26 Kasım 2010 Cuma

Kitap Mimi



Sevgili Zeliha beni yine mimlemiş. Cevaplamaktan büyük zevk alacağım bir mimle.

Mimin konusu şöyleymiş;

Kitaplığınızın karşısına geçin. Gözlerinizi kapatın. Derin bir nefes alın. Elinizi kitapların üzerinde gezdirin ve birini seçin. Şimdi gözlerinizi açın.
Bir kitap seçmiş durumdasınız.
O kitap satın aldığınız, ya da hediye gelmiş bir kitap olabilir, o anı hatırlamaya çalışın.
İlk kez okuduğunuzda neler düşünmüştünüz, hatırlayın.
Şimdi sayfaları şöyle hızlıca bir dolanın ki, kitabın kokusu burnunuza gelsin.
Evet, ne güzel bir koku bu! 55.sayfayı bulun.
Sayfayı tekrar okuyun. Sayfadan bir paragraf seçin ve mim konusu olarak bunu blogunuza yazın. Daha sonra siz de 3 arkadaşınıza cevaplaması için gönderin.


Bizim evde kitaplar karmakarışıktır. Romanlar, felsefi kitaplar, bilimsel kitaplar, güncel kitaplar, mesleki kitaplar aynı kitaplıklarda yan yana dururlar. Eşim aynı yazarların kitaplarını ard arda yerleştirir ama yazarı aynı kitaplar yan yana olsa da farklı türde kitap serileri birbirini izler.  


Kitaplıklarımız da bir bütün değildir. Koridora, kapının arkasındaki boşluğa, yatak odasına eşim tarafından çakılmış raflara, anı ve hobi odamızdaki ve çocuklarımın odasındaki kitaplıklara dağılmıştır kitaplarımız. 

Hal böyle olunca nerede durup, gözümü kapatıp kitap seçeceğimi de önceden seçmek gerekiyordu. Romanların daha yoğunluklu olduğu koridor kitaplığını seçtim, sıra kitap seçmeye gelince dağınık yerleşimli kitaplığımda şansıma bir roman düşmedi. Oysa o kadar emindim ki kolumun hizasındaki rafta ard arda sıralanmış Ursula K. Le Guin kitaplarından birinin geleceğine.

Gecikmiş Modernlik  ve Estetik Kültür - Gregory Jusdanis

Evimizdeki kitapların çoğu eşim tarafından alındığı için alınış öykülerini bilmem ama bunu ben almıştım. 10 ya da 15 yıl önce. Hani satılmayan kitapları doldururlar bir sepete ve bir, iki liraya satarlar ya. İşte öyle bir sepetten almıştım. Yazarı da kitabı da daha önceden bilmiyordum. Sayfalarını karıştırınca Komşu'nun  bağımsızlığını kazanması ardından modernleşme süreci üzerine bir kitap olduğunu gördüm. 

Komşu'ya, Osmanlı'dan ayrılışına zaten özel bir ilgim olduğu için hemen almaya karar verdim. İyi ki almışım dediğim kitaplardan biridir. Huntington'da  okumuştum, Türkiye'nin asla Avrupa Birliğine alınmaması gerektiğini söylerken, birliğe alınmış Yunanistan gibi ortodoks ülkelerin de birlikten çıkarılması gerektiğini savunuyordu. Bu kitapta da dışarıda yaşayan bir Yunanlı ülkesini sorguluyordu. Ah komşum ne kadar çok ortak noktamız var!

Kitabınızın  kokusunun burnuma gelmesini severim ama uzaktan. Çok çook yıllar önce verem basilinin 50-60 yıl kitap sayfaları arasında canlılığını koruduğunu öğrenmiştim. Bizim eski kullanılmış kitap alma alışkanlığımız da olduğu için kitapların sayfalarını hızla açıp koklayamam asla. Bu da Sevgili Nesrin'in mimi için de bir ek olsun benim garipliklerime.

Gelelim 55.sayfayadan bir paragrafa;

Avrupa yönelimi, dörtyüz yıl içinde birikmiş bütün Şarklı "lekeler"in temizlenmesini zorunlu kıldı. Yunanlılar'ı da Doğu ile Batı arasındaki, "barbarlık" ile "uygarlık" arasındaki mücadelenin ön saflarına yerleştirdi. Avrupalılar'ın Avrupa ve Asya arasındaki, otoriter rejimlere karşı demokrasi adına verilen genel kavgaya dahil özgül bir mücadele olarak gördükleri Yunan Bağımsızlık Savaşı, Martin Bernal'a göre, Yunan kültüründe Mısır ve Fenike mirasının önemli bir yer tuttuğunu kabul etmiş olan "antik model"in çökmesine katkıda bulundu. Bunun yerine Alman Altertumwisenschaft'ının ürünü olan ve Yunan kültürünün Afrika-Asya kökenlerini inkar ederek Hint-Avrupa kaynaklarını öne çıkartan "Ari model"konuldu.

Ve de üç kişi seçme sırası:
Eğer kabul ederlerse

Aşiyanda
Ağzıbozuklarakarşıgelelim
Hafif Mutfak

mimliyorum. Yaşamanın ve kitabın tadına varacağımız günlerle...

7 yorum:

nesrin dedi ki...

Yunanli bir arkadasim var benim. Cok duygusal bir insandir. Bizim onlarla cok ortak yönlerimiz var aslinda, kelime olararak bile olsa türkce de biliyor. Özledigimiz eski günler ayni. Sanirim bir kültür bunalimi yasiyor Yunanistan simdilerde. Deger verdikleri hersey cökmüs durumda. Mimini de sevinerek aldim. Yardim destegin icin tesekkürler. Arzu edersen sen de sitende duyurabilirsin. Daha cok insana ulasmis oluruz. güzel bir hafta sonu dilerim.

agzı bozuk düşmanı dedi ki...

Sayın Sarkaç
Şu tesadüfe bakın ki,bende aynı içerikde aldığım bir mimi,bir kitap ile değerlendirerek yayınladım ve istenilen 3 kişiden biri olarak sizi gösterdim ama sizde beni göstermişsiniz ve teşekkür ediyorum.
Bu doğrultuda bir kitap daha yayınlayacağım ve sizler gibi dostlara sahip olmakdan da mutluluk duyuyorum.
Saygılarımla...

Begonvilli Ev dedi ki...

Komşularımızla olan kültürel bağları hep merak etmişimdir. Bu tür kitaplar ilgi alanıma giriyor. Çok güzel tanıtmışsınız. Okumak istiyorum bu kitabı.

lezzet sefasi dedi ki...

Harika bir mim olmus, konular kitaplar bir cok sey paylasilinacak sanirim.
Sevgielr
Sefa

mintinin dünyası dedi ki...

bir kitap kurdu olarak çok güzel mim bence.ama gel gör ki mimleri bloğumda yayınlamayı sevmiyorum pek.ama arkadaşlarımda görünce de tebrik etmeden geçmiyorum.sevgiler canım

sarkaç dedi ki...

Sevgili Nesrin, benim sadece yerli rumları tanıma şansım oldu, Yunanistanlılar da onlar gibiyse bizim birbirimizle derdimiz ne diye anlayamadım bir türlü.

Değerli AğzıBozukDüşmanı, ben de size katılıyorum ve sizi tanımış olmaktan onur duyuyorum.

Sevgili BegonvilliEv, ben de çok seviyorum bu tür bilgileri edinmeyi. Çevirisi belki daha güzel olabilirdi ama okunabilir bir kitap.

Sevgili Lezzet Sefası ben de gerçekten çok sevdim bu mimi ve kitapları paylaşmayı.

Sevgili MintininMutfağı, kişisel bilgilerin istendiği mimler beni zorluyor ve kafamı karıştıryor. Ama bu mim özel ve güzel geldi bana.

Blog dostlarım yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

mine dedi ki...

kitap sever bir aile olmanız ne güzel
yazar kitaplarını yan yana koymaya çalışsam da ayrılıyorlar bir süre sonra : ) dinamik kitaplıklar :)P güzel mi bilmiyorum ama yeni bir ev olursa en çok istediğim kapaklı gömme bir kitaplık bir de yeni okunacaklar için tabii olursa ... yapılırsa...
olabilecek olanlardan eee hayal kurmak da güzel : )

Related Posts with Thumbnails