer çok acele yapmadıysam genelde pilavım güzel olur.tavuk suyuyla yapılınca çok daha hoş olur tabi:)eline sağlık canım,olsa da yesek:P

ank-hdy dedi ki...

ellerine sağlık canım:)
benim tavuk sularım plastik bardaklara tek tek konup difrize koyulur.kızım için yapılan tarhana çorbalarının içine 1 tanesini koyarım.1 porsiyon için tam denk gelir oda. :)))

dokuzuncubulut dedi ki...

En sevdiğim yemektir, tavuk-pilav ikilisi... Ben de sizin gibi tavuk ve et sularını saklarım, lazım olduğunda kullanmak için...
Ellerinize sağlık, sevgiler.

Related Posts with Thumbnails