19 Ekim 2010 Salı

Elma Dilimli Tarçınlı Kek


Hava sıcaklığındaki dengesizlik ile birlikte nezle kapımızda. Hafta sonu kızım eve nezleyle gelince, tarçın, karanfil ve elmayla yaptığım nezle çayımdan hazırladım. Çayla birlikte ikram etmek için elma dilimli tarçınlı kek de pişirdim.

Bu kekin içine ayrıca bir çay kaşığı toz zencefil de ekliyordum. Zencefil ile tarçının birlikte tüketilmemesi gerektiğine dair bir şeyler duyduktan sonra zencefilden vazgeçtim. Nedenini bilmiyorum, birlikte kullanılmaması uyarısında doğruluk payı var mı onu da bilmiyorum. Son zamanlarda bitki  çayları ve baharatlar üzerine o kadar çok konuşuluyor ki hangisi doğru, hangisi yanlış anlamak mümkün değil. Ben her ihtimale karşı zencefille tarçını birlikte kullanmaktan vazgeçtim. Ama birbirlerine çok yakışıyorlardı, birlikteliklerini özlüyorum.

Genellikle kek yaparken sevgili arkadaşım Özlem'den öğrendiğim temel kek tarifini kullanıyorum. Bu tariften çok memnunum. Üstelik kekin güzel olması için gereken püf noktalarına da hiç dikkat etmeden hazırlıyorum, aynen aşağıda tarifini verdiğim gibi.  Güzel bir kek için keki iyi pişiren bir fırın olması gerekiyor. Benim fırınım da kekleri güzel pişirdiği için pek çok püfü es geçiyorum. Hatta yumurtaları bile oda sıcaklığına getirmiyorum. Sarısından beyazını ayırmak soğukken daha kolay oluyor. Bu demek değildir ki kimse kurallara uymasın. Püflere uyunca mutlaka daha güzel olur.

Özlem'in temel kek tarifi beni hiç mahcup etmedi. Yumuşacık oluyor, günlerce tazeliğini koruyor. Bu keki hazırlarken tarife tarçın ve elma dilimi eklemekten ve var olan bir paket vanilyayı çıkarmaktan başka bir şey yapmadım.

Malzemeler:

Kek için:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker (tadı fazla olmasın derseniz 1 bardak yeterli)
1/2 su bardağı oda sıcaklığında su
1/2 su bardağı sıvı yağ
2,5 bardak un
1 silme yemek kaşığı toz tarçın
1 paket kabartma tozu

Elma dilimleri için:
2 veya 3 adet sert elma
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı:

Yağlı kağıt kek kalıbının tabanına uyacak şekilde kesilir,  suyla ıslatılır, avuç içine sıkılarak fazla suyu süzülür. Açılarak kek kalıbının tabanına yerleştirilir. Kek kalıbının  iç kenarları sıvı yağla yağlanır.

Elmaların kabuğu soyulur, dörde bölünür, ortası çıkarılır ve 3-4 mm kalınlığında dilimler kesilir. (sert  ve beyaz elma daha iyi oluyor, pişince kendini çekmiyor ve şeffaf bir görünüm alıyor. Fotoğrafta farklı renklerin nedeni yetmeyen yerlere farklı bir elma kullanmamın gerekmesi)

Tarçınla karıştırılmış pudra şekeri bir süzgeç  yardımıyla yağlı kağıda eşit olarak dağıtılır. Üzerine elma dilimleri dizilir. Elmaların kararmaması için bu aşamayı kek harcına kabartma tozu koymadan  hemen önce de yapabilirsiniz.

 

Dört yumurtanın sarısı ve beyazı ayrılır. Çırpma kabında yumurta beyazı ve toz şeker beyazlaşıp köpürene kadar çırpılır. (Bu süre yaklaşık 4-5 dakika sürüyor. Toz şekerin tamamen erimesi oda sıcaklığındaki yumurtada daha kolay oluyor doğal olarak, yine de ben acelem olduğunda 15-20 dakika oda sıcaklığına gelene kadar beklemek yerine çırpma süresini biraz uzatıyorum. )
Ardından yumurta sarıları eklenir ve yaklaşık 1 dakika çırpılır.
Su ve yağ ilave edilir, 2-3 dakika daha çırpılır.
Un ve tarçın ilave edilir en fazla 2 dakika çırpılır.
Kabartma tozu konur ve 30 saniye kadar çırpılır ve elmaların dizildiği kek kalıbına dökülür.
Bekletmeden soğuk fırına konur. 170 derecede 40 dakika pişirilir. 40 dakikanın sonunda kürdan testi yapılarak pişme süresi ayarlanır. Genellikle 40-45 dakika yeterli olur.

Afiyet ve şifa olsun!

18 yorum:

Bayram Kombesi dedi ki...

Tarcin ve elma uyumuna bayiliyorum. Ellerine saglik cok guzel bir kek olmus.

Begonvilli Ev dedi ki...

Elma kullanılan turtaları ve kekleri çok severim. Sizinki de nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.

Sevil Şahin dedi ki...

canım kızına geçmiş olsun
acil şifalar diliyorum
tarçınlı keki bende çok severim hele zencefilli olana bayılırım
ikisini bir arada ne yalan diyeyim bende kullanmadım aslında evde var denesem hiç fena olmaz
:))
tatlım kekin süper olmuş afiyet bal olsun
sevgiler

hafsahatun dedi ki...

harika bir keke benziyo..zencefili zorla yedirdiğim kızıma bu tarifi kullanabilirim.:)
tarçına zaten hiç bişey diyemiyorum....ellerinize sağlık...
selametle...

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Benim de keklerim genelde temel bir tarifledir. Ne istersem son asamada eklerim. Pratik olmak en iyisi. Hayat yeterince karisik zaten. Sevgiler...

Unknown dedi ki...

Ne güzel bir annesin sen :) Tarçınla hazırlanan çayın yanında,tarçınlı kek :) Sanki burnuma tarçın kokusu geldi,miss gibi..Anne elinden,o güzel yürekten hazırlanan herşeyde ayrı bir tat olduğunu düşünmüşümdür her zaman..
Nezle kapıdan dönüp gider inşallah..Seni,aileni ve hiç kimseleri rahatsız etmeden..
Sağlık çayları içmenizi diliyorum..Yanında miss kokulu kekler ve muhabbetle :)

yemekbiraşk dedi ki...

çok lezzetli olmuş bu kek elinize sağlık
sevgiler..

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Ah biz İzmirliler :))))Yumurtanın oda sıcaklığına gelmesini bile beklemeye sabrımız yok bende dolaptan aldığım gibi kullanıyorum unu hiç elemem hemen dökerim ama hep kabaran keklerim olur bazende acaba bu odasıcaklığı elenmiş un eskidemi kaldı diye de düşünürüm. Elmalı kek nefis görünüyor elmanın ve tarçının uyumunu çok seviyorum ellerine sağlık incir kardeşim:)))))

mintinin dünyası dedi ki...

sevgili arkadaşım güzel ziyaretin mutlu etti beni.hemen gelip bu cici mi cici bloğu izlemeye aldım ki lezzetlerini takip edebileyim.sevgiler arkadaşım.tarifin şahane ellerine sağlık...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Bayram Kömbesi, birbirlerine çok yakışıyorlar değil mi?

Sevgili Begonvilli Ev, elma gibi hem lezzetli, hem yararlı bir meyveye sahip olmak bir şans. Olabildiğince yararlanmalıyız ondan.

Sevil'ciğim teşekkür ederim. Ben ikisini birlikte kullanmaktan hoşlanıyordum ama dediğim gibi artık bıraktım. Ben de ayrı ayrı yapıyorum.

Sevgili Zelha'cığım, güzel dileklerin için teşekkür ederim. ben annemi çok özlüyorum. Umarım ben de onun gibi annelik yapaliyorumdur çocuklarıma.

Sevgili Yemek Bir Aşk, teşekkür ederim güzel yorumuna.

Sevgili İncir Kardeşim, şu ana kadar keklerimin güzel olmasını fırınıma bağlıyordum. Desenize bunun sebebi İzmirîn havası ve suyuymuş.

Sevgili Minti'nin mutfağı, ben de sizin blogunuzla tanıştığıma mutlu oldum. Güzel tariflerinizi izlemek benim için zevk olacak.

sarkaç dedi ki...

Sevgili Hafsahatun, kek ve kurabiyelerin içinde zencefil güzel oluyor, çok fazla koymayınca da acılığı hissedilmiyor. Güzel prensesin zencefilin bu şeklini severek yiyeceğini düşünüyorum.

Sevgili Nesrin, haklısın, güzel olacağından emin olduğumuz temel tarifler vazgeçilmezimiz.

Âşiyanda dedi ki...

Sarkaç'cığım, bu güzel olduğu kadar faydalı keki mikrodalda fırında yapamazmıyız ne dersin? :)) Kucak dolusu sevgiler...

lezzet sefasi dedi ki...

harika gorunuyor , ellerinize saglik.
Sevgiler,
Sefa

Unknown dedi ki...

Merhaba sevgili arkadaşım.Bir çok dos
tumda ve kardeşimde yorumlarını gördüm bende ziyarete geldim.Öncelik
le kızına geçmiş olsun dileklerimi
iletmek isterim.Elma ve onunla yapılan tüm lezzetlere bayılırım elle
rine sağlık.Bundan sonra daha sık gö
rüşmek dileğiyle:))Bende beklerim sev
giler...

Gözde Pasta dedi ki...

bu güzel site ile sizi, güzel tariflerinizi bulduğum için çok şanslıyım... güzel sunumlarınız ve fikirleriniz için teşekkürler...ellerinize sağlık...bende elma ve zencefil olsunda ne olursa olsun diyenlerdenim:)

Bir Terazi Kizi... dedi ki...

Nefisss! eline saglik...

sarkaç dedi ki...

Sevgili Aşiyanda, neden olmasın. Ayrıca 100 de 100 Marifet'in mikrodalga chhesecake tarifini de denemek ister misiniz?

Sevgili Lezzet Sefası, teşekkür ederim. Blogunu çok sevdim.

Sevgili Deya, hoşgeldin. Hemen ziyaret edeceğim. Hepinizden pek çok şey öğreniyorum.

Sevgili Gözde Pasta, ben de senin tariflerini yapmayı seviyorum. Çilli Prenses'ini burada da paylaştım.

Sevgili Bir Terazi Kızı, bebek bekleyenlere böyle gösterilmez, yapılıp götürülür. Ne yazık ki mesafemiz çok uzak.

YeMeK vAkTi dedi ki...

Elma tarçın ceviz üçlüsüne bayılıyorum..Ellerine sağlık sarkaçım nefis olmuş gerçekten

Related Posts with Thumbnails