Sonbahar tatlarına devam. Mandalinadan sonra yeni mevsimin portakalları da çıktı. Biraz ekşi de olsalar dayanamayıp aldık. Portakal, oğlum için potakallı kek demek. Ben de onu kırmadım ve isteğini yerine getirdim. Kek yine Elmalı Kekte sözettiğim Sevgili Özlemin temel tarifi üzerine kurulu.
Malzemeler
Kek için:
4 yumurta
1 bardak toz şeker
1/2 bardak portakal suyu
1/2 bardak sıvı yağ
2,5 bardak un
1 paket kabartma tozu
2 portakalın kabuğunun rendesi
Sos için:
2 adet portakal
1 su bardağı şeker
Yapılışı:
Yumurta sarısı ve beyazı ayrılır. Yumurta beyazları toz şekerle birlikte beyaz köpük oluncaya kadar çırpılır. Sarılar eklenir kısa süreli çırpılır. Portakal suyu, yağ, portakal kabuğu rendesi eklenir. 2 dakika çırpılır. Un eklenir 1 dakika çırpılır. Kabartma tozu eklenir 30 sn kadar çırpılır. Yağlanmış 25-30 cm çapında yuvarlak veya kare bir tepsiye dökülür. Soğuk fırına konur ve sıcaklık 170 Cye ayarlanır.
Sos:
2 adet portakal yıkandıktan sonra kabuğu rendelenir. Portakallar acısını çabuk atsın diye özellikle rendelenmelidir. Portakal kabuğu rendeleri kekin içine konur.
Portakallar kabuklarıyla birlikte bütün olarak küçük bir tencereye konur. Üzerini örtecek kadar su eklenir ve kaynatılır. Kaynayınca suyu dökülür. Yeni su eklenir ve tekrar kaynatılır. Bu işlem en az üç kez yapılmalıdır. Portakal kabuğu acısından hoşlanmayanlar bu işlemin sayısını artırabilirler.
Haşlanan portakallar boyuna ve enine dörde bölünür. Varsa çekirdekleri çıkarılır. Blendırdan geçirilerek pürüzsüs bir kavama getirilir. 1 su bardağı toz şeker ilave edilir. Ateşte çevrilerek şekerin erimesi ve kabukların şekeri emmesi sağlanır. Sıcak veya ılık olarak kullanılır.
Portakallar kabuklarıyla birlikte bütün olarak küçük bir tencereye konur. Üzerini örtecek kadar su eklenir ve kaynatılır. Kaynayınca suyu dökülür. Yeni su eklenir ve tekrar kaynatılır. Bu işlem en az üç kez yapılmalıdır. Portakal kabuğu acısından hoşlanmayanlar bu işlemin sayısını artırabilirler.
Haşlanan portakallar boyuna ve enine dörde bölünür. Varsa çekirdekleri çıkarılır. Blendırdan geçirilerek pürüzsüs bir kavama getirilir. 1 su bardağı toz şeker ilave edilir. Ateşte çevrilerek şekerin erimesi ve kabukların şekeri emmesi sağlanır. Sıcak veya ılık olarak kullanılır.
Kek 40-45 dakika pişirilir, kürdan testi yapılır. Pişmişse fırından alınır. Kekin sosu emebilmesi için fırından çıkar çıkmaz üst kabuğu bir bıçak yardımıyla kaldırılır veya bir çatalla kek üzerine bolca delik açılır. Hemen sosu dökülür. Soğuyunca servis edilir.
Afiyet olsun
20 yorum:
oğluşunun haklı nefis görünüyorlar ellerine sağlık
Ellerine sağlık ablacığım,görüntü şahane olmuş..
Portakallar çıktı evet,burda dört bir yanımız portakal bahçeleriyle çevrili diyebilirim..
Seyretmek bi
le çok güzel,portakal ağacı çok ayrı başka bir ağaç..
Koyu yeşil yaprakların arasındaki o koyu turuncu portakallar öylesine güzel gözüküyor ki,bazen oturup seyredesim gelir..
Senin kek de seyirlik olmuş :) rengi çok tatlı,emeğine sağlık..
Oğluna ve sizlere afiyet olsun..
Hayırlı cumalar diliyorum..
sevgilerimle..
portakallı kek sevdiğim kekler arasında gerçekten lezzetli.. ellerinize sağlık..
Nasıll güzel görünüyor, elinize sağlık..portakallı keki sabırsızlıkla bekleyen zuzuyada afiyet olsun :)
Portakal ve elmalı tarifler kış için süper oluyor ellerinize sağlık
iyi haftasonları:)
Hayırlı cumalar, ellerinize sağlık. Çok leziz görünüyor. Ayrıca rengide süper olmuş.
Saygılar.
Resimden sanki lezzet fışkırıyor,elimizi uzatsak tadına ulaşacakmışız gibi. Hemen denemeliyim portakal kabuğunun kokusunu duyar gibiyim ellerin dert görmesin, afiyet olsun.
portakalli keki cok severim,benimde devamli yaptigim bir iki tarifim var ama seninkinide yazdim hemen listeme,yanliz birseyi anlamadim,hani portakallari rendeliyoruzya,sonrada onlari kaynatiyoruz,ve en son sekeri döküyoruz,iste orda kabuklardan bahsediyorsun,yoksa bu portakallar kabuklariylami kayniyor,yani rende olanlar (kekin icine) degil?Bu kismi bana kisaca aciklarsan cok sevinirim,soslara ilgim var,mutlaka denemek isterim kekini,nefis görünüyor eline saglik canim,sevgiler,tesekkürler.
Sevgili Mine, teşekkür ederim.
Sevgili Zeliha, bu meyvelere bayılıyorum. Her haliyle çok güzeller. Çocukluğum dedemin mandalina portakal ağaçları arasında geçti. Nasıl severim ben de. Sevgiler, hayırlı cumalar.
Sevgili Seçil, teşekkür ederim.
Sevgili Selda, teşekkür ederim.
Sevgili Evatölyesi, ikisi de çok lezzetli, teşekkür ederim.
Değerli Fuat Bey, teşekkürler, hayırlı cumalar.
Sevgili Aşıyanda, buyrun birlikte yiyelim.
Sevgili Serpil, garip cümleler kurmuşum. Postta düzeltmeye çalıştım, umarım anlaşılır olmuştur.
Portakalları yıkadıktan sonra kabuklarını rendeliyoruz. Prtakal kabuğu rendelerini kekin hamuruna koymak için ayırıyoruz. Partakallarımızı kabuğunu soymadan bütün olarak 3-4 defa kaynatıyoruz. Her seferinde suyunu döküp yeni su ekleyerek. Bu şekilde kabuklardaki acıyı azaltmaya çalışıyoruz. Sonra portakalları kesip varsa çekirdeklerini çıkarıyoruz. Kabuklarıyla birlikte blendırdan geçiriyoruz ve şeker ekleyip pişiriyoruz. Şeker eriyip parlak bir kıvam alınca ocağı kapatıyoruz ve pişmiş sıcak kekin üzerine döküyoruz.
Sevgiler
nefis olmuş ben çok severim böyle tatları ferahlatır insanı
sevgiler..
portakalın aromasına bayılırım kekte de çok güzel olur,ellerine sağlık,bir dilim de buraya göndersene;-))
Tam seyirlik..
Mis gibi portakal kokusu geldi burnuma :)
Afiyet,bal,şeker ola
Cici cumalar ablacığım.
selam hayırlı cumalar
ellerine sağlık arkadaşım mislerrr gibi portakal kokusu ve lezzetiyle çok güzel olduğuna eminim afiyet şifa olsun
sevgiler
Portakallı tarifleri çok severim. Hemen yazdım tarifi. Tam mevsimiyken bol bol yapıp yemeli.
Ellerinize sağlık.
ellerine sağlık sevgili arkadaşım,canım ablam.inanılmaz derecede güzel ve lezzetli görünüyor.gerçekten portakallı görünüyor.şu renge baksana.mintiden kocaman sevgiler...
Sevgili YemekbirAşk, ne güzel ifade etmişsin. Gerçekten ferahlatıyor.
Sevgili Filiz iki dilim oğluma ayırdım, diğerleri size.
Sevgili Pepela, cici kalbinle yaşa, hayırlı cumalar
Sevgili Papatya, teşekkür ederim, hayırlı cumalar
Sevgili dokuzuncubulut, meyvelerimizin lezzetine varalım.
Sevgili Minti, bayılıyorum ben de bu renge ve rayihaya
Hepinize yürek dolusu sevgiler
çok güzel bir görüntü, sevgiyle ve emekle hazırlanmış:))
emeğine sağlık şifalar olsun sevgiler
Ellerine sağlık canım, ben de seviyorum portakallı tatları, sanki tatlıları biraz hafifletiyormuş gibi geliyor bana...
Bu tarif için teşekkür borçluyum çünkü yaptım ve çok nefis oldu. Aroması, görüntüsü ve lezzeti ile harika bir kek. Teşekkürler sevgili Sarkaç.
Sevgili Susamçörekotu, Sevgili Zencefil ve Tarçın, teşekkür ederim.
Sevgili Begonvilli Ev, nasıl mutlu oldum denemenize ve beğenmenize. Elinize, yüreğinize sağlık. Sizin acıbadem kurabiyeniz de benim aklımda, birkaç acı badem bulsam hemen deneyeceğim.
Sevgiler.
Yorum Gönder